A nagy cicitabu - női mellek takarásban

Ki szoktál akadni, amikor látsz egy szexi modellt egy plakáton - mondjuk bikiniben? Felháborodtál Dakota Johnson meztelenkedésén a Szürke ötven árnyalatában? Tettél megjegyzéseket arra, hogy Rihanna félmeztelenül pózol a címlapokon? És mit szólnál ahhoz, ha valaki a metrón vagy a Nyugati tér közepén szoptatna?

A modern társadalmakban a női mell tabunak számít. Nem illendő mutogatni. Rejtve kell lennie. Legalább is a mellbimbónak mindenképp. A szülők is ezt tanítják a gyerekeiknek.

A cici legyen nagy, kerek és feszes!

Sok gyerek nem is lát egyetlen természetes női mellet sem amíg felnő. Sőt a legtöbbjük még sosem látta, hogyan szoptatnak egy kisbabát. Ezzel szemben viszont rengeteg női mellet látnak a gyerekek például reklámokban, filmekben és az interneten.
Ezzel két gond van.

Egyrészt ezeken az ábrázolásokon fokozott hangsúly kerül a mellre, mint szexuális tárgyra. Másrészt azt sugallják a fiataloknak, hogy csak akkor számít szépnek egy női mell, ha nagy, feszes és formás.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Tatchai

Persze van, aki tisztában van vele, hogy a médiában ábrázolt tökéletes és óriási cicik csalókák, hiszen a modellek push-up melltartókat használnak vagy műtéten estek át, plusz a fotósok is megtuningolják egy kis photoshoppal.

De gondolj bele, hogy egy fiatal lány szinte csak ezeket látja, míg természetes mellet egyet sem!

Legfeljebb csak uszodák öltözőiben, de akkor is csak nagy zavarában félrepillant. Nem csoda, hogy szegények komolyan elkezdenek aggódni és elégedetlenkedni a saját mellük mérete és formája miatt! A fiatal lányok többsége sajnos nincs kibékülve saját testével és mellével, mely nem kevés szorongást okoz nekik.

Cici = szex

És mi a helyzet a férfiakkal? A cicitabu és a vizuálisan provokatív média kettőségének köszönhetően a férfiak elsődlegesen szexuális tárgyként és vágykeltő eszközként tekintenek a mellekre. Ennek következtében ők is torz képet kapnak azt illetően, hogyan is néz ki valójában egy átlagos női mell - így az elvárásaik is irreálisak.

Forrás: Getty Images/Bns124

Természetesen nem arról van szó, hogy a melleknek nem lehet szerepe a szexben! De van különbség aközött, hogy valakinek a kebleit izgatónak találjuk nőiességének részeként és aközött, hogy két lábon járó ciciként tekintünk egy nőre!

Mire való a mell?

Mi akkor a megoldás? Hogyan lehet ezen változtatni? A kérdést összekötném egy másik kérdéssel: mi a női mellek eredeti, természetes funkciója? A csecsemő táplálása. Azt gondolom, erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni.

Az Amerikai Egyesült Államokban egy középiskolában "Nők és kultúra" címmel végeztek kutatást, mely során kiderült, hogy a fiatalok nagy része nincs tisztában azzal, hogy a mell elsődleges funkciója a csecsemő szoptatása.

Tehát, ha a gyermekek ellátása a fő feladata, akkor miért is számít az, hogy mekkora, milyen alakú és mennyire feszes?

Forrás: Getty Images/Saso Novoselic

Ha előtérbe kerülne, hogy a mellek elsősorban arra lettek teremtve, hogy táplálják a babákat, talán a férfiak is kevésbé gondolnák, hogy a cicik kinézete a legfontosabb és a nők sem aggódnának megszállottan adottságaik miatt.

Mit tehetsz férfiként?

Példát mutatsz. A kisfiúknak, fiúknak és fiatal férfiaknak. Ne bámuld meg beszélgetőtársad dekoltázsát és ne tegyél szexuális megjegyzéseket, ha valaki nyilvánosan szoptat. Tekintsd ezt az élet természetes részének. Beszélj tisztelettel a nőkről és ne tekintsd semelyik részüket sem pusztán szexuális tárgynak.

És mit tehetsz Te nőként?

Példát mutatsz. A kislányoknak, lányoknak, fiatal nőknek szükségük van arra, hogy lássanak szoptató anyákat a kávézókban, boltokban, éttermekben, focimeccseken és akár repülőkön is - mivel ők lesznek a jövő anyái. Azt szeretnénk, ha nekik nem kéne szégyenkezni és rejtőzködniük anyaságuk miatt. Azt szeretnénk, ha büszkék lennének minden testrészükre és hogy az mire képes.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Mustafa Arican

Nyitókép: iStockphoto