Nem túl macsó dolog meghalni! - Avagy az igazi férfi nem jár orvoshoz

Egy amerikai felmérésben arra az eredményre jutottak, hogy a férfiak 80%-a pontosan emlékszik élete első autójának gyártmányára és modelljére. Viszont csak a résztvevők fele tudta felidézni, hogy mikor volt utoljára orvosnál. Ha magadra (vagy életed párjára) ismertél, akkor mindenképpen olvasd végig a cikket!

A férfiak rövidebb ideig élnek, mint a nők. Az olyan top listás halálozási okok is gyakrabban érintik őket, mint a daganatos betegségek, szív-és érrendszeri betegségek, és hajlamosabbak a túlzott alkoholfogyasztásra és dohányzásra is. 

Rosszul hangzik...  

De a férfiak nem ijednek meg holmi statisztikáktól! Így hát kemény legény módjára nem "paráztatják magukat" olyan apróságokon, mint egy hetek óta húzódó gyomorfájás, vagy hogy találtak egy kis göböt a bőrük alatt, és a hónapokig gyötrő hasmenést is "méltósággal" tűrik! Hiszen orvoshoz csak a puhányok mennek!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Klaus Tiedge

Mit tesz ilyenkor a feleségük? Nagy buzgalommal bújja a szakkönyveket, az internetet, és titokban figyelgeti élete párját, hogyan változnak a tünetei. Próbálja is figyelmeztetni, de a férj hajthatatlan.

Mit szólnának a haverok, ha minden hülyeséggel kivizsgáltatná magát? Ha kiderül, hogy csak egy kis vírus, rajta röhögne az összes kolléga! Meg mit mondjon a főnökének, hogy miért nem dolgozik? Mert olyan furát érez, amikor WC-re megy?! Még mint nem!

Majd eljön az a nap, amikor a férfi állapota olyan súlyos lesz, hogy azonnal kórházba kell szállítani. Viszont ekkorra már olyan rosszul van, hogy nem tudnak segíteni rajta. És meghal. Igen, leírtam. Csak így naturális valójában. Mert attól, hogy pont-pont-ponttal fejezzük be az ilyen mondatokat, még nagyon is ez a helyzet.

Olyan sok az elrettentő történet és borzalmas statisztika, de még ez sem ijesztő annyira, hogy rávegye a férfiakat arra, hogy rendesen és rendszeresen járjanak orvoshoz.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Daizuoxin

De miért?

Kulturálisan az az elfogadott, ha egy férfi macsó. Férfiak generációi nőttek fel azzal az elképzeléssel, hogy ha elfogadnak valamilyen segítséget vagy bevallják, hogy segítségre szorulnak, az csorbát ejt férfiasságukon.

Egy statisztika szerint öt brit férfiból egy, nem éri meg a 65 éves kort, mert nagyon sok esetben az utolsó pillanatban kérnek csak orvosi segítséget.

Fontos lenne megérteni, hogy ezzel a macsóskodással az életüket kockáztatják. Szóval kedves férfiak, elárulom, hogy a legbátrabb cselekedet, amit tehettek, ha figyeltek az egészségetekre és életben maradtok! A hullák a legkevésbé sem férfiasak...

"Minek menjek orvoshoz, mikor nincs is semmi bajom?"

Vesebetegség, Hepatitis C vírus, rák, szívbetegség. Ezek mind olyan betegségek, melyeknél előfordulhat, hogy a kezdeti stádiumban semmilyen tünetet nem észlelsz magadon, de egy rutin laborvizsgálat kimutatja. És minek várnád meg a kellemetlen vagy akár súlyos tüneteket, ha megelőzhetőek? Évente egyszer ajánlatos mindenkinek meglátogatnia a háziorvosát és beutalót kérni egy vérvételre, így a súlyos betegségeket jó eséllyel meg lehet előzni.

Forrás: Getty Images/AMV/Kupicoo

"Úriember nem használ ilyen szavakat!"

Prosztatarák, nemi szervi szemölcs, aranyér, fitymaszűkület. Fúj! Még csak hallani sem akarok róla!

Minden ötödik férfi trágárnak és szégyenletesnek érzi, ha ilyen témákról kell beszélnie.

Sok esetben hetekig nem fordulnak orvoshoz tüneteikkel, illetve párjuknak sem számolnak be problémáikról. Így a kellemetlen tünetek mellett, párkapcsolati nehézségekkel, a szexualitás visszaesésével és szorongással is meg kell küzdeniük. A legtöbben a prosztata vizsgálattól ódzkodnak. Egy urológus ismerősöm erre azt szokta mondani pácienseinek:

Higgye el, az orvosi oldalról sem egy leányálom ez a vizsgálat. De megcsinálom, hogy magának ne kelljen meghalnia.

Aranyér műtét: nem szexi
De persze a halál az olyan nagy és távoli dolog, amit inkább elhessegetünk! Na és az a szúró érzés ott lent? Az azért már kézzelfogható, és nem könnyű úgy tenni, mintha nem is létezne! Akkor menj el az urulógushoz, és ha időben vagy, akkor csak felír egy tablettát, és még műteni se kell. Hidd el azt a műtétet te sem akarod! Abban aztán semmi férfias nincs... De tőlem halasztgathatod is a dolgot...
Forrás: Getty Images/AJ_Watt

Milyen gyakran kéne orvoshoz járni?

Évente...

Mindenki (nem csak a férfiak) számára ajánlott, hogy évente egyszer még akkor is keresse fel háziorvosát, ha nincs semmi baja. Ha az orvos magától nem ajánlja fel, érdemes megkérni, hogy utaljon be egy nagylabor vizsgálatra (vér- és vizeletvizsgálat), így a komoly betegségek nagy része kiszűrhető. Ezen kívül 40 éves kor felett évente ajánlott prosztatarák-szűrés, ugyanis a tüneteket még nem okozó prosztatarák is felismerhető - az esetek jelentős hányadában.

Kétévente...

18 és 40 éves kor közötti férfiaknak javasolt vérnyomás vizsgálat. Ha valakit magas vérnyomással diagnosztizálnak, akkor pedig évente szükséges.

Három évente...

45 éves kor feletti férfiak esetében három évente érdemes diabétesz szűrést végezni. Ha valaki túlsúlyos, akkor már fiatalabb korban ajánlott ellátogatni a vizsgálatokra.

Öt évente...

35 éves kor felett minden férfinak ajánlott öt évente, magas koleszterinszint és szívbetegség szűrésre járnia. Ha cukorbetegséggel küzdenek, akkor viszont gyakrabban kell vizsgálatra menni.

VEDD FEL A TELEFONT ÉS KÉRJ IDŐPONTOT! MOST!!! ;)

Nyitókép: iStockphoto

    Ezek is érdekelhetnek