Ránk nyitott a gyerek szex közben! Most mi lesz?!

Minden szülő rémálma, hogy pont akkor nyit be a gyerek a szobába, amikor apa és anya végre férj és feleség lenne. Egyből arra gondolunk, a gyerek ettől tuti megáll majd a növekedésben, de legalábbis egy életre elcsesztük a szexualitáshoz való viszonyát...

Pedig ennek egyáltalán nem kell így lennie. Az, hogy tovább rontjuk az eleve kellemetlen szituációt, vagy megpróbálunk valami jót (vagy legalább egész tűrhetőt) kihozni belőle, azon múlhat, mennyire pánikolunk be.

Szóval jobb felkészülni egy ilyen esetre, és akciótervet készíteni arra, miként fogunk reagálni. Ehhez adok nektek egy kis iránymutatást! Ne reagálj furcsán!

Ha szégyennel reagálsz, a gyerek is szégyenkezik. Ha feszengsz a helyzettől, a gyerek is feszengeni fog. Ha megpróbálod kerülni a témát, és kitérsz a válaszok elől, akkor pedig az internet fog válaszolni helyetted. És azt te sem akarod!

Forrás: iStockphoto/Yuri Arcurs

Mivel elég sok olyan oldalra bukkanhat a gyerek, ami enyhén szólva sem nevezhető megbízható forrásnak...

Szóval ha lehet, ne éreztesd a gyerekkel, hogy ez kínos téma, mert ha már a szex kérdésköre amúgy is tabunak számít a társadalomban, legalább otthon ne érezze ugyanezt!

Ne hazudj!

  • Apa éppen fekvőtámaszozott anya felett.
  • Anya és apa csak birkóztak.
  • Anya és apa csak ugráltak az ágyon, tudod, ahogy te is szoktál.
  • Tudod, vannak a méhek, amik megporozzák a virágot, nos...

Ezek a legrosszabb mondatok, amit mondhatsz a gyerekednek. Persze nem azt mondom, hogy azt kell mondani neki: "Édeském, anya és apa most közösült, ez azt jelenti, hogy apa a péniszét anya vaginájába helyezte, így szereztünk örömet egymásnak."

Forrás: iStockphoto/Djedzura

Valahol a két verzió között kéne megtalálni az arany középutat, és őszintén kommunikálni.

De akkor mit tegyek?

Az egész helyzetet meg lehet előzni azzal, ha már a kezdetektől megtanítod a gyerekednek, hogy kopogjon, ha a hálószobába szeretne bejönni. Ha már kicsit nagyobbacska, nyugodtan zárjátok be a háló ajtaját kulccsal, így megelőzhetitek a kellemetlen helyzeteket. De most vegyük azt a helyzetet, ha már kész a baj, és rátok nyitott a gyerek.

Forrás: iStockphotoKazoka30

Én azt gondolom, hogy minden szülő ismeri a saját gyerekét. Tudja, mi az, amit elbír, mi az, amivel meg tud birkózni. Fontos, hogy alkalmozkodjunk a gyerek szintjéhez! Képzeljük bele magunkat a helyébe, mit érezhet, mit gondolhat.

Bölcsődés és óvodás korúak

A kisgyerekek gyakran azt hiszik, hogy valami ijesztő és erőszakos dolog történik a szülők között. Meg kell nyugtatni, hogy semmi ilyenről nincs szó. Szeretitek egymást, és csak együtt töltöttetek egy kis időt. Nem kell túlmagyarázni, hacsak nincs kérdése a gyereknek.

Forrás: Getty Images/Kupicoo

7–10 évesek

Ebben a korban a gyerekek általában már érdeklődést mutatnak a szex iránt, ugyanakkor szeretnek kitérni a téma elől. Emiatt kiemelten fontos ügyelni arra, hogy ha úgy látod, kellemetlen neki a beszélgetés, vagy túl mélyre mentetek, akkor halasszátok későbbre!

11–15 évesek

Ekkor már a legtöbb gyerek tudja, miről is van szó. A gyerekek átlagosan 10 éves korukban látnak először pornófilmet, szóval ne gondold, hogy nem látott még ilyet. Előfordulhat, hogy undorát fogja kifejezni, ha véletlenül rátok nyit. Ez egy remek lehetőség arra, hogy elmondd neki, hogy a szex egy privát, intim és élvezetes cselekedet, ami a felnőtt párkapcsolatok fontos része.

Forrás: iStockphoto/Goldenkb

16 éves kor felett

Az idősebb gyerekek gyakran meglepőnek, mulatságosnak vagy akár egyenesen undorítónak tartják, hogy az ősök még élnek szexuális életet. A helyzetet érdemes úgy átkeretezni, hogy örüljenek neki, hiszen ez azt jelenti, hogy minden rendben van köztetek.

A 3 fő célod pedig ez legyen:

  1. A gyerek érezze azt, hogy őszintén beszélhet veled erről, és te is őszinte vagy vele.
  2. De közben ne ess át a ló túlsó oldalára: nem kell a szexuális életed minden részletét rázúdítani.
  3. Hagyd meg a lehetőséget neki, hogy máskor is beszélhessen veled erről.

És vegyél egy zárat az ajtóra!

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek