illemszabályok egyenjogúság férfi lovagiasság illemtan
"Fontos kellék a zsebkendő, ugyanis arra való, hogy kölcsönadjuk. A nők sírnak, nekik adjuk kölcsön. Ez az egyik utolsó fennmaradt lovagias gesztus" – okította fiatal kollégáját Robert De Niro A kezdő című filmben.

Neked is jólesik, ha partnered kölcsönadja textil zsebkendőjét, kinyitja előtted az ajtót, esetleg feladja a kabátod? Vagy ma már nem divatosak a hasonlóan lovagias cselekedetek, és sértésnek veszed, ha így is jelzik: nő vagy?

Csak a szajhák és a kutyák mennek a férfi bal oldalán?

Én abba a kategóriába tartozom, aki igenis a férfi jobb oldalán érzi jól magát séta közben – ahogyan azt a sok évszázados hagyomány is megköveteli. Ha viccelődni szeretnék, mondhatnám azt is: még véletlenül sem szeretném, ha szajhának, kutyának vagy kardnak néznének – ezeknek a bal oldalon a helyük.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/m-gucci

Hiszen a lovagok korában – a kard kirántásakor – a szerető a veszélyes oldalon, a barátnő vagy feleség pedig a biztonságos helyen haladt. Az illem szerint a férfinak mindig azon az oldalon kell állnia, ahonnan veszély fenyeget téged!

Ezért a mai kor viszonyaihoz igazodva ilyen esetekben felborulhat a több évszázados jobb oldalas rend. De azon túl, hogy a jobb oldalukon "sétáltatnak", vagy viszik a csomagod, még számos egyéb módon is bizonyíthatják lovagiasságukat és illemtudásukat a férfiak!

Bizonyára te is megfordulsz néha-néha étteremben. Ha nem is heti rendszerességgel, de egy születésnap, házassági évforduló alkalmából az emberek többsége megengedi magának ezt a luxust. Hát akkor miért ne adnátok meg a módját, ha már úgyis különleges esemény!

Forrás: iStockphoto/Jason Doiy Photography

Nem minden férfi faragatlan tuskó, aki nem enged előre

Na de ki megy elöl? Vagy ez számodra nem is kérdés? Mert ugye köztudott, hogy a hölgyet illik előreengedni!

Így aztán ki is akadtál a múltkor, amikor a Józsi előtted ment be a vendéglő ajtaján – pedig ő csak lovagias volt... Ugyanis nem minden esetben van elsőbbséged, ráadásul pont a te érdekedben!

Az étterembe például igenis az a helyes, ha Józsi lép be hamarabb, hiszen felméri a terepet: mennyire biztonságos és megfelelő számodra az a hely.

Így aztán, ha valami nem stimmelne odabent, az első pofont is ő kapja majd. Nehezedik a helyzet, ha lépcső vezet az ajtóig – de ilyenkor is a te testi épséged az első!

Ezért ha lefelé haladtok, Józsi megy elöl, hogy felfogja az esetleges esésed, ha felfelé, akkor pedig te, hogy puhára ess – már ha nem túl csontos Józsi.

Forrás: Getty Images/Alex Gumerov

És az ajtótól még nagyon messze van az asztal. Nem is gondolod: mennyi illemszabállyal kell még megbirkóznotok addig! De hidd el, érdemes! Az élet sokkal fűszeresebb az ilyen hétköznapi apróságok betartásától. Ízesítsd hát meg a mindennapjaidat udvarias cselekedetekkel!

És igenis, mi is sokkal inkább férfiként tekintünk rátok, ha hölgyként kezeltek bennünket!

Nesze nektek egyenjogúság!

"És a női egyenjogúság?" – hördülnek fel a teremtés koronái. Hát akkor figyelem, uraim! A női egyenjogúság nem azt jelenti, hogy nekünk kell megküzdenünk a sárkánnyal, és a "Nézését meg a járását" című számot mostantól mi küldjük szívünk választottjának! Mert egyes férfiak teljesen félreértelmezik az egyenlőséget, és széttárják kezüket, mondván: "Ti akartátok!"...

Igen, de nem azt, amikor a vonaton már fél órája küszködünk, hogy bőröndünket feltuszkoljuk egy csomagtartóra, és akkor jobb híján egy női társunkat kell segítségül hívni! Míg ti a telefonotokat nyomogatjátok, vagy unottan néztek ki az ablakon. Még ha nem is vagyunk éppen az esetetek, attól még nők vagyunk!

Mert olyanok is akadnak ám bőven, akik csak olyan hölgynek nyújtanak segítséget, aki legalábbis Heidi Klum vagy Claudia Schiffer kiköpött mása! Rosszabb esetben nekik sem.

Pedig izgalmas játék ez az illemszabályosdi, és ha ti is velünk játszanátok, nagyobb esélyetek lenne nálunk, és sokkal kedvesebbek is lennénk veletek!

Forrás: iStockphoto/LuckyBusiness Photo Studio

Úgyhogy, amíg átolvassátok az illemtankönyvet, vagy rákerestek a neten, hogy mit hogyan illik, addig is legyetek lovagiasak, és vigyétek le a szemetet! Kezdetnek ez is megteszi.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.