Önvédelem nőknek: ez a minimum, amit tudnod kell!

A nők elleni erőszak egy újra és újra felbukkanó, komoly társadalmi probléma. A Népligetben történt tragikus esemény miatt pedig mindennél aktuálisabb, hogy beszéljünk a női önvédelemről.
Egy alapos tanfolyamot természetesen semmi sem helyettesíthet, azonban igyekeztünk összeszedni azt a 7+1 pontot, amit minimum tudnod kell a témában!

1. A paranoia a barátod! – Avagy bízz az ösztöneidben!

Mindenekelőtt bíznod kell magadban és az ösztöneidben. Észrevetted már, hogy utazáskor akkor pillantasz valakire, amikor ő épp rád néz? Ez nem véletlen! Megérezzük, ha figyelnek minket, és azt is, ha valami veszély fenyeget. Ne hessegesd el, ha rossz érzéseid támadnak. Figyelj rájuk és vedd őket komolyan.

Ma valamiért úgy érzed a hosszabb út a szimpatikusabb hazafelé? Hallgass a sugallatra! Sok áldozat számol be arról, hogy rossz érzése volt a támadás előtt: eszébe jutott, hogy nem arra kellene menni, de nem figyelt rá. Te ne kövesd el ezt a hibát!

Forrás: iStockphoto

2. Légy tudatos! Aggódj önmagadért!

Meg kell tanulnod figyelni rá, mi történik a környezetedben. Nézd meg ki áll mögötted a buszmegállóban, vagy játssz el a gondolattal merre tudnál menekülni, ha szükség lenne rá.

Az önvédelem a hétköznapokban kezdődik. Ott, hogy kihúzod a vasalót, mikor elindulsz otthonról. Emlékezz vissza, hányszor gondolkoztál azon, vajon elzártad-e a sütőt? Bezártad-e az ajtót?Aggódj legalább annyit a saját biztonságodért, mint az otthonodért!

Látod, a figyelmetlenség veszélyes lehet az otthonod és a saját magad biztosnágára is! Gondolj bele, mennyire könnyű áldozattá válni, ha az ajtód előtt hosszasan babrálsz a kulcsodat keresgélve, miközben azon gondolkodsz, hogy még gyorsan meg kell írnod egy email-t. Közben pedig nem veszed észre, hogy egy alak már 2 sarok óta téged követ.

3. Tudatosítsd a veszélyt! Vizualizálj!

Hasznos katonai praktika, hogy színkóddal látod el a különböző szituációkat - a veszély szintjei szerint. Ez segít a tudatosítani, hogy nemsokára fókuszálnod kell egy lehetséges konfliktus elkerülésére, vagy kezelésére.

A teljes biztonságot jelentse a fehér szín, a sárga kód pedig amikor fokozott figyelemre van szükség. Például lelassít melletted egy autó. Vagy hangoskodó, csoport áll a járda közepén és neked át kellene sétálnod köztük. Ilyenkor még elkerülheted a bajt! Például sétálj át az út másik oldalára!

Az vészhelyzet a vörös kód legyen. Ilyenkor készülj fel mentálisan és fiziológiailag is, hogy nem szabad lemerevedned, cselekedned kell! Fel kell készülnöd, hogy fájdalmat fognak okozni neked! Esetleg kiabálnak majd veled vagy le akarnak teperni – készíts tervet, hogy te hogy fogsz reagálni adott esetben.

4. Mit tehetsz, ha már bajban vagy?

Vörös kód esetén is még megúszhatod sérülés nélkül! Sokszor elég az is, ha határozottan, magabiztosan és jó hangosan rákiabálsz a támadóra. Tedd magad elé védekezésül a két kezedet és utasítsd, „Állj!" vagy „Vissza!" vezényszavakkal.

A támadó is ideges ilyenkor, neki sem kényelmes a szituáció, szeretne minél hamarabb túl lenni rajta. Könnyen előfordulhat, hogy elbizonytalanodik és inkább visszavonulót fúj.Arra azonban ügyelj, hogy ne lökd meg, ne üsd meg, mert agresszióra agresszióval válaszolhat.

Forrás: iStockphoto/g-stockstudio/Alex Serebryakov

 

5. Válaszd a kisebb veszteséget!

Ha „csak" az értékeidet akarja elvenni - és nem téged bántani, habozás nélkül adj oda mindent. Nincs az a tárgy, vagy az a pénzösszeg, ami megérné az ellenkezést. Mind hallottunk már hősies áldozatokról, akik végül megvédték értékeiket. De ne felejtsük, azok, akik sikertelenül szálltak harcba értékeikért, már nem tudják elmesélni történetüket...

Persze ilyenkor is legyél ravasz! Ejtsd le vagy dobd arrébb, ami kell neki. Amíg lehajol, vagy ellép és nem rád figyel AZONNAL ROHANJ EL!

6. Védekezz! Harcolj! Állj ellen!

Ha téged akar bántani, tudd, hogy jogod van megvédeni magad! Azonban a legbiztonságosabb, ha nem bocsátkozol dulakodásba és igyekszel elmenekülni. Rohanj, sikíts, kérj segítségért, amilyen hangosan csak bírsz.

Amikor a támadó meg akar ütni, be akarja fogni a szádat, el akar hurcolni magával, nem szabad hagyni magad, ellen kell állnod!

Ütés esetén próbálj meg ellépni, hogy ne találjon el. Tedd fel a kezedet, azzal védd a fejed, akár a táskád is használhatod pajzsként. Nagyon fontos, hogy ne csukd be a szemed! Figyeld mit akar csinálni.

Nem jó döntés leguggolni és hiba olyan helyre futnod, ahol elzárhatja előled a menekülési útvonalakat. Ha megütött vagy fájdalmat okozott, ne fagyj le! Cselekedj.

Jusson eszedbe, egy nagydarab férfi is pont ugyan azokkal a gyenge pontokkal rendelkezik, mint egy kevésbé izmos nő. Ezek azok a pontok, ahol fájdalmat tudsz okozni: ahova nem lehet izmokat építeni. Tipikusan ilyen pontnak számít a szem, a torok, az orr, a térd, és a nemi szervek. Teljes erődből marj bele, szorítsd és roppantsd össze! Rúgj oda akár többször, ha kell. Nem legyőznöd kell támadódat, elég ha nyersz néhány másodpercet! Ilyenkor dobd el a nehéz szatyrodat és mindent, ami akadályoz futás közben. Arra menekülj, ahonnan segítséget tudsz kérni.

7. Tegyél meg mindent OTT és AZZAL, amid van!

Önvédelmi fegyvernek a kés az, ami először eszünk be jut. És a kés az, ami a legkevésbé jó választás. Megvághatod magad és nem elképzelhetetlen az sem, hogy a támadód kicsavarja a kezedből és ellened fordítja.

Hasznos lehet egy kis kézi zseblámpa, ami éppen akkora, hogy picit kilógjon az összezárt öklödből. Egy kemény, orra célzott ütés hihetetlenül hatásos tud lenni. Egyrészt a meglepetés erejével hat (nem látszik, hogy a kezedben van). Másrészt a zseblámpa anyaga megsokszorozza az ütésed erejét.

Amit még használhatsz, az a gázspray vagy paprika spray. Ezeknél figyelj a szavatossági időre, és hogy használatkor nehogy feléd fújja a szél a hatóanyagot. Érdemes gyakorolnod, hogy rutinosan tudd elővenni és lenyomni a gombját.

Ha nincsen nálad semmi hasonló, használd azt, ami először a kezed ügyébe kerül, legyen az egy golyóstoll vagy akár egy nagyobb darab kő.

+1. Tanfolyam!!! Ne sajnáld rá az időt és a pénzt!

Az önvédelem nem vicc, felelősséggel kell közelíteni a téma felé. A lehető legjobbat akkor teszed magaddal, ha elmész egy tanfolyamra. Ma már mindenhol indítanak kizárólag női edzéseket és ezeken a tematikus órákon életmentő tudással ruháznak fel. Tanfolyam választáskor arra ügyelj, hogy az oktató magas képzettséggel rendelkezzen, ne dőlj be az agyonreklámozott, drága tanfolyamoknak.

Ha tanácstalan vagy melyiket érdemes választanod, írj nekünk és segítünk!


Dörök Vanda

Nyitókép: iStockphoto

    Ezt olvastad már?