magazin kibeszélő matriarchális társadalom kultúra érdekességek nőuralom
A világ nagyobb részére a patriarchális társadalmi berendezkedés jellemző, ami azt jelenti, hogy egy közösségen belül a férfiak szerepe a döntő, mondhatni, a nemek között övék az uralkodó pozíció. Ám akadnak olyan régiók is, ahol a nők közösségben betöltött szerepe sokkal jelentősebb, mint a férfiaké – ezek a matriarchális társadalmak.

Az, hogy a nők – mind történelmileg, mind kulturálisan – sok esetben alárendelt helyzetűek, nem vitás. Évszázadokig szinte haszonállatként adták-vették a lányokat, sem a vagyonukkal, sem az életükkel nem rendelkezhettek szabadon, de még jogaik sem nagyon voltak. Sőt, akadnak a világnak olyan részei, ahol a nők még ma is így élnek!

Ennek ellenére mégis létezik egy jelenség, ami - bár nagyon ritka, mégis - megfigyelhető éppen úgy ma, mint ahogyan évszázadokkal ezelőtt is jelen volt. Ez a matriarchális társadalmi berendezkedés, ahol a nők a társadalmi, a politikai, a gazdasági és a családi szerepeket tekintve is vezető pozíciót töltenek be és nagyobb hatalommal bírnak, mint a férfiak.

Forrás: Shutterstock

Matriarchális társadalmak

Sok antropológus, sőt történész is úgy véli, hogy mielőtt a férfiak átvették a hatalmat szinte az egész világ felett, a matriarchátus volt a jellemző társadalmi berendezkedés. A matriarchális közösségekben különleges tisztelettel bántak a nőkkel és az anyákkal, hiszen őket tekintették a család tartóoszlopainak.

A termékenység és az, hogy csak egy nő képes új életet teremteni a saját testéből misztikussá és egyben felsőbbrendűvé tette a nőket évszázadokon keresztül.

Aztán jött a férfiuralom, a nők pedig háttérbe szorultak, már-már rabszolgasorba kényszerültek hosszú évszázadokig. Kivételt csak egy-egy népcsoport jelentett, akik bizony még a mai napig is hisznek a nő- és anyaközpontú társadalmi rendszerben.

A moszuóknál természetes, ha nem tudni, ki az apa

A Délnyugat-Kínában található moszuó törzs nagyjából 40.000 főt számol és itt bizony a nők irányítanak mindent, de legfőképpen a saját életüket, beleértve a szexualitásukat is. Ez ott kezdődik, hogy a moszuó lányok maguk választanak párt, sőt a kezdeményezés is az ő joguk. Ez a párválasztás lehet élethosszig tartó, de ha mégsem úgy jön ki a lépés, akkor bármiféle probléma nélkül „szakíthatnak" aktuális párjukkal és kapcsolatot kezdeményezhetnek valaki mással. A házasság ismeretlen a moszuók számára, főleg azért, mert általában a férfi csak éjszakára megy át a nőhöz, hajnalban azonban visszatér a saját otthonába.

Mivel a nők itt - párhuzamosan - akár több partnerrel is létesíthetnek szexuális kapcsolatot, így az sem féltétlenül biztos, hogy a születendő gyermeknek ki az apja,

ezért a gyermeknevelés is speciális a moszuóknál. A férfiak leginkább a saját testvéreik gyerekeinek nevelésébe folynak bele, a tőlük született gyermekeket pedig az édesanya családja neveli.
Mind a név, mind a vagyon női ágon öröklődik a moszuóknál, ahogyan a fontos döntéseket is az idősebb generációba tartozó nők (általában a nagymamák) hozzák meg.

A minangkabauknál a férfiak kolostorban élnek

Nyugat-Szumátrán több millió minangkabau él, ezzel pedig ez a népcsoport alkotja a ma ismert legnagyobb matriarchális társadalmat.

A minangkabauknál a családnév, a föld és minden tulajdon anyáról lányra száll, a férfi pedig valójában csak vendég asszonya otthonában.

Itt létezik a házasság intézménye, bár az nagyon érdekes, hogy a fiúk nagyjából 7 évesen kolostorba vonulnak és amíg meg nem nősülnek, addig ott élnek, tanulnak, hogy mire eladósorba kerülnek megfelelően pallérozottak legyenek. Akik végül mégsem házasodnak meg, mert egy nő sem veszi őket férjül, azok pedig továbbképzik magukat, és általában politikusok, írók, költők, illetve tudósok lesznek. Egy nő ráadásul több férjet is tarthat, válás esetén pedig minden vagyon a nőt illeti – a férfi pedig mehet vissza a kolostorba.

Természetesen a moszuók és a minangkabauk mellett akad még néhány matriarchális közösség, bár tény, hogy a számuk messze alulmarad a patriarchális társadalmakkal szemben.

Matriarchátus vagy patriarchátus?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.