Kurt Cobain Courtney Love öngyilkos kibeszélő öngyilkosság magazin Nirvana hírnév
Kurt Cobain egyszer azt mondta: „Az én történetem pontosan ugyanaz, mint a velem egykorúak 90 százalékának." Nos, ő lehet, hogy így érezte, de én azt gondolom, hogy egy átlagemberből nem lesz világhírű rockzenész és nem hagy ilyen mély nyomot a zenei életben, ahogy ő tette. Kurt Cobain ma lenne 55 éves.

Gyerekkora meghatározta egész életét

Kurt Cobain vidám gyerek volt, aki Beatles dalokat énekelt, egészen 8 éves koráig, amikor elváltak a szülei. Onnantól fogva megfordult vele a világ, lázadó lett, dühös és kezelhetetlen. Gyerekkorában hiperaktívnak minősítették, gyógyszert kellett szednie, hogy jobban tudjon koncentrálni, majd egy másik gyógyszert a nyugtató okozta álmosság kezelésére. Az iskolában nem nagyon talált fiú barátokat, ezért leginkább lányokkal és meleg srácokkal lógott, ami miatt sokat csúfolták az osztálytársai, előfordult, hogy meg is verték. A középiskolában apja nyomására csatlakozott a birkózócsapathoz, de Kurt gyűlölte a sportot, ahogy az iskolát, a szülővárosát és a nagyképű embereket is.

Ahogy cseperedett, a családja egyre kevésbé tudott vele mit kezdeni, ezért egyszer az apjánál, máskor az anyjánál élt. Végül mindenkinél úgy kiverte a biztosítékot, hogy kénytelen volt a barátai kanapéján vagy furgonok hátuljában aludni, sőt, a legenda szerint még egy híd alatt is csövezett. Végül 18 éves korában az egyik nagynénjéhez költözött, akinek az otthona zenei stúdióként is működött. Ekkor alapította meg a Fecal Matter zenekart, ez tulajdonképpen a Nirvana előfutára volt.

Kurt Cobain sokak szerint nem akart híres lenni

Kurt Cobaint sokan egy érzékeny költőnek tekintik, akit összetört a nem kívánt hírnév, ugyanakkor a Nirvana volt menedzsere, Danny Goldberg egyszer azt mondta, hogy az énekes határozottan híres akart lenni, és szorgalmasan dolgozott a Nirvana népszerűségének növelésén. Érzelmi ingadozásai, holtpontjai már évekkel azelőtt kezdtek megmutatkozni, hogy a Nirvana 1991-es "Nevermind" című albumával berobbant a köztudatba. Állítólag már a rivaldafény előtt is küszködött öngyilkos gondolatokkal, depressziós volt, 1989-ben pedig egy fellépése során idegösszeomlást kapott – összetörte a gitárját és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik egy magas erősítőkötélről.

Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Frank Micelotta Archive

Kurt Cobain és Courtney Love

Kurt Cobain életének meghatározó pillanata az volt, amikor megismerte Courtney Love-ot. Szerelem volt első látásra. Az udvarlási szakasz rendkívül intenzív és rövid volt: négy hónapnyi randevúzás után - 1992. február 24-én a hawaii Honoluluban összeházasodtak - , ekkor Courtney már terhes volt a lányukkal. Az énekes itt sem tagadta meg önmagát: egy zöld flanel pizsamát viselt a szertartáson. Kapcsolatukat leginkább érzelmi viharok jellemezték, sokat veszekedtek, sőt, verekedtek is. Nem egyszer mentek ki hozzájuk a rendőrök, az énekest egyszer le is tartóztatták bántalmazásért.

Kurt Cobainnek volt még egy szenvedélye: a heroin

Courtney azonban nem csak a szenvedélyt hozta el az életébe, hanem a heroint is. Kurt Cobainnek állítólag semmi máshoz nem volt kedve: csak drogozni, festeni és gitározni. Azt állította, hogy valójában a fájdalomcsillapító hatása miatt nyúlt a droghoz, mivel évek óta gyomorpanaszokkal küzdött, melyekkel az orvosok nem tudtak mit kezdeni. Ugyanakkor a függőség és az önpusztítás kezdte teljesen felemészteni, hiába próbálták a hozzá közel állók megmenteni önmagától, hiába próbálkozott elvonó kúrákkal, képtelen volt leszokni.

27-esek klubja: akik túl korán mentek el

Kurt Cobain kezdte elveszíteni a kapcsolatot a valósággal, 1994. márciusában öngyilkosságot kísérelt meg. 50 darab Rohypnol tablettát vett be két üveg pezsgővel, mert azt hitte, hogy Courtney megcsalja őt. De Cobain-nek nem csak a szerelemmel voltak problémái, valójában soha nem tudta elfojtani a magányos gyerekkorából fakadó belső démonokat, és nem tudott mit kezdeni a hirtelen jött hírnévvel sem. Elszigetelve és vigasztalhatatlanul, a függőség szűk szorításában 1994. április 5-én seattle-i otthonában lőtte fejbe magát. 27 éves volt. A holttestét, melyen egy vadászpuska hevert, egy villanyszerelő találta meg április 8-án.

A helyszínen felfedezett tárgyak között volt egy feljegyzés, amelyben az énekes elárulta, hogy a zene iránti szenvedélye elpárolgott, és hozzátette, hogy "jobb kiégni, mint elhalványulni". Cobain utolsó szavait feleségének és gyermekének tartotta fenn: "Szeretlek, szeretlek."

Nyitókép: Getty Images/Frank Micelotta Archive

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.