Bevezetés a tantrikus szexbe

Életünk során különböző szerepeket játszunk el: férfit és nőit, adót és befogadót, aktívat és passzívat. Szerepeink és játszmáink elhagyása nem mindig könnyű! A tantra szerint ha ez sikerül, akkor a legteljesebb kitárulkozással elérhető a lelki és fizikai gyönyör kiteljesedése.

Mi is az a tantra?

A "tantra" szó a szanszkrit "tanoti" (kiterjeszteni) és a "trayati" (felszabadítás) szavak összetételéből származik. Fontos az elején leszögeznem, hogy a tantra nem egy vallás; nem elvek, hanem technikák és módszerek rendszere. Semmiképpen sem filozófiai eszme, tehát nem foglalkozik a "miért?" kérdésekkel. Ehelyett a "hogyan?" kérdését tartja fontosnak. A tantra nem szellemi, gondolati síkon történik, hanem a megtapasztalt élmények szintjén.

A tantra nemcsak a szexualitásról szól, ezen kívül még szertartások, játékok, lelki és testi gyakorlatok ősi rendszere is. A bennünk lévő legelemibb, legerőteljesebb késztetést, a szexuális energiát használja fel, hogy behatolhasson a spiritualitás világába.

Forrás: Getty Images/miljko

Sokan értelmezik úgy, hogy a tantra csak arról szól, hogy orgazmus nélküli, inkább spirituális szexuális élményt éljünk át, tehát végső soron a legjobb részt hagyjuk ki. Én inkább azt mondanám, hogy a tantra technikáinak gyakorlásával sok olyan készséget lehet elsajátítani, ami jótékonyan hat a szexuális és szerelmi életre. A tantra fokozza a saját test ismeretét, a szexuális tudatosságot, az intimitást és a szexuális élvezetet.

A továbbiakban pár kezdő lépést fogok bemutatni, ami elindíthat téged ezen az úton.

1. Teremtsd meg a megfelelő környezetet!

Arra biztatlak, hogy legyen az otthonodban egy olyan hely, ahol nyugodtan tudsz magaddal foglalkozni, kikapcsolódni és relaxálni! Ez lehet a hálószoba, de akár egy kényelmes kanapé vagy fotel is, hiszen a tantra nem minden esetben jelenti a szexet.

Fontos, hogy:

  • Ezen a helyen képes legyél felfüggeszteni a racionális gondolkodást, eltávolodni a mindennapi gondoktól, nehézségektől és kizárni a gondolatokat!
  • Ne legyen semmilyen elektronikus eszköz körülötted: se laptop, se tablet, se telefon! Meglepő, hogy milyen felszabadító érzés pár óra a kütyüid nélkül!
  • Szakítsd meg a napi rutinodat, és tudj lelassítani kicsit!

2. Lélegezz!

Először is: hogy jön a légzés a tantrához? Létezésünk alapeleme a légzés, ha ez elmarad, akkor elájulhatunk vagy meghalhatunk. Tehát igazából a légzés elég szorosan kapcsolódik a tudatunkhoz, a tudatossághoz.

A légzés energia. Minden egyes lélegzettel oxigént szívunk be, amely ellátja energiával sejtjeinket. Az emberi légzés teljesen automatikus. De mi történik, ha elkezdesz tudatosan odafigyelni a légzésedre, és megpróbálod szabályozni? Ezzel gyakorlatilag az energiát, a szexuális energiát is szabályozod.

Forrás: iStockphoto

Legközelebb figyeld meg partnered és a saját légzésedet is szex közben! Érdekes dolgokat fogsz észrevenni!

Szeretkezés közben elég gyakori, hogy ha valaki izgalmi állapotban van, a lélegzetét hosszabb ideig bent tartja, majd gyorsan, nagy mennyiségben engedi ki. A légzés ilyenkor feszültté válik, majd nagyon hirtelen történik meg az elengedés. Ez a fajta légzés megakadályozza, hogy az energia megfelelő módon mozogjon a szervezetben.

Ahhoz, hogy szex közben képes legyél irányítani az energiád, meg kell tanulnod tudatosan lélegezni! Fontos, hogy a légzés teljes és relaxált legyen! Vegyél mély levegőt, és engedd, hogy szétáradjon a testedben, majd a kilégzést is ugyanilyen ütemben végezd el! Ha képes vagy teljes és befejezett légzéseket csinálni, akkor sokkal könnyebben leszel képes a mély, egész testet átható orgazmus elérésére.

3. Relaxálj!

Ugyanúgy, ahogy a rossz légzés, az izomfeszültség is lassítja az energiaáramlást a testben. Itt is hasonló a helyzet: a szex közbeni izomfeszülés általában tudattalan mechanizmus. Ezt is tudatossá kell tenni, hogy a tantrikus energia a legmegfelelőbben áramolhasson!

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden egyes izmot el kell lazítani, hiszen szükség van a test megtartására. Az a fontos, hogy csak a szükséges izmok feszüljenek meg!Vegyük például azt a helyzetet, hogy a férfi a hátán fekszik, miközben a partnere orális szexben részesíti. Ez egy abszolút passzív helyzet a fogadó fél szempontjából, mégis előfordulhat, hogy megfeszítve tartja a láb vagy a fenék izmait, így ez megakadályozza a szexuális energia áramlását.

Ha hagyod, hogy az adott pozícióhoz vagy szexuális aktushoz nem szükséges izmaid nyugodt helyzetben legyenek, az energia simán és könnyen fog áramlani a szervezetedben. Engedd, hogy az energia átjárjon, és eljusson a tested minden kis porcikájába!

4. A jelenre fókuszálj!

A rohanó hétköznapok, mindennapos problémák és munkahelyi stressz mellett néha nehézséget okoz, hogy kikapcsoljunk, és csak a jelenre fókuszáljunk. Sokszor előfordul, hogy szex közben is elkalandoznak a gondolataink, vagy érzéseink megakadályoznak abban, hogy teljes egészében átéljük az élményt.

Forrás: iStockphoto/shironosov/

Ha az elméd máshol jár, csak "külső megfigyelőként" fogsz tudni részt venni, és így az élvezet is kevésbé lesz intenzív. Próbáld meg kizárni a gondolatokat, és csak magadra meg a partneredre koncentrálj!

A tantra egyik alapvető szabálya, hogy az energia oda áramlik, ahol a figyelem van. Ha át szeretnéd élni a teljes testi orgazmust, koncentrálj az egész testedre! Figyeld meg: hogyan reagál minden egyes porcikád az ingerlésre! Ha pedig a vaginális orgazmus elérése a célod, irányítsd a figyelmed a genitáliákra, az ott tapasztalt érzésekre!

Ez természetesen nem a teljes kézikönyv a tantrikus szexhez, csak pár alapelv, amelyet érdemes követni annak érdekében, hogy teljesebb, élvezetesebb szexuális élményben legyen részed.

Lehet, hogy sokkal nehezebbek a valóságban, mint így leírva. De az is lehet, hogy nagyon egyszerűen el fogod sajátítani őket. Próbáld ki, figyeld meg az érzéseket, élményeket, amiket okoz benned! És próbálj meg mindig a jelenben maradni!

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek