magazin kibeszélő gyermekjog gyerekek gyerekházasság
Az UNICEF adatai alapján még ma is naponta több mint 35.000 gyermeket kényszerítenek arra, hogy 18 éves kora előtt házasságot kössön valakivel. Valakivel, akit általában a szülők vagy a közösség választ ki neki, és akit talán egyáltalán nem is ismer. Elmélkedjünk el ezen egy kicsit, ugyanis ma, november 20-án van a gyerekek jogainak világnapja.

Döbbenetes, de még napjainkban is létezik a gyermekházasság. Létezik, annak ellenére, hogy a gyermekek jogait 1989. november 20-a óta a Gyermekjogi Egyezmény védi. Létezik, annak ellenére, hogy az egyezményt 196 ország írta alá. Létezik, és az UNICEF felmérései szerint évente nagyjából 12 millió gyermeket – főleg kislányokat – érint.

Sokkoló adatok

Az UNICEF adatai alapján:

• Napjainkban még mindig több mint 600 millió olyan nő él, akit azelőtt adtak férjhez, hogy betöltötte volna a 18. életévét.
• A leginkább érintett térségek: Dél-Ázsia, Afrika, Latin-Amerika és a karibi térség, de a fejlettebb, magas jövedelmű országokban sem ritka a jelenség.
• Bangladesben a házasságban élő lányok 27%-a 12–14 év közötti, és minden kilencedik leánygyermeket a 15. születésnapja előtt férjhez adnak.
• Nagyjából 2 másodpercenként egy újabb kislányból válik menyasszony világszerte.
• Afrika szubszaharai térségében folyamatosan növekszik a gyerekházasságok száma: napjainkban itt minden harmadik ember gyerekként köt házasságot.
• 2030-ig további 150 millió lánygyermeket fenyeget a veszély, hogy 18 éves kora előtt férjhez kényszerítik.

Forrás: Shutterstock

Mi történik a gyermekfeleségekkel?

Gyermekfeleség, már maga a szó is elborzaszt. Egy gyerek, aki már feleség. Aki a játék helyett feleségi teendőket lát el. Érthetetlen! Érthetetlen számomra, mert egy egészen más kultúrába születtem, de ha mondjuk Indiába "dobott volna le a gólya", akkor lehet, hogy 5 évesen – annyi idősen, amekkora most az én gyermekem – már egy jóval idősebb férfi jegyese lettem volna. Aztán a felesége 12-13 évesen... ha nem hamarabb. Vajon mi történt volna velem? De ez csak fikció, nem úgy, mint annak a több ezer lánynak a története, akiket valóban férjhez adnak kislányként.

Mi történik velük? Általában semmi jó.

Általában ezek a lányok mind fizikálisan, mind érzelmileg, mind pszichésen sérülnek, hiszen az esetek döntő többségében egy gyereklányt egy felnőtt férfihez adnak hozzá, aki ezután a tulajdonának tekinti a feleségét.

Nagy valószínűséggel ezek a lányok bántalmazások egész sorát élik át – házasságon belüli erőszak, szexuális visszaélések és kizsákmányolás -, tenni ellene pedig semmit sem tudnak, hiszen gyerekek még. Így nőnek fel, így szocializálódnak, hogy utána majd a saját lányaiknak is ezt adják tovább. Kiszakadni ebből az ördögi körből igen nehéz, hiszen a gyermekfeleségek döntő többsége intézményes oktatásban sem részesül, pedig a tanulás lehetne az egyetlen kiút ebből a rémálomból. Így azonban, bármiféle tudás nélkül, ezek a nők felnőttként sem tudnak munkát vállalni, megállni a lábukon és dönteni a saját, valamint gyermekeik sorsa felől.

Gyermekházasság, már maga a szó is elborzaszt. Egy gyerek, aki már feleség. Akinek ellopták és megnyomorították az életét, és aki a játék helyett talán már egy babát ringat... nem játékbabát.

Nyitókép: Shutterstock

Tudtad, hogy még manapság is létezik gyermekházasság?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.