sorozat kibeszélő A Jóbarátok-generáció titok barátság
Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a jelenlegi harmincas generáció szocializálódási alapját a világ leghíresebb sitcom sorozata, a Jóbarátok adja. Persze lehet vitatkozni és elenyésző kivételekre hivatkozni.

Gondolok itt magamra is, aki csak néhány hete, hogy ráérzett a mára ikonikussá vált figurák zsenialitására. Meg kell jegyeznem, hogy egyszer - még 17 évesen, egy nagy szerelemnek hála - végignéztem az összes részt. Rohadtul untam, és egyáltalán nem értettem, hogy mit eszik rajta a világ. Ám azóta is izgatott, és most már elmondhatom, hogy nem csak engem. Hiszen Saul Austerlitz egy egész könyvet - A Jóbarátok-generáció - szentelt a titok megfejtésére.

Az 1994-ben indult sorozat számára ugyanis egyáltalán nem volt borítékolható a siker. Az meg pláne nem, hogy legendává növi ki magát, a hat jómadárból pedig olyan világsztárokat csinál, akik az istenért sem akarnak kimenni a divatból. Jelenleg is futnak több magyar csatornán, és a Netflixen is előkelő helyen állnak a nézettség tekintetében. Mi a titok?

1. A karakterek

Szeretnénk azt hinni, hogy csupán a véletlen műve a karakterek zsenialitása. Holott a valóságban ez egyáltalán nem állja meg a helyét. Az igazság az, hogy a szerzőpáros hosszú hónapokig kereste a jól kidolgozott karakterekhez a megfelelő színészeket. Majd, ha megtalálták őket, akkor küzdöttek értük. Sokat, nagyon sokat! Például David Schwimmer egyáltalán nem akarta elvállalni Ross szerepét.Jennifer Anistont pedig kiírták volna a sorozatból, ha a Jóbarátok előtt forgatott sorozata befutott volna.

2. A poénok

Alapvetően olyan érzésed van, amikor nézed a sorozatot, hogy pofonegyszerű az egész. Szinte adja magát. Nyilván, ha igazán belegondolsz, akkor már tudod, hogy baromi nagy meló van mögötte. Bizony. Szakemberek hada dolgozott azon, hogy azok az elejtett szavak, félmondatok, hanglejtések úgy, ott és akkor üssenek, ahogy azt kell. A készítőknek nem volt elég, hogy humoros legyen. Azt akarták, hogy a lehető legviccesebb sitcom legyen, amit valaha látott a tévés közönség. És ezt az évek alatt sem adták alább.

Forrás: Origo

3. A csapat

Az elejétől fogva egységként tekintettek a hat emberre, ami teljesen szokatlan volt, hiszen mindig mindenhol megvan a főszereplő. Itt viszont hat egyenrangú szereplő volt, akikre az elejétől fogva ugyanannyi figyelem jutott. A készítők kifejezetten ügyeltek arra, hogy maguk a színészek közötti is valódi barátság alakuljon ki. Ezen nemes cél érdekében az első epizód megjelenése előtt Vegasba repítették a csapatot.

Itt James Burrows rendező megjegyezte nekik, hogy becsüljék meg a pillanatot, mert már nem sokáig mászkálhatnak nyilvános helyeken anélkül, hogy felismernék őket.

Egyáltalán nem hittek neki. Pedig milyen igaza lett! És hát az sem titok, hogy a szereplők nemcsak a kamera előtt, de a való életben is jóban lettek. Jól tudjuk, hogy Jennifer és Courtney Cox barátsága ma is rendkívül szoros.

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.