Howard Katalin kibeszélő VII. Henrik angol király
VIII. Henrik nem félt a házasságtól, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy hat feleséget is elfogyasztott élete ötvenöt éve alatt. A sorban az ötödikként Howard Katalint, a tizenéves udvarhölgyet vette nőül, aki azonban hamar elvesztette a fejét – minden tekintetben.

VIII. Henriket ma talán nőfalónak neveznénk, hiszen a XXI. században is furán nézünk arra, akiről kiderül háromszor vagy annál többször házasodott. Anglia uralkodója azonban még ezeket a számokat is felülmúlta, ugyanis összesen hatszor nősült, egy alkalom kivételével pedig nem a véletlen megözvegyülés miatt kellett új ara után néznie.

Kamaszlány a trónon

Henrik ötödik feleségként Howard Katalint (Catherine Howard) vette nőül, aki a frigy megköttetésekor nagyjából tizenhét éves lehetett, míg a király már az ötven felé közeledett. A fiatal lány az akkori királyné, Klevei Anna udvarhölgyeként szolgált, s már akkor felkeltette az uralkodó figyelmét, amikor még tartott az Annával kötött házassága.

Katalin születésének pontos idejét senki nem tudja, a kutatók úgy vélik, 1523 a legvalószínűsíthetőbb dátum, amikor Lord Edmund Howard és Joyce Culpeper második leányaként világra jött. Érdekes egybeesés, hogy

Katalin szoros rokoni kapcsolatban állt Henrik második feleségével, Boleyn Annával, aki az unokatestvére volt. A sors fintora, hogy mindkét nő szinte megbabonázta a királyt, ám végül mindkettő ugyanarra a sorsra jutott.

De ne siessünk ennyire előre. Adott tehát egy király, egy királyné és egy udvarhölgy. Henrik esetében már tudhatjuk is, mi lesz ennek a felállásnak az eredménye: feleségcsere. Klevei Anna, elődeihez képest, kifejezetten jól járt, miután a király ráunt – illetve el sem akarta venni valójában és Anna sem nagyon kívánt Henrik felesége lenni –, ugyanis szép vagyonnal és földbirtokokkal vásárolta ki az uralkodó a frigyből, majd érvényteleníttette a házasságot.

Ezt követően már semmi nem állt Henrik útjába, hogy elvegye a szinte még kamaszlány Katalint és királynévá tegye.

Forrás: AFP

A ledér királyné

Katalin azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert szépségéhez és fiatalságához a mendemondák szerint meglehetősen ledér jellem is társult. Már az esküvőt megelőzően
számos pletyka keringett Anglia leendő királynéjáról, aki nagyon szerette a férfitársaságot és az udvarlókat.

Emellett imádott táncolni és örömét lelte a szép ruhákban, ékszerekben is.

1540. július 28-án Henrik mégis feleségül vette Katalint, ám házasságuk mindössze két évig tartott, hiszen állítólagos viszonyai nem maradhattak rejtve az udvar figyelő szeme előtt. Katalin mentségéül szolgáljon, hogy sokkal fiatalabb volt a királynál, ráadásul egyes források szerint már gyereklányként is közeledtek hozzá a férfiak – nagy valószínűséggel akarata ellenére -, így nem lehet tudni, milyen lelki sérülésekkel küzdött az ifjú királyné illetve ki, mivel zsarolhatta őt...

Egy biztos, Katalin erkölcstelenségét bizonyítandó alapos vizsgálat indult ellene. Több férfi is olyan részleteket mesélt el róla, amelyeket csak azok ismerhettek, akik intim viszonyba kerültek vele – bár azt nem lehet pontosan tudni, hogy ezek friss viszonyok voltak-e vagy a gyerekkori molesztálók beszámolói -, így a királyné sorsa megpecsételődött.

Szeretők és végzetek

1541-ben tartóztatták le a királynét és Francis Derehamet, Katalin állítólagos volt jegyesét, aki egyes beszámolók szerint, a királlyal történő házasság előtt elvette már a lány szüzességét. Emellett lefogták Thomas Culpepert is, akivel Katalin számos szerelmes levelet váltott már királynéként és Lady Rochfordot is őrizetbe vették, aki közvetített Culpeper és Katalin között.

Derehamet bűnösnek találták, így fellógatták és még élve kibelezték, Culpeper – nemes ember lévén és mivel Henrik a házasságtörést megelőzően kedvelte őt – enyhébb büntetést kapott, egyszerűen felakasztották. Lady Rochford fejvesztéssel fizetett cinkosságáért.

S mi lett Katalinnal? Az élet kegyetlen rendező, hiszen Howard Katalint, akárcsak unokanővérét, házasságtörés és felségárulás vádjával fogták perbe és miután bűnösnek találták, Boleyn Annához hasonlóan őt is lefejezték. Még a huszadik életévét sem töltötte be...

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.