szerelem kibeszélő filmajánló film
Nehéz megfogalmazni, mi is a szerelem. Annyiféle lehet, annyi érzést válthat ki. Lehet viszonzatlan, végzetes, első, soha be nem teljesülő, sírig tartó, mindent felemésztő, tragikus, toxikus.

Az alábbi listával megpróbáltuk bebizonyítani, hogy egy szerelmes film sokkal több és mélyebb is lehet - és az igazán jók esetében kell is, hogy az legyen -, mint egy nyálas történet, ahol giccsbe fulladva találnak egymásra a főszereplők.

Az én szerelmem

Azoknak, akinek volt már olyan kapcsolata, amiből tudták, hogy ki kell szállniuk, mert annyi fájdalommal járt. Mégsem voltak képesek szakítani.

Tony (Emmanuelle Bercot) súlyos síbalesetet szenved, majd a kórházban töltött elhúzódó rehabilitáció során felidézi intenzív szerelmi viszonyát férjével, élete szerelmével, Georgióval (Vincent Cassel). Igazi se veled, se nélküled kapcsolatban éltek éveken át, teljesen tönkretéve egymást. Ezért Tony most úgy dönt: nemcsak fizikailag, de lelkileg is szeretne végre meggyógyulni.

Szerelem

Azoknak, akik egy húsba vágóan szép történetre vágynak.

A költői szépségű film Tóth János, Makk Károly és Déry Tibor egyszeri és megismételhetetlen alkotása. Luca (Törőcsik Mari), a fiatal tanárnő hűségesen várja haza az '50-es években politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost (Darvas Iván). A régi barátok pedig félnek, ezért elzárkóznak a segítségre szoruló asszony elől. Lucának haldokló anyósát is el kell látnia, és elhitetni vele, hogy azért nincs otthon a fia, mert épp filmet forgat Amerikában. A két nő különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanazon férfi áll életük középpontjában. A mama már nem tudja megvárni fia hazatértét. Ám végül egy nap János váratlanul kiszabadul, és a házaspár újrakezdi a közös életet.

Forrás: Origo

Ilyenek voltunk

Azoknak, akik egyetértenek azzal, hogy a szerelem sem képes mindent legyőzni.

Katie (Barbra Streisand) és Hubbell (Robert Redford) tökéletes ellentétei egymásnak. Csak egy dolog közös bennük: mindketten a végletekig őszinték. Szinte lehetetlen, mégis egymásba szeretnek. Sőt, nyilvánvaló különbözőségük és a szülői tiltás ellenére összeházasodnak. Kapcsolatuk szenvedélyes és bensőséges, egészen addig, amíg a történelem közbe nem szól. Politikai és erkölcsi nézeteltéréseiket még a szerelem sem képes legyőzni.

Vágy és vezeklés

Azoknak, akik kisírnák a lelküket egy tragikus szerelmi történeten.

Anglia, 1935. A tehetős családba született Briony a kiváltságosok életét éli viktoriánus villájukban. Az élénk fantáziával megáldott kislány írónő szeretne lenni. Amikor az egyik hétvégén összejön a család, a rekkenő hőség hatására a régóta elfojtott érzelmek veszélyes robbanóelegyként törnek felszínre. Egy sor félreértés következményeként Briony ártatlanul meggyanúsítja Robbie Turnert, a nővére, Cecilia szerelmét egy bűncselekmény elkövetésével. A gyanúsítás is elég ahhoz, hogy tönkretegye kettejük bimbózó szerelmét, és örökre megváltoztassa mindannyiuk életét.

Forrás: Origo

Egy makulátlan elme örök ragyogása

Azoknak, akik már szenvedtek egy szakítás után olyan pokolian, hogy legszívesebben kitörölték volna a másikat az emlékezetükből.

Joel (Jim Carrey) döbbenten fedezi fel, hogy exbarátnője, Clementine (Kate Winslet) egy speciális beavatkozás segítségével kitöröltette a memóriájából eseménydús kapcsolatuk minden emlékét. Kétségbeesésében ő is felveszi a kapcsolatot az eljárás feltalálójával, Dr. Howard Mierzwiakkal (Tom Wilkinson), hogy ő is száműzze a lányt a saját elméjéből. De ahogy Joel emlékei fokozatosan eltűnnek, úgy éled benne újjá a Clementine iránt érzett szerelem. Agya rejtett zugainak mélyén olyan erők működnek, amelyek megpróbálják megakadályozni az eljárás sikerét. Ahogy Dr. Mierzwiak és munkatársai (Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Elijah Wood) szinte űzik-hajtják Joelt saját emlékeinek útvesztőjén át, világossá válik: Joel egész egyszerűen nem tudja kiverni a fejéből Clementine-t.

Kaliforniai álom

Azoknak, akik szerint egy szerelem az egész életünket meghatározhatja, még akkor is, ha véget ér.

Mia (Emma Stone), a feltörekvő, fiatal színésznő és Sebastian (Ryan Gosling), a szépreményű jazz-zongorista Los Angelesben próbálja megvalósítani az álmait. Mia meghallgatásról meghallgatásra jár, és csak arra vágyik, hogy végre ne szakítsák félbe, Sebastian pedig szenvedélyesen küzd azért, hogy a klasszikus jazzt újra divatba hozza. Távlati terveikben a hollywoodi karrier, illetve egy saját zenés klub megalapítása szerepel - ekkor keresztezik egymást útjaik. A két fiatal szerelemre lobban, és vállvetve segíti egymást a kudarcokkal kikövezett úton. A sikerért keményen meg kell küzdeniük, ám eljön a nap, amikor dönteniük kell, mennyit hajlandóak feláldozni az álmaikért...

Forrás: Origo

Egy nap

Azoknak, akik hisznek az Igaziban.

Egy hűvös nyári estén, 1988. július 15-én Emma és Dexter friss diplomájukkal a kezükben együtt töltenek egy éjszakát. Különös kapcsolat veszi kezdetét közöttük, amely egész életükön át tart. Közös kalandjukba a következő évtizedek egy-egy napján - mindig július 15-én - nyerünk bepillantást. Látjuk, miként fejlődik barátságuk, majd alakul szerelemmé, hogyan távolodnak el egymástól, kerülnek közelebb, és milyen kihívásokkal kell megküzdeniük az életben.


Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.