Férfi fogamzásgátlás - Avagy kié legyen a felelősség?

"Ugyan ne hisztizz már, csak egy kis tabletta! Milyen mellékhatások? Szerintem csak beképzeled magadnak." Ismerős mondatok? Pedig ezeket az "apró" mellékhatásokat - mint a kedélyromlás, libidócsökkenés, elhízás stb. - csak addig bagatellizálják a férfiak, amíg nem velük történik. Igen, a férfi fogamazásgátó tabletta kutatásának a "férfi hiszti" vetett véget!

A nem kívánt terhesség elkerülése nem csak a nőnek fontos - vagy nem csak a nőnek kellene, hogy fontos legyen. Még akkor sem, ha mindenképpen rájuk hárul a feladat, hogy élet és halál kérdésében meghozzák a végső döntést - ha úgy adódik. Így azért valamelyest érthető is, hogy a nők nagyobb áldozat meghozatalára is képesek a fogamzásgátlás érdekében.

Forrás: iStockphoto/Perytskyy

Mégis lévén, hogy ketten kellenek a fogantatáshoz, a képlet azért nem ennyire egyszerű. Az persze más kérdés, hogy az aktus befejeztével, a férfi ki is szállhat a "buliból" ha úgy tartja kedve. De most tételezzük fel, hogy nem ez a jellemző férfi reakció az apává válás hírére.

Zokniban lábat mosni

Szóval fogamzásgátlás - a férfi oldalon. Adott az óvszer. Millió változata van, könnyen beszerezhető, nem utolsósorban megóv a nemi úton terjedő betegségektől. Rendben. Viszont tartós kapcsolatban ez az opció nem annyira működőképes. A férfiak döntő hányada rühelli, és sok nő sem repes érte.

Bár megjegyezném, hogy akadnak férfiak, akik kifejezetten kedvelik, mert bizonyosságot nyerhetnek a megtermékenyülés elmaradásáról. Néhány hét múlva nem lehet bekamuzni a "becsúszott" terhességet.

Valószínűleg pont ezekből a férfiakból lesznek azok, akik a későbbiekben - csak 40 év felett, és három vér szerinti gyermek megléte után - a művi meddővé tétel (vasectomia) mellett döntenek. Az eljárás helyi érzéstelenítés mellett végezhető, kevés szövődménnyel jár, de nem visszafordítható! Illetve nehezen és csak ritkán sikeres. Így fiatalon, pláne gyermekvállalás előtt ez kilőve.

Csak egy kis tabletta

Szóval a férfi fogamzásgátlás feladja a leckét a kutatóknak. Először 1957-ben próbálkoztak a kikísérletezésével, de a kutatások több fronton zsákutcába futottak, a szájon át szedhető férfi fogamzásgátló tablettáknál.

Forrás: iStockphoto/1Heals

Lehetséges hatóanyagként a tesztoszteron merült fel, de sajnos létezik olyan dózis belőle, amely már meddőséggel járna. És nem mellesleg rengeteg mellékhatás is felmerült a férfi tablettával kapcsolatban. Felütötte például a fejét a libidó drasztikus csökkenése - amiről a pasik hallani sem akartak. Mert nehogymár!

Amúgy érdekes, hogy a férfiak nagyjából ugyanazokat a mellékhatásokat utasították vissza kategórikusan, amiket a női tabletta is okoz - és szerintük hiszti az egész.

Végül nem lett semmi a kutatásból.

Szerény véleményen szerint az is hozzájárulhatott a kudarchoz, hogy szimplán elvetették, hogy a férfiak képesek lennének naponta, pláne ugyanabban az időben bevenni egy gyógyszert...

Csak egy kis szúrás

Nemrég azonban ígéretes kísérleteket folytak egy injekciós, gél alapú módszerről. Nyolc hetente kellett volna alkalmazni, és 12 hónapra szüntette volna meg a meg a spermiumok életképességet. És a vasectomiaval ellentétben ez a folyamat abszolút visszafordítható lett volna.

Forrás: iStockphoto/areeya_ann/

Először majmokon, majd nyulakon kísérleteztek. A biztató eredményeket látva belevágtak az emberkísérletbe. A tesztelésben 320 monogám kapcsolatban lévő 18-45 közötti férfi vett részt. Az eredmények 96%-ban mutattak hatékonyságot. Ám a mellékhatások ez esetben sem voltak elhanyagolhatók - bár egyes kutatók szerint nem minden írható egyértelműen a szer számlájára.

Viszont a tudósokban a legnagyobb aggodalmat az keltette, hogy 8 tesztalanynál 1 év után sem tért vissza a termékenység, illetve egynél még 4 év után sem. Plusz a férfiak megint elég elutasítónak bizonyultak az eljárással kapcsolatban. Amúgy ez egész érthető, hiszen az ondóvezetékbe kellett felfecskendezni a gélt. Végül a mellékhatásokra hivatkozva egyelőre leállították a tesztelést.

Kinek a dolga?

A kutatás leállítására válaszul a közösségi média platformjain nők tömegei fejezték ki felháborodásukat, hiszen az 1960-as években tesztelt első női antibébi tabletták is drasztikus tünetegyüttesekkel jártak - a nők mégis bevállalták.És csak hosszú évtizedek gyakorlati tapasztalatai révén kísérletezték ki a ma használatos, kíméletesebb tablettákat.

Igen, a 60-as évek asszonyai azt mondták vágjunk bele! Az ezredforduló férfi társadalma pedig hallani se akar az egészről. Már miért kéne nekik áldozatot hozni a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében? Amúgy is, ez a nők dolga!

Ezzel szerintem meg is válaszoltuk azt a kérdést, hogy melyik nem viseli jobban szívén a terhesség elkerülését...

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek