Őrült Johanna kibeszélő II. Johanna Szép Fülöp
Mindenki tudja, hogy a szerelem az 1400-as évek arisztokratái körében ritka kincs volt - legalábbis házasságon belül mindenképp. Ezért is különleges a spanyol hercegnőnek és férjének, Szép Fülöpnek a története.

Pedig az ő frigyük is a szülők egyezsége alapján köttetett, pusztán politikai érdekből. A mai napig rejtély, hogyan szeretett ilyen szenvedélyesen egymásba a két fiatal. Hiszen olyanok voltak, mint a tűz és a víz.

Egy szívtipró, aki ráadásul a császár fiának született

I. Miksa császár fiát nem hiába nevezték Szép Fülöpnek. Érzéki szájával és kék szemeivel imádták a nők, és ő sem tudott nekik ellenállni. Szeretett mulatni, borozni, sőt, olyannyira nem zárkózott el a világi örömöktől, hogy már életében is szájról szájra adták a kalandjait. 17 évesen aztán megkapta a szülői ukázt: a szűziesen nevelt, szigorúan vallásos Johannát kell feleségül vennie. Egy lányt, aki főként a templomban tölti az idejét, és valószínűleg fogalma sincs a hálószobatitkokról.

Kevesen fogadtak volna arra, hogy a két fiatal között szenvedély lobban, valamiért azonban mégis így történt. Már az első találkozáskor mágikus vonzalom támadhatott köztük, mert a beszámolók szerint a nászéjszaka után kifejezetten feldobottnak tűntek. Ezután évekig tartó idill következett - de sajnos nem éltek boldogan, míg meg nem haltak. Fülöpnek ugyanis a monogámia nem tartozott a jó tulajdonságai közé.

Forrás: Wikipédia

Csúnya udvarhölgyek előnyben!

Pedig Johanna mindent megtett, hogy távol tartsa férjét a kísértésektől. A túlságosan szép udvarhölgyeket például egyszerűen elűzte az udvarból. A férfi néhány évig becsületesen küzdött a vérével, de aztán elvérzett a hűség nevezetű kihíváson. Nőügyei pedig újabb és újabb veszekedések tárgyát képezték. Jelentkezőkben sem volt hiány, hiszen melyik nő ne akart volna a jóképű uralkodó ágyába bújni?

A kapcsolatuk innentől kezdve inkább viharosnak volt mondható, ám így is működött. Gyermekáldásban sem volt hiány, két fiuk és négy lányuk született. Sajnos azonban mégsem lett jó vége a házasságuknak.

Megőrülök nélküled!

A civakodó szerelmesek közös sorsának a halál vetett véget. Szegény Johannának alig volt ideje felfogni, mi történt, olyan gyorsan elvitte férjét a kor rettegett betegsége, a forróláz.

Az sem könnyítette meg a dolgát, hogy a mérgezés gyanúja is felmerült. Korábban is voltak már pletykák arról, hogy Johanna elmeállapota elég törékeny. Ráadásul a genetika is megspékelte az őrületre való esélyét, hiszen a családban már előfordult ilyesmi.

Az özvegység aztán tényleg elvette az eszét. Mindenki elszörnyedt, amikor gyászában nem volt hajlandó kiadni férje testét, amit bebalzsamoztak. Inkább a szobájában tartotta - morbid és rosszindulatú pletykák szerint néha az ágyban is... Sőt, körmenetet szervezett az országban, és Fülöp földi maradványaival utazott.

Végül az apja unta meg a szerencsétlen nő egyre kínosabb húzásait. Házi őrizetbe záratta, később pedig saját fia parancsára kolostorba került. Az élet nem volt hozzá túl könyörületes: 75 éves koráig élt a világtól elzárva, megbomlott aggyal, szívében hordozva tragikus szerelme emlékét.

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.