történelem kibeszélő VIII. Henrik angol király VIII. Henrik feleségei feleség gyilkosság
Feleséggyűjtő és asszonygyilkos, talán ez a két legtöbbször használt jelző, amelyet az éppen ma 476 éve elhunyt VIII. Henrikkel kapcsolatban hallhatunk. Tény, hogy Henriket nem nevezhetjük szentnek, imádta a nőket és több feleséget elfogyasztott, mint kortársai közül bárki, de lássuk, kik is voltak ezek a szerencsétlenül szerencsés asszonyok.

Szolid kezdetek

Henrikről mindenkinek meglehetősen elmarasztaló a véleménye, 6 házasságával pedig valóban rászolgált az őt körüllengő rossz hírnevére. Pedig Henrik életútja egyáltalán nem így indult, hiszen bátyja, Artúr volt a trón várományosa,

Henriket kifejezetten vallásos neveltetésben részesítették, és eredetileg papi pályára is szánták.

Ki gondolta volna, hogy ezek után az egyházzal való összetűzés, válások és gyilkosságok fogják tarkítani a sorsát?

1. feleség: Aragóniai Katalin

Henrik bátyja halálával vált a trón várományosává, és ahogyan a koronát, Artúr feleségét is "megörökölte". Már ez meglehetősen szokatlannak számított abban az időben, hiszen senki nem vehette el elhunyt testvére nejét, Henrik apja azonban ragaszkodott a frigyhez, hogy a spanyolok szövetségét megőrizze Anglia. Ennek érdekében azt állították, hogy Aragóniai Katalin sosem hálta el a házasságát Artúrral. Később majdnem ez lett Katalin veszte, mivel amikor Henrik szabadulni akart tőle, a legfőbb indokként azt jelölte meg, hogy Katalin nem szűzen állt vele az oltár elé, hanem – a korábbi pápai állásfoglalással szemben – bátyjával is elhálta első házasságát.

Az egyház azonban ennek ellenére sem akarta érvényteleníttetni a király frigyét,

így Henrik a hosszú pereskedést követően úgy határozott, szakít a katolikus egyházzal és az újonnan létrehozott anglikán egyház fejeként elválasztja magát első hitvesétől. Katalin így bár mind testileg, mind lelkileg belebetegedett a procedúrába, mégis jobban járt, mint utódja, aki az életével fizetett a király szerelméért.

Forrás: AFP

2. feleség: Boleyn Anna

Boleyn Anna talán az egyik leghíresebb és leghírhedtebb feleség Henrik életében, hiszen miatta kezdődött meg a házassági ámokfutás, miatta akarta Henrik érvényteleníttetni Aragóniai Katalinnal kötött házasságát és miatta szakított a király a katolikus egyházzal is.

Anna okos és ambiciózus fiatal lányként került az udvarba, az akkori királyné, Aragóniai Katalin udvarhölgyeként. Henrik hamar felfigyelt rá és a köztük lévő viszony egyre szorosabbá vált.

Anna azonban nem elégedett meg a szeretői státusszal, sokkal magasabbra tört ennél, a király felesége kívánt lenni.

Olyan ügyesen mozgatta ő és családja a szálakat, hogy Henrik teljesen a megszállottjává vált és bármi áron - hivatalosan is - magáénak akarta tudni Annát. Ennek érdekében nem riadt vissza attól sem, hogy érvényteleníttesse a házasságát első feleségével - az érvénytelenítés során a házasságot teljesen semmisnek tekintik és a belőle született utódokat is törvénytelennek nyilvánítják, ellentétben a válással -, sőt bigámiát is elkövetett, hiszen Annát már azelőtt elvette, hogy Aragóniai Katalinnal kötött házasságát felbontotta volna.

Anna királynői pályafutása azonban nem bizonyult hosszú távúnak. Háromévnyi házasság, egy lánygyermek és három halott magzat után Henrik tőle is szabadulni akart. Ő azonban rosszabbul járt, mint kigolyózott elődje: felségárulás, házasságtörés és vérfertőzés vádjával börtönbe zárták, majd nem sokkal később lefejezték.

Forrás: AFP

3. feleség: Jane Seymour (Seymour Johanna)

Boleyn Anna teste még ki sem hűlt - szó szerint, ugyanis még két hét sem telt el a lefejezést követően - a király már feleségül is vette új kedvesét, Jane Seymourt, aki milyen meglepő, először Aragóniai Katalin, majd Boleyn Anna udvarhölgyeként is szolgált.

A halk szavú Jane kevésbé volt művelt és karakán, mint elődei, mégis ő váltotta valóra Henrik legáhítottabb vágyát, ő ajándékozta meg a királyt egy fiúgyermekkel. Igaz, nagy árat kellett fizetnie érte, mivel a szülést követően gyeremkágyi lázban meg is halt. Henrik és Jane közös gyermeke VI. Eduárd sem teljesíthette be apja álmait, ugyanis 16 éves korában ő is elhunyt.

Forrás: AFP

4. feleség: Klevei Anna

Klevei Anna? Ő meg kicsoda? Nem véletlen hogy ez a név kissé elbizonytalanít mindenkit és nem rémlik annyira, mint Henrik többi felesége. A német, protestáns hercegnő fejére

egy hónappal Jane Seymour halála után helyezték fel a királynői koronát, amelyet mindössze fél esztendeig hordhatott.

Henrik nem találta sem elég műveltnek, sem elég vonzónak új hitvesét, így már az esküvő előtt megpróbált kihátrálni a frigyből, ez azonban lehetetlennek bizonyult a németek megsértése nélkül. Ám hiába házasodott össze Henrik és Anna, a király elküldte újdonsült hitvesét az udvarból. Néhány hónap elteltével már egészen biztos volt az uralkodó abban, hogy mégsem akarja ezt a frigyet, így eleinte arra hivatkozva próbálta felbontatni, hogy jegyese már nem volt szűz, amikor oltár elé vonultak, ám mivel ezt a kártyát már egyszer kijátszotta, inkább megpróbálta meggyőzni az asszonyt, hogy egyezzen bele a házasság felbontásba és mondják azt, hogy nem hálták el a nászt. Anna - talán elődei példájából okulva - belement az érvénytelenítésbe, amit a király bőkezű apanázzsal, hercegnői címmel és két kastéllyal, köztük Boleyn Anna birtokával honorált.

Forrás: AFP

5. feleség: Howard Katalin (Catherine Howard)

Ötödik feleségként Henrik Boleyn Anna unokahúgát, a nála évtizedekkel fiatalabb Howard Katalint vette nőül. Az ifjú királynénak Henrik már Klevei Anna idejében udvarolt. Katalin vitathatatlanul szép volt és nagyon ártatlannak tűnt, ám a látszat meglehetősen csalókának bizonyult. Életszeretete és szertelen jelleme nem csak abban nyilvánult meg, hogy imádta a könnyű életet: a táncot, a bálokat, a szép ruhákat és ékszereket, de bizony a csinos fiatalembereket is igencsak kedvelte.

Alig két évig tartott a frigy, amikor a király tudomást szerzett felesége hűtlenségéről, így Katalin ugyanarra a sorsra jutott, mint unokanővérére, Boleyn Anna - nem csak átvitt értelemben vesztette el a fejét.

Forrás: AFP

6. feleség: Parr Katalin (Catherine Parr)

Henrik utolsó neje, a kétszeres özvegy Katalin igazán illett a királyhoz, hiszen

Henrik megkaphatta volna a legtöbbször házasodott angol uralkodó címet, Katalin pedig a legtöbbször házasodott királyi feleség titulust.

Az érett özvegyasszony Henrik elsőszülött lányának udvartartásában szolgált, itt figyelt fel rá a király, aki mivel nagyot csalódott előző, ifjú és hűtlen feleségében, biztonságosabbnak ítélte, ha egy idősebb asszonyt választ új nejének. Katalin nem csupán feleségként, de régensként is helytállt, míg Henrik az utolsó hadjáratban odavolt. Parr Katalin, okos, művelt és kifinomult asszony hírében állt, aki férfiakat megszégyenítő tudással rendelkezett, és aki igazi túlélőnek mondhatta magát, a legendás VIII. Henrik özvegyének.

Forrás: AFP

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.