Nice 8 évesen szembeszállt a hagyománnyal: ezreket mentett meg a nemiszerv-csonkítástól

Kenya nemiszerv-csonkítás csonkítás hagyomány
Nice Nailantei Leng'ete egy olyan maszáj közösségben született Kenyában, ahol a női nemiszerv-csonkításának gyakorlata évszázadok óta elterjedt. Az ő kultúrájában ez választóvonalnak számít a lánykor és a nővé válás között, ha valaki nem esik át ezen, akkor nem tekintik nőnek.

A női nemiszerv-csonkítás egy rendkívül fájdalmas és veszélyes beavatkozás. Ennek során van, ahol a csikló hegyét metszik le, de egyes helyeken a teljes csiklót és a szeméremajkakat is eltávolítják, sőt, még a hüvelyt is összevarrják. A kegyetlen eljárás célja, hogy a nő ne élvezeti forrásként tekintsen a szexualitásra, valamint tovább fokozza a nemek közötti egyenlőtlenségeket ezekben az amúgy is patriarchális társadalmakban. A becslések szerint közel 200 millió nő átesett már ezen a beavatkozáson.

Nice már kislány korában tudta, hogy nem akarja a csonkítást. Sok barátnője beszámolóját hallotta már, látta szenvedésüket és elrettentette, hogy már gyermekként férjhez adják őket. Szüleit nagyon korán elveszítette, így testvérével együtt árva lett és az egyik örökbefogadó szülőtől kerültek a másikhoz. Nyolc éves volt, amikor először elszökött, hogy elkerülje a csonkítást. Hajnalban testvérével kilógtak a házból és elbújtak, de gyorsan megtalálták őket és jó nagy verést kaptak a csínytevésért. Legközelebb már csak egyedül menekült, testvére feladta a harcot, abban bízott, ha ő aláveti magát a beavatkozásnak, hátha húgát megkímélik.

Nice tehát újra elszökött és amikor visszatért a falujába, azt mondta a nagyapjának, hogy ő nem akar átesni a csonkításon, szeretne iskolába járni és tanulni. Megzsarolta, hogy ha nem egyezik bele, soha többé nem látja őt. A bölcs nagyapa látta a kislány elszántságát és beleegyezett kérésébe. Nice elkezdett iskolába járni, de nem volt könnyű dolga, ő volt az egyetlen lány a közösségben, aki nem esett át a rituálén, ezért kiközösítették, lenézték őt, rossz példának titulálták. Ő viszont már akkor is tudta, hogy az iskolába járással egy jobb életet, egy „áloméletet" teremthet magának - igaza lett.

17 éves volt, amikor az Amref Health Africa nevű jótékonysági szervezet a falujába látogatott. Engedélyt kértek az idősebb törzstagoktól, hogy egészségügyi képzést nyújthassanak egy fiúnak és egy lánynak. Mivel Nice volt az egyetlen írni tudó lány, így őt választották. Nice komolyan vette a képzését, sokat tanult a szexualitásról, a nemi csonkításról és a gyermekházasságról, de a legfontosabb, hogy megtanult beszélni is ezekről a témákról. Rájött, ha több olyan felfogású lány lenne, mint ő és sikerülne elérnie, hogy mások se essenek át a nemiszerv-csonkításon, akkor a dolgok maguktól változni kezdenének.

Forrás: Shutterstock

Nice elkezdett beszélgetni a közösség tagjaival és együtt kidolgozták, mi lehetne egy működőképes alternatíva a nemiszerv-csonkításra, amivel továbbra is meg tudnák ünnepelni a lányok felnőtt nővé érését, de nem járna fájdalommal és fertőzésekkel. Sikerült a vének nagy részét meggyőzni, a változást pedig nem csak saját falujában terjesztette el, hanem a tanzániai maszáj közösségekben is.

Nice emberi jogi aktivista lett, aki járja a világot és előadásokat tart a nemiszerv-csonkítás hagyományáról és veszélyeiről. 2018 -ban a Time Magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta a 27 éves Nice-t, ráadásul ő volt az első nő a falujában, aki megkapta a Fekete Sétabotot, a tisztelet és a hatalom nagy szimbólumát. Segítségével több tízezer csonkítást sikerült megakadályozni Kenyában és Tanzániában.

Nyitókép: AFP/Angela Weiss

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.