magazin kibeszélő Anne Bonny történelem érdekesség kalóznő
Pár hete fejeztem be a Fekete vitorlák (eredeti címén: Black Sails) című sorozatot, ami a címéhez hűen a XVIII. századi Karib-tengeren fosztogató kalózok mindennapjairól szólt. A sorozat azonban sokkal több, mint egy romantikus történet, hiszen akad benne jó pár valóságnak megfelelő dolog is, például az egyik karakter, Anne Bonny sem a fantázia szüleménye.

A Fekete vitorlák nem egy mai sorozat, konkrétan 2014-ben debütált az első évad, szóval nem is erről írnék, sokkal inkább arról, hogy bár simán lehetne egy kitalált sztori, mégis több valós eseményt és személyt is beépítettek a történetbe. Ilyen például Feketeszakáll, Charles Vane, Jack Rackham vagy a híres és hírhedt női kalóz, Anne Bonny.
Női kalóz? - tehetnénk fel a kérdést jogosan, hiszen már-már köztudott ténynek számít, hogy a hajósbabonák szerint a fehérnép a fedélzeten balszerencsét hoz, ennek ellenére mégis számos női kalózzal találkozhatunk, ha kicsit kutatni kezdünk a témában. Példának okáért a már említett, és a Fekete vitorlákban is szereplő Anne Bonny is közéjük tartozik.

Jómódú ültetvényes lányából lett a Karib-tenger kalóza

Anne Bonny (Anne Bonney) a XVII. század végén született Írországban, ám gyermekkoráról viszonylag keveset tudunk. Az biztos, hogy az apja egy gazdag ügyvéd, az anyja pedig egy egyszerű cseléd volt, ez a kapcsolat pedig igazi botránynak számított abban az időben. Emiatt az apa, William Cormac, Londonba költözött és ott próbált boldogulni - sőt még a lányát is fiúnak öltöztette és ügyvédnek szánta - végül azonban Bonny anyjával együtt kivándorolt Amerikába, ahol annyira jól ment neki, hogy még egy ültetvényt is vásárolt.
Anne12 éves korában az édesanyja meghalt, ez pedig nem könnyítette meg az amúgy sem éppen szelíd lány életét.

Több történet is keringett arról, hogy Anne kifejezetten vad és tüzes természettel rendelkezett. Az egyik ilyen szerint megkéselt egy szolgálólányt, de olyan hír is járta vele kapcsolatban, hogy összevert egy férfit, aki megpróbálta megerőszakolni.

Nem csoda hát, hogy az apja nehezen talált kérőt a lánya számára. Anne nem is igazán kérte, hogy döntsenek ezen a téren helyette, olyannyira nem, hogy egy nap fogta magát és titokban férjhez ment egy szegény tengerészhez, James Bonnyhoz, aki abban reménykedett, hogy miután elveszi a tehetős Anne-t, nem kell majd többet a betevőért gürcölnie. Ez azonban csúnya melléfogásnak bizonyult, mert az ifjú feleséget kitagadta az apja, így a pár – egyes források szerint, miután felgyújtották a keményszívű apa ültetvényét - tengerre szállt és meg sem álltak a kalózok paradicsomáig, Nassauig. James itt hamar megtalálta a helyét, s bár egyesek szerint ő maga is kalózkodott, mégis előszeretettel szolgáltatott információkat a helyi kormányzónak. Anne viszont nem tudott azonosulni besúgó férjével, ezért hamarosan elváltak útjaik. Anne hivatalosan is szeretett volna elválni a férjétől, ám az nem ment bele, így a nő más megoldás után nézett...

Anne Bonny és Mary Read Forrás: Photo by leemage / Leemage via AFP

Kalózélet

Kalandos volt-e Anne élete ez idáig? Tagadhatatlanul, pedig a java csak azután jött, hogy a helyi kocsmák egyikében megismerkedett John Rackhammel, alias Calico Jackkel. A hírhedt kalózkapitány és a vörös amazon gyorsan egymásba szeretett, így Anne Jack hajóján megszökött férjétől és kalóznak állt. A hajón férfinak öltözött, férfiként viselkedett és a csatákban is férfi módjára harcolt, mondhatni teljesen magáévá tette ezt az életformát, sőt egyes feljegyzések szerint kegyetlenebb volt, mint az erősebbik nem tagjai.

Annak ellenére, hogy a hajózás kifejezetten a férfiak kiváltsága volt ebben az időben,

Jack legénységében akadt még egy nő, méghozzá a kor másik hírhedt fúriája, Mary Read. Ezzel kapcsolatban szintén pikáns történetek láttak napvilágot, egyesek szerint ugyanis a két lányt nem csupán bajtársi viszony fűzte egymáshoz, hanem szerelmi szálak is szövődtek köztük...


A kalózélet azonban általában nem életbiztosítás, nem volt ez másként ebben az esetben sem. 1720-ban rajtaütöttek Calico Jack hajóján és mivel a legénység férfitagjai túl részegnek bizonyultak a harchoz és inkább elbújtak, a két nő próbálta legyűrni a túlerőt – természetesen sikertelenül. A csata tehát csúfos vereségbe torkollott, mindenki börtönbe került, kivéve a két nőt, akik azt állították, hogy terhesek.
Anne Jack kivégzése előtt még egyszer láthatta a férfit, ekkor azonban ahelyett, hogy sírva búcsúzott volna tőle, a szemére vetette, hogy gyáván elbújt a csata alkalmával.

Anne sorsával kapcsolatban ezután már csak feltételezések maradtak fenn. Egyesek szerint megszülte a börtönben a gyermekét, majd kivégezték, mások azt állították, hogy valahogyan sikerült megmenekülnie és eltűnnie a hatóságok szeme elől, megint mások szerint viszont maga a gazdag papa sietett a segítségére. Ki tudja... Egy biztos, Anne Bonny 24 éves kora körül eltűnt és csak rettegett hírneve maradt utána.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.