Beszélj magadban! - Ez a siker kulcsa

Mindannyiunk számára fontos, hogy céljaink elérésének érdekében hatékonyan tudjuk motiválni magunkat. De vajon mik azok a módszerek, amik leginkább segítségünkre lehetnek ebben?

Egy friss és nagyszabású tanulmány pont erre a kérdésre kereste a választ. A kutatás célja az volt, hogy kiderítse: melyik lélektani technikának van a legnagyobb teljesítménynövelő hatása.

A kutatásban három motivációs módszer hatékonysága lett próbára téve:

  1. Belső beszéd: Amikor egy magadban folytatott dialógusban folyamatosan biztatod önmagad.
  2. Vizualizálás: Képzeletben megtervezed, hogyan hajtanád végre sikeresen a feladatot. Majd ezt a gondolatot kisfilmszerűen újra és újra lejátszod magadban.
  3. "Mi lesz ha?" tervezés: Felkészülés a kudarcra. Elképzeled azt, hogy a dolgok nem az elvárásaidnak megfelelően alakulnak, és készítesz egy "B tervet".
Forrás: Getty Images/PORTRA ehf

A kutatás eredménye az lett, hogy az önmagunk biztatására használt belső beszéd képes a legjobban serkenteni a hatékonyságot - bármilyen jellegű feladat végrehajtásáról is legyen szó. A legjelentősebb teljesítménynövekedés ugyanis azoknál jelentkezett, akik az alábbi mondatokkal motiválták önmagukat:

  • "Többre vagyok képes! "
  • "Meg tudom oldani!"
  • "Sikerülni fog! "

Ezután következett a vizualizálás, amikor elképzelték a sikeres feladatot és annak lépéseit. A legkevésbé hasznosnak pedig az bizonyult, amikor megtervezték: mihez kezdenek akkor, ha a dolgok nem a terveknek megfelelően alakulnak.

Optimizmus: az arany középút az önhittség és az önbizalomhiány közt.

Mint sportoló és pszichológus, szeretném felhívni a figyelmet a pozitív belső beszéd és az optimizmus fontosságára! Az emberek hajlamosak legyinteni, amikor a pozitív hozzáállásról hallanak, hiszen úgy érzik: ezzel csak áltatják, vagy egyenesen becsapják magukat.

Forrás: Getty Images/kupicoo

Hiszen nem tudnak megfeledkezni a rendszeresen előforduló kudarcélményekről... Az optimizmus kulcsa, hogy nem szükséges szemet hunyni a kudarc és a negatív dolgok felett, hanem ezeket elfogadva, inkább a jóra és pozitívra kell koncentrálni az energiát. Felejtsd el az összes okot, amiért nem megy, és higgy abban az egyetlen indokban, amiért sikerülhet! Ehhez nem szükséges azt hajtogatni: "Én vagyok a legjobb!". Fontosabb megtalálni az arany középutat az önbizalomhiány és az önhittség között. És egy pillanatra sem hagyni, hogy beférkőzzön az agyadba a gondolat, hogy "Nem vagyok elég jó.".

Ahhoz, hogy optimista és elszánt maradj, nagy segítséget nyújthat bármilyen könnyen megjegyezhető idézet, amit mantrázni lehet nehéz helyzetekben. És természetesen minden helyzetre adaptálni lehet a belső beszédet, mert mindig van megoldás! És ha minden kötél szakad, tudj nevetni magadon - a pozitív humor csodákra képes!

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek