Marilyn Monroe halálát a mai napig bűnös titkok övezik...

halál Monroe kibeszélő öngyilkosság Marilyn
Egy tragikus napon holtan találták Norma Jeane Mortensont. Azt az eredetileg barna hajú lányt, aki Marilyn Monroe néven, szőke fürtökkel vált minden idők egyik legnagyobb szexszimbólumává.

Sokan még a mai napig is találgatják, hogy öngyilkosság vagy gyilkosság áldozatává vált a díva. Erre teljes bizonyossággal csak kevesen tudják a választ, hisz ahogy az életét, úgy a halálát is rengeteg titok és összeesküvés-elmélet övezi. Ez utóbbiakban a CIA, a Kennedy-klán és a maffia is szerepel. Bár egyesek évek múltán is csak szimpla balesetként, véletlen öngyilkosságként beszélnek Marilyn haláláról.

A hivatalos verzió szerint öngyilkosság történt, Monroe túladagolta magát. Közismert volt súlyos depressziója, amit a halálát is okozó barbituráttal (túl)orvosolt.

Ez a verzió egyébként több szempontból is eléggé megalapozottnak tűnhet. Egyrészt a családjában gyakori volt az ideggyengeség - édesanyja és anyai nagyanyja is egyazon idegszanatóriumban végezte, skizofréniával. (Marilyn egyébként mániákusan rettegett, hogy mindezt örökölte.)

Forrás: AFPforum

Ami pedig a gyerekkorát illeti, minden körülmény - ismeretlen apa, árvaház, nevelőszülők, molesztálás, erőszak - adott volt ahhoz, hogy egy kevésbé kiegyensúlyozott nővé, illetve az alkohol és a gyógyszerek rabjává váljon. Az öngyilkosság verziót korábbi próbálkozásai is alátámasztják: négyszer próbált meg saját kezével véget vetni az életének.

A halálának körülményei miatt azonban sokan nem öngyilkosságot, hanem gyilkosságot feltételeznek. Gyanúba keveredett például a házvezetőnője - akit a pszichiátere kérésére (utasítására) vett fel -, aki már takarította a tett színhelyét, mire odaértek a rendőrök, és a vallomástétel után külföldre költözött. És az is sokakat gondolkodóba ejtett, hogy a házvezetőnő miért a pszichiátert hívta először, miért nem a mentőket értesítette.

Több teória is a John F. és Robert Kennedyvel folytatott viszonyra vezeti vissza a halála okát, ugyanis Marilyn intim viszonyt folytatott a testvérekkel. A feltételezett gyilkos személyében azonban nincs megállapodás.

Állítólag Monroe ki akarta teregetni a Kennedy-klán tagjaival folytatott szexuális kalandjait, és ekkor lépett közbe a CIA. Míg mások szerint maga Robert követte el a gyilkosságot - nyomást helyezett a szexszimbólumra, hogy mennyit is szedjen be a gyógyszereiből.

A Kennedyekkel összefüggésben a maffia is megjelent a lehetséges tettesek között. Az ok egyszerű: ők a Kennedy családot akarták büntetni a nő megölésével, hisz tudták, mennyire fontos szerepet tölt be az életükben. Nem mellesleg a törvénykezési gyakorlataik miatt nehezteltek rájuk.

A túladagolás miatti halálról alkotott képet azonban árnyalja, hogy Marilyn gyomrában nem találtak gyógyszereket. Ismételt vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy a halálos adag barbiturát beöntés útján került a szervezetébe. Mivel Marilyn az ominózus estén is kiütötte magát, az eljárást könnyedén elvégezhették rajta. Persze, ha mindez igaz, akkor a kérdés továbbra is az: ki tette ezt vele és miért?

Egyes rajongók szerint Marilyn szervezete egyszerűen feladta, és már képtelen volt feldolgozni az alkohol és gyógyszer adagokat - ők a baleseti halálban "hisznek".

Azonban a baleset hívők egy szűkebb csoportja az orvosokat tartja felelősnek, ugyanis két külön orvos kezelte, akik olyan tablettákat írtak fel, amelyeket együtt nem szabad szedni. Megint mások megemlítik, hogy az orvosai - sok más emberrel egyetemben - képtelenek voltak nemet mondani a sztárnak, és annyi gyógyszert írtak fel neki, amennyit csak kért.

De hogy ki, vagy éppen mi okozta a halálát, valószínűleg már sosem tudjuk meg. A sok elméletből azonban egyvalami biztos: Marilyn, a világsztár, a színésznő, a szőke szépség, a díva és a szexszimbólum mindössze 36 évesen távozott az élők sorából.

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.