Kérdések és válaszok lakásfelújítóknak!

Ismered az érzést, amikor belépsz egy irodába, és már fordulnál is ki? És olyan irodát el tudsz képzelni, ahonnan legszívesebben haza se mennél?

De mi lehet a különbség? Mi a trükk? Pláne, ha mindkettőn látszik: minőségi alapanyagokkal dolgoztak. Ám az egyiknél valami félrement, a másiknál meg minden pont a helyére került.

Ugyanez a helyzet lakások esetén is. Van, amelyikből csak úgy sugárzik az otthon "feeling", míg a másikról ez a legnagyobb jóindulattal sem mondható el. Ez a belsőépítészet varázslata. Sokan hiszik, hogy értenek hozzá, ám magas szinten kevesen művelik.

Forrás: Rekletik

Én pedig vállalom, hogy jobb az úgy mindenkinek, ha nem én állok neki megálmodni - pláne megoldani - új otthonunk belső kialakítását. Ezért felkerestem Hannus Tamást,Reklektik enteriőr tervezőjét, hogy összefoglalja nekem, mit érdemes tudni a témáról.

1. Nők uralják a belső tereket?

Mivel én nem vagyok egy nagy fészekrakó, otthont csinosítgató típus, eléggé bánt, hogy folyton azzal a társadalmi elvárással szembesülök, hogy "minden nő tud és/vagy szeret lakberendezni - és kész!".De én akárhogy is igyekszem, nem tudok belsőépítész, lakberendező, tervező, remek kivitelezőket felkutató logisztikai szakmendzser/nyomozó, dolgozó nő, szerető feleség és még sok minden más lenni egy személyben...

Szerencsére Tamás gyorsan megnyugtat: egyáltalán nem számít cikinek, ha egy nő nem ért a lakberendezéshez, és igazán férfias férfiaknak is lehet kiváló érzéke a belső enteriőrökhöz!

"Sokat változott a világ ebből a szempontból is: ma már a nőknek és a férfiaknak egyaránt fontos a tér, amiben léteznek. A saját célra vásárolt lakások, házak esetében általában párok keresnek meg, akiknél sokszor van egy domináns fél és egy kevésbe határozott. Egy-egy helyiségnél még azért megfigyelhetőek a klasszikus szerepek: a konyha többnyire a nők felségterülete.

Forrás: Getty Images/Geber86

De nagy általánosságban azért továbbra is elmondható a hölgyekről, hogy gyakran segítik a munkánkat. Számukra sok olyan praktikus szempont fontos, ami férfi szemmel talán fel sem merülne. Például, hogy ne csak szép és jól kihasználható legyen a tér, de könnyen lehessen takarítani, kimozdítani a helyéről. Míg a férfiak a funkcionalitásban verhetetlenek."

2. "Elég nagy a rakás, de kicsi a lakás..."

...énekli Mézga Géza. De sajnos a négyzetméterek hiánya nemcsak mesebeli probléma, hanem sok család mindennapjait megkeserítő realitás...

Én például évek óta Budapest belvárosában raboskodom, ahonnan úgy hiányzik a tér, mint forró sivatagban egy kósza árnyék. Minden sejtem vágyakozva esdekel érte. De Tamás újból felvilágosít, hogy teljes tévedésben vagyok: szerinte az 53 négyzetméteres lakásunk egy cseppet sem számít kicsinek! Főleg két embernek, de szerinte itt még gyermek is kényelmesen elszállásolható.

Forrás: Rekletik

"Két dolgot ajánlok kisebb lakások esetén: világos színek és amerikai konyha."

  • Elmondása szerint főleg a szürke különböző árnyalataival, minimális fehérrel, esetleg egy kis bézzsel játszadozhatunk.
  • Érintőlegesen jöhet egy domináns szín is, hogy felpezsdítsük a hatást, hiszen nem csak pihenni, de jól érezni is akarjuk magunkat az otthonunkban.

Az amerikai konyhás megoldástól viszont - be kell valljam -, eléggé idegenkedem. Szerintem a konyhának különállónak kell lennie, ablakkal és ajtóval. De Tamás határozottan kiáll amellett, hogy ha pont helyhiánnyal küszködünk, akkor ne akarjunk még ezzel is elvenni az amúgy is szűkre szabott négyzetméterekből! Fontos azonban, hogy a konyha ne "ordibáljon" a nappaliban: vagyis olvadjon be, maradjon a háttérben, szépen simuljon az összképbe! Az ételszagtól sem szabad félni - egyszerűen csak ne a szagelszívón spóroljunk!

3. Life-work balance a térben

A munkatér bizony kemény dió: sok ember még annál is több igényét kéne ugyanis figyelembe venni. És bizony vékony a határvonal az inspiráló, kreatív munkakörnyezet és a koncentrációt zavaró, impulzusokkal teli zűrzavar között... A másik véglet pedig a lélekölő személytelen ridegség.

"Az irodák kialakításában arra törekszünk, hogy olyan munkateret alakítsunk ki, ahol a dolgozók nem lesik az órájukat az ebédszünetre várva, mert mondjuk annyira nyomasztó a hely. Ezenkívül fontos a kényelem, a fény és az, hogy élet legyen a térben - ezt most szó szerint értem. Gondolok itt a növényekre. Az egyik IT iroda kialakításánál bevallom: ezért meg kellett küzdenem, de azóta áldják a nevem."

Forrás: Rekletik

Szóval az otthon dolgozók figyelmét is erre a három szempontra hívnám fel:

  • kényelem
  • fény
  • növények

És csak ismételni tudom Tamás szavait: ne ezen spóroljunk, mert az életminőségünk múlhat rajta!

+1. Amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon...

Egy lakótér átalakítása bizony nem olcsó mulatság. És sokan szembesülnek a lakásfelújítás előtt a "mindenre van igény, semmire sincs keret" problémával. De sajnos van olyan alapanyag, amin simán lehet, és van olyan, amin nem érdemes spórolni - különben 1-2 éven belül újból költeni kell rá.

De hogy mi az, amin lehet, és mi az, amin tilos spórolni?

Hát laikus legyen a talpán, aki ezt önerőből kideríti... Általában az ilyen tévedések és bakik költségét spórolja meg az, aki profi tervezők segítségét veszi igénybe. Így a nekik fizettet összeg valójában nem is minősül plusz kiadásnak, hiszen végül kijön nullára a dolog. Engem legalábbis sikerült meggyőzni, hogy jobban járok, ha nem "vak vezet világtalant" stratégiát választunk a párommal a lakásfelújítás során. ;)

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek