Nehezebb egyszerűen, de mégis változatosan táplálkozni, friss forrásból bevinni a megfelelő tápanyagokat. Sokkal több leleményességre van szükségünk a konyhában! Jobban kívánjuk a szénhidrátokat és zsírokat, mint a salátát, emiatt hajlamosabbak vagyunk a plusz kilók begyűjtésére is.
A napfény hiánya egy fontos neurotranszmitterünk (idegi jelátviteli molekula), a szerotonin eséséhez is vezet, mely az endorfinnal együtt az úgynevezett boldogsághormonunk.
Ennek a hormonnak a hiánya miatt sokkal lehangoltabbak lehetünk, akad olyan ember is, aki téli depresszióba zuhan. Ezért ha kisüt a nap, bátran sütkérezz akár az ablak előtt, jót fog tenni a hangulatodnak!
Az evés köztudottan örömforrás, azon belül pedig a szénhidrátok, édességek okoznak azonnali és gyors kielégülést. Ehhez adódik hozzá, hogy egymást váltják az ünnepek és az ahhoz kapcsolódó tradicionális finomságok, - tehát mindig van ok az evésre... Extra érzelmi adalék, hogy ilyenkor összegyűlik a család, külön nekünk főz anya és a nagymama, velünk együtt az ízlelőbimbóink is kényeztetve vannak.
A hideg időszakban ősi, primitív ösztön, hogy tartalékot képezzünk, felkészüljünk a legrosszabbra - ha kifogynak az éléstárak, csak az marad, amit a bőrünk alá és zsigereink köré raktároztunk.
Hideg időben testünk hőmérsékletének szinten tartásához, adott esetben felmelegítéséhez, és melegen tartásához nagyobb kalóriamennyiség szükséges.
Ha engedsz ennek a sok elemi ösztönnek és a csábításnak, túl nagy bajt nem okozhatsz. Az esetleg felrakódó apró téli zsírpárnákat tavasszal, immár nagyobb energiaszinttel és életkedvvel könnyebben leadod, mint gondolnád!
Persze érdemes mértéket tartanod, mindennél szabj határt, mennyit fogyaszthatsz! Illetve ha te főzöl, ételeid összetevőinek kiválasztásánál mindig van egy-egy egészségesebb alternatíva.
Próbálj elsősorban teljes értékű, természetes, friss és lehetőleg szezonális élelmiszereket fogyasztani!
Tudom: sokat beszélnek róla, de valójában mik azok a teljes értékű élelmiszerek? Leegyszerűsítve az értékes tápanyagokkal még rendelkező, minél kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól mentes élelmiszerek, alapanyagok.
A finomított gabonák, a finomított cukor, a klasszikus gyorséttermi ételek, a "száz évig jó" konzervek, a felvágottak és bolti vajkrémek többsége.
Alapvetően egy egészséges, kiegyensúlyozott életmód mellett kell elkötelezni magunkat!
Utóbbiakat lehetőleg frissen törve, vagy egészben vásárolva fogyasszuk, a feldolgozás, ízesítés sok tápanyagukat teszi tönkre. Gazdagok omega-3 zsírsavban, továbbá fehérjét, vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmaznak.
Fontos kiemelni, hogy az egészséges élethez nélkülözhetetlen a sport, ami helyrebillentheti a boldogsághormon-hiányt is! A téli sportokon kívül gyalogolhatsz a friss levegőn, és az edzőtermet is bátran látogathatod, hetente legalább 2-3 alkalommal!
Töllössy Judit
Nyitókép: iStockphoto
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.