Zrínyi Ilona, akiben egyesült a női báj és egy harcos ereje

magazin kibeszélő legenda Thököly Imre Rákóczi Ferenc hős Zrínyi Ilona
Gróf Zrínyi Ilona, Zrínyi Péter horvát bán és Frangepán Katalin leányaként látta meg a napvilágot. Nevét többek között azzal is beírta a történelembe, hogy ő volt I. Rákóczi Ferenc, majd Thököly Imre felesége, erdélyi fejedelem, majd a szabadságharcos II. Rákóczi Ferenc édesanyja.

Tudása, műveltsége mellett bátorsága és tettei önmaga jogán is híressé tették. Kitűnő neveltetést kapott: beszélt horvátul, magyarul, latinul és németül. Értett a gyógyfüvekhez, melyekből orvosságot és különböző gyógyvizeket készített, híres volt lekvárjairól, virágos kertjéről, de ugyanolyan jól jeleskedett a halászatban, kardforgatásban, solymászatban. Kitűnő kardvívó volt, nagy szakértelemmel kezelte az ágyúkat. A fennmaradt írásos emlékek kivételesen szép arcú, karcsú nőként emlékeznek róla, akiben azonban férfias bátorság lakozott.

1666-ban feleségül ment I. Rákóczi Ferenchez, három gyermekük született. Elsőszülött gyermekük, György még csecsemőkorában meghalt, majd megszületett Julianna, nem sokkal később pedig Ferenc, akinek születése után nem sokkal, 1676-ban elhunyt a fejedelem. Az özvegyen maradt Zrínyi Ilona elérte a császárnál, hogy ő maradhasson a gyermekei gyámja. Ez egyben azt is jelentette, hogy az ő kezelésében maradt a hatalmas Rákóczi vagyon, többek között Regéc, Sárospatak, Makovica és Munkács várai, parancsnokságuk. Férfiakat megszégyenítő erővel és bölcsességgel intézte az óriási Rákóczi-birtok ügyeit. Az udvar és az akkori nemesség legnagyobb felháborodására elfoglalta Sáros Megye főispáni tisztét is, így nemcsak várparancsnok, hanem nemesi birtokigazgató is lett.

Ezután gyermekeivel Munkácsra költözött. Ekkor találkozott a nála 14 évvel fiatalabb Thököly Imrével, akit a nép csak a „kuruc királynak" hívott, s akit a csatákban tanúsított rettenthetetlensége, ugyanakkor nemes lelke és igazságos, becsületes viselkedése miatt szinte istenítettek. Zrínyi Ilona soha nem tudta megbocsátani a császárnak családja szétzilálását, ezért teljes mellszélességgel Thököly mellé állt az ellene folyó harcban és részese volt férje oldalán a Habsburgok elleni kuruc felkelésnek. Szerencséje mégis elhagyta, a sorozatos árulások következtében Thököly fogságba esett, a fejedelemasszony pedig elveszítette minden vagyonát.

Forrás: Wikipedia/Madarász Viktor

Munkács várában menedékre talált, békére azonban nem. A császári seregek, Eugenio Caprara tábornagy vezetésével ostromra indultak ellene, ám legnagyobb döbbenetükre a bátor asszony több, mint két éven át védte eredményesen a várat úgy, hogy a legmostohább körülmények között is együtt harcolt katonáival a bástyákon. Tette mindezt várandósan, majd koraszülött gyermekét elveszítve a gyásszal is megküzdve.

Végül 1688. januárjában kénytelen volt a várat feladni, de elérte, hogy annak védői amnesztiát kapjanak, és a Rákóczi-vagyon gyermekei nevén maradt. A megállapodás értelmében Bécsbe utazott velük együtt, ahol azonban a megállapodást megsértve, gyermekeit elvették tőle. Az Orsolya-rendi zárdába kényszerítették a császár túszaként, ahol lányát, Juliannát is nevelték. Fiát, II. Rákóczi Ferencet pedig jezsuita iskolába vitték, hogy hithű császári katonát faragjanak belőle, végleg elszakítva egymástól anyát és fiát: soha többé nem találkozhattak.

Végül mégis fordult egyet sorsának kereke: 1690-ben, a zernyesti csatavesztés során Heissler gróf Thököly fogságába került, akit 1692-ben kicseréltek Zrínyi Ilonára. Mindketten török száműzetésbe, Nikodémiába kerültek, ahol a nemes lelkű, egyedülállóan bátor fejedelemasszony végül 1703-ban vett búcsút az élettől. Életútja, lelki ereje, a nőiséget és a rettenthetetlen harcost ötvöző egyénisége élő legendává tették, emléke a mai napig a hős várvédők sorát gazdagítja.

Nyitókép: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.