magazin Francoise Gilot válás kibeszélő festő Pablo Picasso
Francoise Gilot, vagy, ahogy Picasso hívta: "a nő, aki nemet mond", azon hét nő közé tartozott, akik jelentős befolyást gyakoroltak a festőre. De ő volt az egyetlen, akinek volt bátorsága és ereje elhagyni a festő zsenit.

Gilot Párizs elegáns negyedében Neuilly-sur-Seineban született. Festőnek készült és már 21 éves korára voltak kisebb sikerei. Ekkor ismerte meg a nála negyven évvel idősebb Picassót. A fiatal nő, ha nem is első látásra, de szép lassan, szinte észrevétlenül beleszeretett az idősödő festőbe.

Pablo Picasso with és Francoise Gilot Forrás: Getty Images/Rue des Archives

Amikor kapcsolatukra fény derült, óriási botrány kerekedett: az apa mindenáron meg akarta akadályozni a románcot, dühében és tehetetlenségében összeverte lányát, aki azonnal el is költözött nagymamájához. Picassónak pedig akkori párjával Dora Maarral kellett megvívnia a maga harcát.

Élet Picasso után
Jacqueline lelőtte magát, Olga és Dora életük végéig súlyos depressszióban szenvedtek, Marie-Therese felakasztotta magát, Eva rákban halt meg, Francoise mellett Fernande volt az egyetlen, aki új életet tudott kezdeni, miután a művész elhagyta.
Picasso és Francoise Gilot Forrás: AFP/-

Pár év múlva Picassóhoz költözött a Dél-franciaországi Vallaurisba. Tíz évet éltek itt együtt. Nehéz, de boldog és szenvedélyes évek voltak ezek. Picasso egy igazi macsó volt, önző és öntörvényű. Az asszonyokat, akikkel együtt élt meggyötörte, megalázta és kihasználta.

Gilot nem hagyhatta, hogy ez az "istenszörny" felfalja.

Fiatalon is nagyon független és intelligens volt. Felismerte, hogy a festő egyre hidegebb és zsarnokabb, és persze a férfi körül forgolódó nők is szép lassan az idegeire mentek. Nem is a féltékenység vagy birtoklási vágy motiválta, hiszen mindig is tudta, hogy Picassónak egy sor nő volt az életében. Viszont a szerelem egy idő után kihűlt. Így már könnyebb volt ráeszmélni arra is, hogy Picasso sokkal kevesebb intellektuális függetlenséget adott neki, mint amennyire szüksége lett volna.

Döntenie kellett, szabad akar-e lenni, vagy rabszolga?, Ahogy Picasso fogalmazott : egy nő vagy istennő, vagy lábtörlő!

Gilot rádöbbent, hogy nem akar már semmit ettől az embertől, de pláne nem akart lábtörlő lenni, így szakított a festővel. Picasso őrjöngött.

Francoise Gilot Forrás: AFP/-

Francoise bőröndökkel felpakolva, két közös gyerekükkel Palomával és Clauddal beült egy taxiba, és elhagyta a Villa La Galloiset, porfelhő utána. Picasso önkívületben dühöngött, képtelenségnek tűnt számára, hogy Gilot tényleg betartotta a szavát és örökre elhagyta.

Egy ideig biztos volt benne, hogy kis idő múlva visszajön hozzá az asszony.

Francoise Gilot, 1953-ban Forrás: AFP/-

A szakítás után azonban Francoise Párizsba költözött, majd együtt élt egy festővel, akivel közös gyermekük is született. Ott írta meg önéletrajzi könyvét, "Életem Picassóval" címen. Picasso már attól vérig sértődött, hogy elhagyta őt, ezért mindenáron meg akarta akadályozni a regény megjelenését. Jogi háborúskodás kezdődött - de mindhiába, a könyvet kiadták, és nem mellesleg bestseller lett.

Azonban a férfi engesztelhetetlen dühében minden befolyását latba vetve azt elérte, hogy az asszony egyetlen franciaországi galériában se tudjon kiállítani.

Sőt, a legnagyobb aljasságot is elkövette, amit férfi csak megtehet: a gyerekeivel is megszakított minden kapcsolatot, sőt megpróbálta kétségbe vonni apaságát.

Gilot ezután az Egyesült Államokba költözött, ahol nem csak alkothatott, hanem ki is állíthatta műveit.
1970-ben férjhez ment Jonas Salk immunológushoz, a járványos gyermekbénulás elleni vakcina felfedezőjéhez, akinek 25 évig, a férfi haláláig volt a felesége.

Francoise Gilot, 1999-ben Forrás: DPA/AFP//Wolfgang Thieme

Francoise állítása szerint semmit nem bánt meg az életében, a Picassóval való szakítást sem, annak ellenére, hogy még ma is állítja, soha senkit nem szeretett olyan szenvedélyesen, mint a spanyol festőt.

Egy újságíró provokatív kérdésére, hogy Picasso jó szerető volt-e? Az idős asszony a legtermészetesebben válaszolt:

Françoise Gilot, 2004ben Forrás: AFP/Jean-Pierre Muller

Ha Francoise Gilotról akár a régi akár a manapság készült fotókat nézegetjük, egy nyílt tekintetű, magabiztos mosolyú, intelligensen kihívó, kortalan szépséget látunk.

Biztos, hogy ehhez a nyugodt derűhöz - ami még 100 évesen is sugárzik belőle - hozzájárult, hogy ez az erős asszony festőként, íróként, feleségként és anyaként is mindig hű maradt önmagához és saját útját járta.

Nyitókép: GettyImages

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.