Karácsonykor jótékonykodni álszentség? Akkor tedd meg most!

Karácsony előtt tele volt a net olyan vélemény cikkekkel, amik azt boncolgatták, mennyire álszent dolog, hogy karácsony előtt mindenkire rájön a jótékonykodhatnék -, az év többi részében pedig kisujjukat se mozdítják.

Mi nem is szeretnénk vitatkozni ezzel, de nagyon reméljük, hogy azok, akik az adventi adakozásdömping visszásságára hivatkozva nem támogattak egyetlen kezdeményezést sem, így év közben legalább olyan aktívak jótékonyság szempontból, mint amennyire azokat gúnyolták, akik legalább az ünnepek előtt a lelkiismeretükre hallgattak. ;)

Szóval, ha te még véletlenül se szeretnél álszent lenni, Viki összegyűjtött 5 kezdeményezést, amit az ünnepektől függetlenül támogathatsz!

Manapság elég sok nonprofit szervezetről hallani, amiknek oka nem növekvő számuk, hanem, hogy az elmúlt pár évben elkezdtek nagyobb hangsúlyt fektetni a marketingre. Ez persze kevés volna, ha nem lennének atom kúl programjaik a legváltozatosabb kedvezményezettek körével:

Bringások a hajléktalanokért

Az egyik kedvencem a Budapest Bike Maffia, akik nevük ellenére nem valami bűnbanda! :D Hanem egy főleg hontalanokat támogató egyesület, amit bringás arcok alapítottak.

Forrás: Budapest Bike Maffia

Egyre több programjuk van, emeljük ki például a Vitaminkommandót! Ez a móka arról szól, hogy önkéntesek vitamindús szendvicseket készítenek (csütörtökönként, ha érdekel, a BBM facebook profilján naprakész infókat tartalmaz), amit a támogató bringások visznek el hátrányos helyzetű családoknak.

Egyél, hogy más is ehessen!

A Közös Lábos a Szimpla kezdeményezése: minden vasárnap más cég/szervezet tagjai főznek a Szimpla Piacon.

Forrás: Közös Lábos

Az ételek eladásából származó bevételt minden héten a főző fél által támogatott nonprofit szervezet kapja meg. Itt is elég széles a paletta, az állatotthonoktól kezdve a kórházakon át a természetvédőkig.Érdemes kipróbálni a programot, a piac hangulata fantasztikus, az ételek pedig csodásak szoktak lenni!

Kétlábúak a négylábúakért

Ha az állatokért vagy oda, a fővárosban számos állatotthonnak segíthetsz,ám a HEROSZ, azaz a Hermann Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület rendelkezik négy vidéki menhellyel is.

Forrás: Hermann Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület

Őket több módon is lehet támogatni, az örökbefogadástól kezdve az önkéntes munkán át a különféle adományokig. Szerintem elég király program részt venni egy garázsvásáron, ahol a bevételt az állatotthonok kis lakóira fordítják, vagy elvinni a menhelyen élő kutyusokat sétálni.

Diszkriminációmentes kávé - tejjel

Ha a fentiek nem villanyoztak fel, még mindig ott a Premier Kult Café, amely fogyatékossággal élő fiatalokat is foglalkoztató kávézó, pékség és mozi, de van rendezvénytermük is.

Forrás: Premier Kultcafé

Itt garantáltan kedves személyzet fogja neked felszolgálni a finomabbnál finomabb étkeket, miközben a diverzitást és az esélyegyenlőséget támogatod.

Szórakozz a sötétben!

És végül, de nem utolsó sorban hadd említsem a Láthatatlan Kiállítást!

Joggal kérdezhetitek, hogy jön ez a karitatív tevékenységekhez?

Hát egyrészt ők is példaértékűek esélyegyenlőségből, hiszen 14 látássérültet foglalkoztatnak.

Forrás: Láthatatlan Kiállítás

Másrészt pedig az egész program az érzékenyítésről szól, azaz annak bemutatásáról és érzékeltetéséről, hogyan élnek a vakok. Mindezt tök jó programokkal, például láthatatlan vacsorával vagy borkóstolóval egybekötve.

Az imént említettek csupán töredékei a jótékonysági események palettájának. Én biztos vagyok abban, aki segíteni akar, az megtalálja a hozzá legközelebb állót.Tartsuk mindig szem előtt, hogy a nélkülözés sajnos nemcsak karácsonykor aktuális! Jó lenne, ha minél többen tudnánk karitatív célokra áldozni egész évben.

Radakovics Viki

Nyitókép: Getty Images

    Ezek is érdekelhetnek