Tábornok, fáraó, cárnő, az első feminista: nők, a történelemből, akiket muszáj ismerni

magazin Nagy Katalin kibeszélő Helen Keller Hatsepszut Mary Wollstonecraft Shelley
Már időszámításunk előtt is voltak olyan nők a történelemben, akiknek a befolyását, a hatalmát, és a világhoz való hozzájárulását egész egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Hatsepszut (i.e. 1507 - i.e. 1458)

Ő volt Egyiptom negyedik női fáraója, emellett ő volt az egyik legsikeresebb. I. Thotmesz lánya és II. Thotmesz felesége volt, emellett mostohafia, III. Thotmesz helyett uralkodott régensként, míg teljesen magához nem ragadta a hatalmat. Közel 22 éven keresztül volt Egyiptom fáraónője. Bár trónra lépésének körülményeit a mai napig viták övezik, az biztos, hogy vele kezdődött a béke és a fejlődés egy olyan korszaka, amelyhez hasonlót nem láttak Egyiptomban. Uralkodásának legmaradandóbb jele pedig Deir el-Bahari, egy hatalmas emlékmű, halotti templomkomplexumok és sírok összessége, amelyben a fáraónőt is örök nyugalomra helyezték.

Forrás: Brian Cramer

Pingyang hercegnő (598-623)

A Tang-dinasztia tábornokának, Li Yuannak a lánya volt, aki apja oldalán harcolt a Szuj-dinasztia utolsó császára, a híresen zsarnok Jang-ti ellen. Pingyang hercegnő, bár az apja menekülésre és bujkálásra kérte, sikeresen meggyőzött nem kevesebb, mint 70 ezer férfit, hogy csatlakozzanak a császár leverésében, emellett megszervezte a Hölgyek hadseregét, amelynek hatalmas szerepe volt a végső győzelemben. Amikor apja a Tang-dinasztia első császára lett, Pingyang lett az új dinasztia első tábornoka.

Forrás: The Epoch Times

Nagy Katalin (1729-1796)

Nagy Katalin eredeti nevén Zsófia Auguszta Friderika Poroszország hercegnőjének született, családjának a harmincéves háború miatt azonban a királyi cím ellenére kevés pénze volt. Némi diplomáciai ügyeskedés révén kiválasztották III. Péter, az orosz trón örökösének feleségének. Miután Zsófia megérkezett Oroszországba, felvette a Katalin nevet, és bár férjével elégedetlen volt, belevetette magát a tanulásba, hogy minél inkább megkedveltesse magát az orosz néppel. Néhány hónappal azután, hogy Péter cár lett, a nép fellázadt, és Katalint kiáltották ki cárnőnek. III. Péter ezután nem sokkal meghalt. Katalin 34 évig volt cárnő, ez idő alatt pedig számos változást hozott el Oroszország életébe. Támogatta a nyugatiasodást, megváltoztatta a jobbágyrendszert, kiterjesztette Oroszország határait, emellett a művészetek, az irodalom és az oktatás elkötelezett pártfogója volt.

Forrás: Shutterstock

Mary Wollstonecraft (1759-1797)

Mary Wollstonecraft nem élt szokványos életet, ráadásul akkoriban elég sajátosnak számító elképzelései voltak arról, hogyan kell élnie a nőknek. Mára már őt tartják az egyik legelső feministának. Könyvében azt állította, hogy a nők semmiben sem kevesebbek a férfiaknál, azonban azt elismerte, hogy kevésbé intelligensek, mint a férfiak: ennek okát viszont abban látta, hogy a férfiaknak sokkal több lehetősége volt a tanulásra, mint a nőknek. Továbbá meggyőződése volt, hogy semmilyen különbség nem lenne a két nem között, ha a nők is ugyanolyan szintű oktatásban részesülhetnének. Bár az érvelését jól fogadták, Wollstonecraft pár évvel később belehalt a szülésbe. Férje, William Godwin írt egy memoárt a feleségéről, amelyben olyan (akkoriban) botrányos részleteket árult el, mint például, hogy volt egy törvénytelen lánya, és két férfival élt együtt, akik közül egyik sem volt a férje. Ezek olyan szinten megrontották Mary hírnevét, hogy több évtizedbe telt, mire ismét komolyan vették.

Forrás: Photo12 via AFP

Helen Keller (1880-1968)

Helen Keller egy fiatalkori skarlát vagy agyhártyagyulladás után megvakult és elvesztette a hallását. Amikor felvették hozzá tanárnak Anne Sullivant, ketten együtt kezdték el kitalálni a módját, hogy Helen hogyan tudna kommunikálni a családjával, és közösen sajátították el a jelnyelvet és a Braille-írást.

Miután Keller felnőtt, 25 országban járt, hogy arról beszéljen, hogyan él a siket közösség, emellett számos könyvet írt az életéről, politikáról. Ő volt az első siket és vak diák, aki diplomát szerzett, továbbá ő volt az ACLU (Polgári Szabadságjogokért Küzdő Amerikai Unió) egyik alapítója. Hirdette háborúellenes nézeteit, támogatta a női egyenjogúságot és a fogamzásgátókat (de sajnos az eugenikát is).

Forrás: AFP

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.