mozi La La Land romantika P.S. I Love You kibeszélő szerelem Casablanca igazság magazin történetek Nyiri Zsuzsi tanulás Szerelmünk lapjai film
Ha romantikáról van szó, a filmgyárak inkább olcsó happy endet kínálnak, minthogy tükröt tartsanak a keserédes valóságnak.

Azért ezzel együtt is születnek a műfajban hiteles filmek. Vigyázat, az alábbiak némi spoilert tartalmaznak - cserébe viszont fontos tanulságokkal szolgálnak a szerelemről...

The Big Sick (Rögtönzött szerelem)

Aki még nem látta a pakisztáni származású amerikai komikus, Kumail Nanjiani 2017-es romkomját, sürgősen pótolja! A főszerepet játszó - és egyben a forgatókönyvet szerző - Kumail megtörtént események alapján írta a történetet, ami a feleségével való találkozását és a kapcsolatuk kibontakozását foglalja össze.

Sem humornak, sem fordulatoknak nincs híján: kulturális különbségek, az elutasító család és egy rejtélyes betegség hátráltatják az egymásra találást. És mivel az élet írta, még igazabb a film tanulsága: Ha két embernek egymás mellett a helye, a sors segíteni fog.

Nem, ez nem azt jelenti, hogy mostantól tapadj rá a kiszemeltedre, hogy ezzel is rásegíts a dolgokra. Ellenkezőleg! Ha együtt kell lennetek, az élet még a leglehetetlenebb helyzetekben is képes meglepetést okozni - mint ahogyan Kumailékkal történt.

The Notebook (Szerelmünk lapjai)

A romantikus filmek klasszikusa nálam kicsit kakukktojás. Elhiszem Allie és Noah történetét - egészen addig, hogy Allie otthagyja a jó fej, jóképű, gazdag, emberséges és lelkes vőlegényét, hogy visszatérjen évek óta nem látott szerelméhez. A többit már nem annyira, mert tapasztalatom szerint az emberek felnőnek és változnak... A filmből annak a nyárnak a történetét szeretem, amikor a két fiatal egymásra talál, és sóvárogva - meg kicsit hisztisen - imádják egymást. Ilyen az első nagy fellángolás - és emlékének mindig lesz külön rekesz a szívünkben.

Ha valaki, akit szerettünk, ígér nekünk valamit, ami nem teljesül, azt soha nem felejtjük el: a hiánya örökre bennünk marad. Ezért aztán óvatosan a szerelmi mámorban tett ígéretekkel, kedves hölgyeim és uraim!

La La Land

Valaki imádta, valaki utálta a 2016-os év kasszasikerét - gyanítom, hogy akinek nem tetszett, éppen a "boldogan éltek, amíg..." befejezést hiányolta. Pedig a szerelmespár boldog a történet végén - csak nem együtt. Az én sokat megélt és melankolikus lelkem meg tudott békélni Sebastian és Mia döntésével: mindkettőjüknek két álma volt, amikből csak az egyik teljesülhetett - és ők közös megegyezéssel nem egymást, hanem a hivatásukat választották.

Néha jobb megőrizni a másikat a tökéletes álomvilágban, mint megélni együtt a töredékes valóságot. Hogy ez a "néha" mikor gyáva biztonsági játék, és mikor húsbavágó döntés, azt mindenkinek magának kell éreznie.

P.S. I love you

Szerencsére nem ért soha olyan veszteség, mint a főszereplőt, Holly-t, akinek fiatalon kell eltemetnie a férjét. De egy ilyen tragédia túléléséhez mindenkinek kötelezővé tenném ezt a filmet. Benne van a gyász és a szerelem számos árnyalata, a legsötétebbtől a legvilágosabbig, ami - azt hiszem - az újjászületés. És a történet szépsége az, hogy Holly-t a már halott férje, Gerry segíti végig ezen az úton.

Ha szeretünk valakit, még abban is tudnunk kell neki segíteni, hogy elengedjen minket, ha éppen ez kell az ő boldogságához. Ez ám a valódi kihívás - csak haladó szintű szerelmeseknek!

Casablanca

Az 1942-es mű tempója olyan friss, a karakterei olyan erősek, és a film üzenete olyan halhatatlan, hogy sosem fogják tudni letaszítani a klasszikusok trónjáról. A II. világháború árnyékában egy szerelem születik, de nem teljesedhet ki: a nő házas, a férfinak meg olyan hatalma és annyi felelőssége van, amit már nem tud maga mögött hagyni. A két főszereplőt játszó színész, Humphrey Bogart és Ingrid Bergman néma, de annál erősebb szexuális izzása teljesíti ki a film jeleneteit. Megunhatatlan. Ahogy a tanulsága is.

Van, hogy az életünkbe berobban egy őrült vonzódás - aztán nem lesz belőle semmi. Igen, egy ilyen "nesze semmi, fogd meg jól" üzenettel zárom a cikket: hiszen a szerelemnél nincs titokzatosabb!

Nyitókép: Afpforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.