Azért vagy rákos, mert megérdemled?!

A Magyar Rákellenes Liga egy korábban napvilágot látott kampányvideója igencsak meglepő módon közelíti meg a daganatos betegek helyzetét. Váradi Fanni - a she.hu csapat pszichológus szerzője - munkája során rákbetegek támogatásával is foglalkozik, és nagyon kiakadt, amikor szembesült a videó üzenetével.

Ma, a Rákellenes világnapon újra közzétettük ezt a cikket, mert fontosnak tartjuk az áldozathibáztatás minden nemű visszaszorítását.

Rég láttam ilyen káros, sértő és általánosító reklámot, mint a Magyar Rákellenes Liga 1%-os adókért kampányoló videója. Az áldozathibáztatás tökéletes mintapéldánya. Egy szervezet, ami azért jött létre, hogy segítse és védje a rákbetegeket, most belegyalogol a lelkükbe. A teljes videót azóta már leszedték a netről, így már csak részleteiben fellelhető - ám az üzenete még így is egyértelműen kivehető...

Igazán megkérdezhettek volna egy marketing szakembert vagy egy egészségügyi dolgozót vagy egy pszichológust vagy egy daganatos beteget vagy egy... csak egy jóérzésű, normális embert, hogy mit gondol erről a videóról, mielőtt ország világ előtt közzé teszik!

A reklám több ponton is nagyon káros. Azt sugallja a szegény, daganatos betegnek, hogy ő az aktuális helyzetében VÁDLOTT, és el is ítélték, tehát BŰNÖS. Még bele is rúgnak a földön fekvőbe.

Forrás: iStockphoto

És, hogy miben bűnös? Hát abban, hogy nem élt elég egészségesen!

Gyorskaját evett és kólát ivott. Emiatt lett rákos. Logikus. A genetika, az UV sugárzás, a HPV vírus vagy a stresszes családi körülmények (és még sorolhatnám) mintha nem is számítanának. Ezzel nem azt mondom, hogy az életmód nem játszhat közre a rák kialakulásában, de azért túlzás a beteg nyakába varrni az egészet.

Forrás: iStockphoto/Prudkov

És akkor a daganatos gyermekekről már ne is beszéljünk, mert az végképp kihoz a sodromból. A leukémiás gyerek is azért lett beteg, mert egészségtelenül élt?

DE! Micsoda szerencse, hogy kaphat egy második esélyt! Ha már önmaga teljesen elrontotta az életét, a magyar adózó polgárok most adnak neki még egy esélyt. Micsoda szerencse.

A videónál már csak a "bocsánatkérő" indoklásuk borzasztóbb. Hogy a céljuk a társadalmi felelősség felkeltése és a megelőzés volt. A célközönségük pedig a még nem beteg, de a helytelen életmód miatt fenyegetett emberek. Gondolom akkor ebben az esetben a cél szentesíti az eszközt, mert az nem zavarja őket, hogy közben több ezer ember lelkébe gázolnak bele.

Forrás: iStockphoto

Az okozott kárt meg hozza helyre más. Ember legyen a talpán az az onkológus, sebész, kemoterápiás asszisztens vagy pszichológus, aki ezek után talpra állítja a beteget, lelket önt belé és ráveszi arra, hogy vágjon bele a rák elleni harcba.

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek