terhesség Vépy Renáta kibeszélő magazin fogamzásgátlás születésszabályozás
A fogamzásgátlás, ha nem is egyidős az emberiséggel, de igen korán elkezdtek a nők arra figyelni, hogy mikor tudnak úgy ágyba bújni valakivel, hogy abból nem fog baba születni. Ám arra is megvolt a módszer, ha egy nő mégis teherbe esett, de nem akarta megszülni a gyermeket.

Tény, hogy évezredekig a nők elsődleges feladatai közé tartozott a gyermekszülés, így csak ritkán állt érdekükben a fogamzást megakadályozni. Ám a férfiakról sem szabad megfeledkezni, ha a fogamzásgátlásról beszélünk, hiszen ők se akartak mindig vagy épp mindenkitől gyereket.

Talán meglepő, de a Biblia említi meg azt a módszert, amit ma is sokan használnak, ha nem szeretnének semmiféle védekezési módot használni, ugyanakkor babára sem vágynak. Ez pedig nem más, mint a megszakított közösülés. Az Ószövetségben tesz róla említést: Onán a földre irányította magvait, nehogy testvére özvegye teherbe essen.

Az ókori görög és római nők legkedveltebb fogamzásgátló növénye a szilfium volt. Ez feltehetően egy édeskömény fajta lehetett, de annyira nagy volt rá a kereslet, hogy teljesen eltűnt.

Egy ital elfogyasztásánál voltak sokkal veszélyesebb magzatelhajtó, fogantatást gátló módszerek is. Egy i.e. 900-ban íródott angol könyvben például azt ajánlják azoknak a nőknek, akik nem szeretnének teherbe esni, hogy forró szénnel felhevített lótrágyát tegyenek a combjaik közé, a nemi szervükhöz. Nos, csak találgathatunk, hogy ez minkét akadályozta meg a gyermekáldást: talán ettől annyira nem kívánatos szagúvá vált a hölgy öle, hogy a férje aznap nem nyúlt hozzá, vagy olyan fertőzést kapott, amitől a begyulladt méh képtelen volt befogadni a megtermékenyített petesejtet. Persze ezek csak tippek.

A manapság legelterjedtebb védekezési eszköz az óvszer. Ez persze nem csak a terhesség, de sok nemi úton terjedő betegség ellen is véd. Nemi betegségeket azonban már i.e. 1000-ben is ismertek, feltehetően ekkor használtak először kondomot, vagyis húztak valamit a férfiasságra.
Az óvszer az évszázadok alatt nagy utat járt be, míg végül a mai latex vagy poliuretán. anyagú vált az elfogadottá. Készült kondom állati bélből, bőrből, halak úszóhólyagjából, szaruból és vászonból is.

Forrás: NORTHFOTO

I.sz. 200 környékén a francia hadsereg rendszeresítette először katonái felszerelésében az óvszert, mivel sokat voltak idegen földön, és rengetegen megbetegedtek, vélhetően nemi úton terjedő fertőzés következtében. Az akkori kondom tulok bélből készült, mivel ez tökéletesen felhelyezhető volt, és kellően rugalmas, hogy ne szakadjon el.

Az első orvos, aki megemlítette az óvszert az olasz Gabrielle Fallopio volt 1564-ben. Az első óvszerreklámra azonban még sok évig kellett várni, ez a The New York Timesban jelent meg 1861-ben.

A fogamzásgátló tablettákig még sok időnek kellett eltelni, hiszen a legtöbb módszerhez szükség volt a férfiak beleegyezésére is. A nők által szedhető hormontartalmú gyógyszer forradalmasította a születésszabályozást, ezzel pedig az otthoni – gyakran meddőséggel vagy halállal végződő – abortuszok számát is. Az első kombinált fogamzásgátló tabletta Enovid néven került forgalomba 1959-ben az Egyesült Államokban.

Nyitókép: shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.