Így borozz Valentin-napon!

A szerelmet gyakran szokták egyfajta mámorhoz, részegséghez hasonlítani. Még a nagy írók és költők is - vagyis lehet benne valami! És ha már a fél világ Valentin-napi lázban, a másik fele pedig Valentin-napi ellenlázban ég, miért is ne írhatnék egy cikket, amiben lesz szerelem, borok és gasztronómia?

Ha már úgy alakult az este, hogy nem mentetek étterembe, hanem inkább az egyikőtök meglepetésszerűen főz valamit - vagy közösen dobtok össze egy romantikus vacsit -, a program elengedhetetlen része az ital.

Forrás: Getty Images/Izabela Habur

Még ha egyébként nem is vagytok nagy piások, az ünnepi alkalom megkoronázására kell valami, amivel koccinthattok! Erre pedig a pezsgőkön, és a kötelezően rózsaszínű koktélokon kívül egy jó bor a legalkalmasabb.

És, hogy milyen bort igyatok Valentin napján?

E kérdés megválaszolásában segít a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok néhány jó tanácsa.

Úgy általában a borválasztásról

 • Ha csak egyfogásos menüben gondolkoztok, elég egy ahhoz passzoló palack bor, esetleg kettő, ha aperitifet is terveztetek.
 • Többfogásos, komplett vacsora esetén azonban a könnyedebb, fiatalabb borokkal kezdjetek, majd jöjjenek a testesebb és komplexebb nedűk!
 • Liba-, vagy kacsamáj előétel esetén megengedett az édes, a félédes vagy az aszúborok fogyasztása is.
 • Végül a desszerthez az édesebb desszertborok.

Ha valamelyik fogás boros páccal, vagy hozzáadott borral készült, ahhoz mindig abból a fajtából töltsetek, amellyel készítettétek!

Forrás: iStockphoto

Vörös húshoz vörösbort? Nem feltétlenül!

Erről a szabályról még azok is tudnak, akik amúgy nem boroznak. Azonban nem a hús színe számít, hanem az elkészítés módja! Az étel mellé tálalt szószok vagy öntetek karaktere határozza meg, hogy mihez milyen bor illik.

 • Vajas vagy gyümölcsös mártásokhoz, enyhén fűszerezett, párolt vagy főtt húsokhoz fehérbor dukál.
 • Míg grillezett és sült húsok mellé valami vörös, például egy jó rozé.
 • Csirkéhez és pulykához megint csak a fehérborok illenek.

"...és halat, mi jó falat..."

Az afrodiziákumként is számon tartott osztrigán, és más kagylókon kívül kedvelt étek ilyenkor a tengeri halak és rákok húsa, valamint a kaviár. Szárazabb halakhoz inkább könnyebb fehérborokat fogyasszatok, grillezett társaikat viszont egy szárazabb rozéval, vagy egy szürkebaráttal kísérjétek le! Vajas és/vagy tejszínes mártások mellé nyugodtan választhattok testesebb, hordós érlelésű fehérbort. Ha pedig ezt nem találjátok elég egzotikusnak, tengeri és halételeiteket gyöngyözőborral is élvezhetitek.

Forrás: iStockphoto/Ridofranz

Nyalakodás előtti nyalánkságokhoz

Elnézést a cinikus címért, nem tudtam megállni! Az általánosan elfogadott vélemény szerint a Valentin-nap legnagyobb sztárjai a desszertek, amelyekhez megfelelő desszertborok illenek. A főszabály azt mondja, hogy a desszert sosem lehet édesebb a mellé kínált bornál, - de a szárazabb borok kedvelői se csüggedjenek, számukra is van megfelelő desszert-bor kombó!

 • Rétesekhez és édes, kelt tésztákhoz, vagy mandulatortákhoz a legnagyobb nyugalommal választhattok egy határozottabb ízű bort, például egy jó hárslevelűt.
 • Epres édességekhez kékfrankos rozét fogyasszatok.
 • Míg a citromos desszertekhez egy jó savignon blanc bort válasszatok!
 • Csokoládés, gesztenyés és úgy általában a tartalmasabb sütemények mellé egy pohár kékfrankos-cabernet franc passzol.

Ugyanez vonatkozik a magasabb kakaótartalmú étcsokoládékra is, amelyeket legtöbbször édes borokkal kísérünk le.

Egészségetekre!

Nyitókép: iStockphoto

  Ezt olvastad már?