divat kibeszélő divattervező Gianni Versace
Gianni Versace imádta az életet. Na meg a fényűzést, a töménytelen luxust és az elképesztően híres barátokat. A dél-olasz családból származó szegénylegény csúcsra törése egy 20. századi tündérmesének is betudható lenne, ha a vége nem sikerült volna igencsak tragikusra.

A zseniként számontartott divattervezőt tehetsége - röpke két évtized alatt - hihetetlen magasságokba repítette. Mondhatnánk, hogy olyan fényűzésbe, amelyről egy halászfaluban felcseperedő fiúcska nem is álmodhatott volna. Csakhogy Gianni Versace nem volt egy kishitű típus: már karrierje kezdetén is nagystílű terveket szövögetett - bár sokan inkább úgy fogalmaztak, hogy "illúziókat kergetett". De ő legkevésbé sem foglalkozott a fanyalgókkal, helyette inkább habzsolta az életet, és kitaposta a járatlan utakat.

Forrás: AFP/Pierre Verdy

Először is, megteremtette a saját stílusát, azt az igazi Versacét, ami a mai napig egyet jelent a pompával, a finoman átszőtt erotikával és a teátrális megjelenéssel. Mondjuk, ez önmagában kevés lett volna egy sikersztorihoz, hiszen ennyit minden valamire való tervező fel tud mutatni. De Gianni azt is jól tudta, hogy mi az, ami a csúcsra fogja repíteni: a reklám. És ennek érdekben beszerzett pár "sztár" státuszban éldegélő barátot.

Így történhetett meg, hogy comói villája hamar olyan világsztárok kedvenc helye lett, mint Elton John, Madonna, Sylvester Stallone - hogy csak egy párat említsek. De szoros barátságot ápolt Diana hercegnővel is, sőt volt, hogy napi szinten cseverésztek telefonon.

Gianni villájában robogott az élet, amit ő maga csak így jellemzett: "Egész hétvégén lazítunk, azt viszont luxuskivitelben." De nemcsak körülvette magát sztárokkal, hanem létre is hozta őket: megteremtette a topmodellek kultuszát. A divatmogul - aki magát csak "szabóként" emlegette - nem elégedett meg névtelen "szép lányokkal". Azt akarta, hogy az ő modelljei legyenek a világ legjobbjai. És csak annyit mondanék: Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Linda Evangelista, Naomi Campbell, avagy Carla Bruni. Nos, többek közt ők is a bohém tervezőnek köszönhetik hírnevüket.

Forrás: AFP/Thomas Coex

És talán Miami Beach sem lenne ma annyira trendi hely, ha a híresen makacs tervező nem épp ott találja meg álmai villáját. Illetve a romot, amelyet hosszas huzavona árán luxusvillává alakított - medencével, szobrokkal és töménytelen mennyiségű arannyal.

A bökkenőt az jelentette, hogy a romhalmaz műemlékvédelem alatt állt, illetve a szomszédok sem örültek a híres betolakodónak. Ám Gianni időt, pénzt és energiát nem kímélve - ügyvédek hadával - végül elérte, hogy felépüljön a villa, mely végül a végzetét jelentette. Viszont a környék jól járt, mert valósággal felpezsdült ott az élet.

Forrás: Baranyai Kata saját fotója

Annyira imádta azt az ingatlant, hogy szinte kimozdulni sem volt hajlandó onnan. A sors fintora, hogy a nehezen megszerzett álomotthona előtt, testközelből lőtte fejbe egy ámokfutó gyilkos. A vérbe fagyott tervező holttestének fotója futótűzként járta be a világsajtót. Halála a divatvilág számára felfoghatatlan veszteséget jelentett.

Ezután mindenki lélegzetvisszafojtva várta a divatbirodalom összeomlását. Azonban a divatmogul két testvérének - Donatellának és Santónak - köszönhetően a Versace birodalom csillaga a mai napig fényesen ragyog. Ki tudja, talán Gianni a túlvilágról is igazgatja a szálakat.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.