Szerinted is a magasaknak áll a világ? Zsuzsa válaszol!

A magas emberek szebbek és vonzóbbak! Ja, hogy szerinted ez nem így van? Akkor vajon miért nem látunk nemzetközi szépségversenyeken 160 cm-es szépségkirálynőket a meghatottságtól a könnyeikkel küszködve megköszönni a koronát, vagy valóban neves divatbemutatókon hasonló méretekkel rendelkező modelleket tipegni?

Természetesen vannak már próbálkozások ennek ellensúlyozására, de a trend még mindig az, hogy a magasak viszik a pálmát.

És miért állítja az új-zélandi Canterbury Egyetem kísérleti pszichológia tanszékének vezetője, dr. Bruce Ellis, hogy a magas férfiak az élet minden területén sikeresebbek kisebb termetű társaiknál? Állítólag ezt különféle vizsgálatokkal is alátámasztotta. Ha jobban belegondolunk, nem érzed te is magadat nagyobb biztonságban egy magasabb férfi oldalán?

Te például járnál egy alacsonyabb férfival? Vagy legyen csak ugyanakkora, mint te? Egy picike sarok és máris fölé kerekedsz. Zavarna a magasságkülönbség?

Forrás: AFPforum/Vince Bucci

Mert valljuk be, a társadalom még mindig cinkosan összekacsint egy ilyen párost látva az utcán. Vagy mindez nem bolygatja meg különösebben a lelki nyugalmadat, de azért áttérsz a lapos talpú cipőkre, hogy csökkentsd a méretbeli különbséget kettőtök között?

Tény, hogy mivel a magasak kitűnnek a tömegből, erősebbnek gondoljuk őket a többieknél és sokan éreznek késztetést arra, hogy kövessék őket! Azaz, hogy felnézzenek rájuk, nem csak a magasságuk miatt!

Vezetéstudományi intézetek felmérései szerint ugyanis az a tapasztalat, hogy minden 2,5 cm plusz évi 400 dollárral dobta meg a női vagy férfi vezetők fizetését.

Forrás: Getty Images/Poba

Vagy tekintsünk vissza egy kicsit a múltba! Vegyük csak az alacsonynak titulált Napóleont, akinek sikereit ma sem vitatja senki. Most azt mondod, hogy na ugye, itt az ellenpélda! Pedig tévedsz. Mint kiderült, 1,68 méterével a saját korában egyáltalán nem számított alacsonynak. De mivel önmagánál magasabb testőrökkel vette körbe magát, így maradhatott meg a szemünkben - azaz az utókor számára tévesen - alacsony termetű férfinak.

És azt tudtad, hogy a köztudottan magas hollandok átlagmagassága miért nőtt az elmúlt 150 évben 20 cm-rel? Egy londoni egészségügyi kutatóintézet ezt is kiderítette. A statisztikák kimutatták, hogy a legtermékenyebb férfiak 7 cm-rel az országos átlag fölött voltak. Azaz 0,24 gyermekkel több született általuk, mint a legkevésbé termékeny férfiak révén, akik 14 cm-rel voltak az országos átlag alatt. De még mielőtt téves következtetésre jutnál, nem, nem voltak a magasabbak biológiailag termékenyebbek. Akkor mégis hogyan jött ki az eredmény? Hát úgy, hogy a holland nők inkább a magasabb férfiakat választották, és nekik szültek gyerekeket. És a magasabb embereknek magasabb eséllyel születik ilyen gyermeke. Ez csupán genetika.

Na, ha eddig nem volt, akkor ezeknek a felméréseknek az eredményeit olvasván biztosan annak is kisebbségi komplexusa lesz, aki eddig nem hitt a magasságkülönbségből adódó diszkriminációban. Annak ellenére, hogy nem hazai adatokról van szó.

Vagy neked már ezelőtt is kisebbségi komplexusod volt attól, hogy alacsonyabb vagy, mint mások?Érezted valaha is úgy, hogy hátrányos helyzetbe kerültél a magasságodból kifolyólag?

Mert lássuk csak, milyen szituációkba kerülhetsz a hétköznapokban, ha nem vagy olyan magas, mint azt szeretnéd:

 • Tanárként hiába próbálsz erélyesen rászólni a fegyelmezetlen, szemtelenkedő felsősökre, csak a 180 cm-es kolléganődet pajzsként felhasználva tudsz hatást elérni.
 • Az élő koncerteken vagy az első sorba küzdöd magad, vagy a látvány helyett megelégedsz a zenei élménnyel.
 • A boltban csak vágyakozva tekintesz a felső polcokra tett akciós termékekre.
  Forrás: Getty Images/Vetta/RyanJLane
 • Az átlagos méretű emberekre tervezett ruhák a te esetedben mindig a szabónál kötnek ki. És nem megtoldani kell azokat!
 • Amikor a kocsiban nem szeretnek utánad beülni a vezetőülésre, mert az annyira fel és előre van tolva, hogy senki sem fér be oda.
 • A társkeresőn a 20. jóképű pasi adatlapján is azt látod a nőkre vonatkozó elvárásoknál, hogy minimum 165 cm, ezért kijavítod az adatlapodat, megnövelve a centijeid számát. Hiszen magassarkúban simán vagy annyi. ;)

De mielőtt még túlságosan elkeserednél, gondolj a magasságodból adódó előnyökre is:

 • Mivel méretedből kifolyólag bizonyára nem 42-es a lábad, csini cipőkben tipeghetsz.
 • Nem kell nehéz csomagokat cipelned, mert rögtön a segítségedre sietnek az ellenkező neműek, látván, hogy a szatyrod majdnem akkora, mint te magad.
 • Mivel olyan édes kis picike vagy, felébreszted a férfiakban a védelmező ösztönt, így melletted igazi férfinak és egy valódi lovagnak érezhetik magukat, s a célba érővel harmonikusabb lesz a párkapcsolatod is.
 • Sokkal több férfi közül választhatsz úgy, hogy nem kell attól félned, hogy magassarkúban átnézel majd a kiszemelt hímnemű egyed feje fölött.

És mi a helyzet a pasikkal?

Meglepő, de számtalan alacsony pasinak a nagyon is magas lányok jönnek be. És egyáltalán nem zavarja őket a "hónom alá, kisöcsém" típusú kapcsolat. Mert ugye csókolózni pipiskedve is lehet, a szerelem pedig nem ismer magassághatárokat.

Forrás: /iStockphoto/Filippo Bacci

Persze olyanok is szép számmal akadnak, akik nem szeretik a hatalmas méretbeli különbségeket. Azt sem, ha sokkal kisebb, és azt sem, ha sokkal magasabb a nő.

Azt, hogy ki mekkorára nő, nem tudjuk szabályozni. Ezért felmérések ide vagy oda, azzal kell jól gazdálkodni, amit a természet adott nekünk. Használd ki a magasságodból adódó előnyöket, és ne arra koncentrálj, milyen vélt vagy valós hátrányaid származnak a termetedből.

Amúgy meg Shakira is csupán 158 cm. Ja, és én is! :)

Nyitókép:iStockphoto

  Ezek is érdekelhetnek