pornó függőség szexuális forma pornófogyasztás következményei Hevesi Kriszta fantázia
Nagyjából 15-16 éves lehettem, amikor egy baráti beszélgetés során egy nálam pár évvel fiatalabb fiú ismerősöm arról mesélt nekem és a barátnőimnek, hogy nem teljesen úgy alakulnak a dolgok az ágyban, ahogy ő azt gondolta. Például múltkor is szexeltek a barátnőjével, és az aktus végén a mellére élvezett, a lány valamiért nem repesett az örömtől. Pedig hát azt a pornófilmekben az összes csaj élvezni szokta!

Most lépjünk túl azon a kérdésen, hogy egy 13-14 éves fiú vajon érzelmileg készen áll-e a szexuális életre... Inkább a probléma azon felével foglalkozzunk, hogy a fiatalok nagy része egészen a kezdetektől a pornófilmeket tartja hiteles információforrásnak.

Aztán fiatal felnőttként a pornónézés könnyen a mindennapok részévé válhat, és ez úgy feltornázza az ingerküszöböt, hogy egy teljesen normális, egészséges szexuális aktus már fel sem kelti az érdeklődését...

Forrás: iStockphoto/Lucky Business
Mennyi pornót néz a magyar?

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus úgy döntött, hogy a végére jár annak, hányadán is állunk mi, magyarok a pornóval. Rajtad is múlik, hogy mennyire kap reális képet, szóval töltsd ki ezt a kérdőívet akkor is, ha soha nem láttál felnőtt filmet (na, persze...), és akkor is, ha te vagy a pornóletöltés koronázatlan királya! :D

 • De mitől függ, hogy valaki függő lesz vagy csak alkalmi használó?
 • Vannak azért jó hatásai is a pornónak?
 • Honnan lehet felismerni a pornófüggőt?

Ezen kérdések megválaszolásához ismét Dr. Hevesi Krisztinát hívtam segítségül.

A pornónézés fellendíti vagy gyengíti azt, ami a hálószobában történik?

Attól függ... Míg a nők esetében inkább jótékony hatását szokták kimutatni a szexuális életre - segít felismerni és felszabadítani saját vágyainkat, elfogadottá tesz a neveltetés során tabuként kezelt dolgokat –, addig a férfiak esetében inkább a negatív következmények dominálnak.

Ez a két nem eltérő szexuális preferenciáiból ered: a nők számára az érintés, az intimitás, a verbalitás a domináns erotikus inger - szemben a férfiakkal, akik a látványra indulnak be főképp. (Ez nem azt jelenti, hogy mi fanyalogva néznénk egy vonzó férfitestre, viszont szex közben rendszerint becsukjuk a szemünket.) Ezért a nők kevésbé is hajlamosak úgymond "lecserélni" a párkapcsolati együttléteket magányos internetes kielégülési forrásokra.

Forrás: iStockphoto

A psziché vagy a test "kattan rá" inkább ezekre a tartalmakra?

Ez a különbség fakad a férfiak magasabb maszturbációs gyakoriságából is, továbbá abból a szintén kissé sarkos tagolásból, hogy míg a nők kapcsolat-, addig a férfiak inkább teljesítményorientáltak az élet számos területén, így a szexualitásban is.

Emiatt a nők általában kevésbé pozitívan viszonyulnak az egyéjszakás kalandokhoz, helyette inkább kapcsolatban szeretik megélni a szexuális örömöket. A férfi viszont a saját magával szemben támasztott teljesítményelvárás folytán is inkább néz meg egy pornófilmet egy fárasztó nap után, mintsem egy esetlegesen elhúzódó együttlétet kezdeményezzen. Igen, a pornófilmnek nem kell udvarolni, nem vár virágot és nem fáj a feje – szokták mondani, de ennél sokkal fontosabb az, hogy egy esetleges kudarc esetén nincs vita, féltékenykedés, szégyenérzet. A felnőttfilmnek nem kell megfelelni, nem igényel fizikai teljesítményt, sőt, a pillanatnyi hangulat szerint változtatható az aznapi "menü".

Milyen témájú pornófilmeket preferálnak a nők, és milyeneket a férfiak?

Pont olyat, amilyen szexről álmodunk... :

 • A nők erotikus álmait általában az jellemzi, hogy valamilyen történetbe ágyazottan, konkrét személlyel történik az aktus (ami ezáltal a reggeli ébredést követően zavarba ejtő is lehet...)
 • míg a férfiaknál inkább egy-két (vagy több) idegennel, azonban változatos szexuális viselkedés mellett zajlanak az álomfantáziák.
  Forrás: Getty Images/Massimo Merlini

Az eltérés tehát elsősorban nem a szexuális formákban rejlik - azt az egy markáns különbséget leszámítva, hogy a nők fantáziáját a csoportszex kevésbé indítja be -, hanem inkább a történetiség meglétében, valamint abban, hogy mennyire a nemi szervekre helyeződik a hangsúly.

Mennyi az annyi? Mi számít még normális "pornófogyasztásnak", és mi számít függőségnek?

Nem szeretem az ilyen "számháborút" - ezt nem lehet egyetlen számadatban meghatározni. Több tényező befolyásolja: függ a libidótól, hogy milyen régóta néz felnőttfilmeket, mennyire vált "extrémmé" a tartalom (azaz a hétköznapokban a partnerrel megvalósítható-e), a magányos időszakaiban él főképp vele, vagy pedig a párkapcsolatán belül az együttléteket egyre inkább helyettesíti.

Ez utóbbi problémát jelent a kapcsolat szempontjából, azonban nem feltétlenül meríti ki a függőség kategóriáját, amelyre viszont az addikciók szigorú kritériumai érvényesek:

 • nem tudja kontrollálni a viselkedését a negatív következmények ellenére sem
 • más tevékenységek (munka, magánélet, hobbi) rovására megy
 • kényszeres jellegűvé válik (például egyre jobban uralja a gondolatait)
 • megvonási tünetek jelentkeznek, ha fel kíván hagyni vele (álmatlanság, ingerlékenység, szorongás)

Kiket fenyeget a veszély, hogy beszippanthatja őket a pornó világa? Kik hajlamosabbak pornófüggővé válni?

Elsősorban a nehezen ismerkedő, szorongó vagy depressziós személyek veszélyeztetettek, illetve akik túl sok időt töltenek a számítógép előtt. Továbbá a stresszes munkakör is hajlamosító tényező, a szex stresszoldó, ellazító hatása folytán. Ezen kívül nagyjából mindenki, aki új izgalmakra vágyik a szexualitás birodalmában - éppen ezért nevezhetjük "szirének énekének", mivel észrevétlenül távolít el a hús-vér szexualitástól. Ehhez képest a partnerrel való szex unalmassá válik - márpedig a szex lényege épp az izgalom!

Forrás: Getty Images/Juhasz Peter

Miből veheti észre az ember, ha a párja pornófüggő?

Legtöbbször abból, hogy erősen megritkulnak az együttlétek. A férfinél az aktus során is megjelennek az első jelek:

 • elhúzódó együttlét, nehezen jut el a csúcsra, gyakran úgymond csak "önkezűleg" tudja befejezni
 • a következő stádium az erekció visszaesése, jellemzően bizonyos pózokban, vagy a pózváltások során
 • ezt az intimitás kerülése, rákérdezés esetén pedig a partner alakjának, öltözködésének becsmérlése követi

A függővé váló fél pedig ezen kritériumokon túl részben onnan is beazonosíthatja önmaga számára a helyzetet, ha a partnerre nem, de a számítógép zúgására már kialakul az erekciója...

Hevesi Krisztina kutatásának kérdőívét ERRE a linkre kattintva tudod kitölteni!

Hevesi Kriszta és a női orgazmus titkaihttp://www.she.hu/nofilter/20170216-hevesi-kriszta-noi-orgazmus-parkapcsolat-szex-titkok.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.