magazin Bruce Lee kibeszélő idézet születésnap
Ma lenne 80 éves a kiváló harcművész-színész, Bruce Lee, akinek filmjein egész generációk nőttek fel, és aki sok harcművész példaképévé vált. Sőt, bölcs filozófusként is rengeteg hasznos gondolatot hagyott maga után, amiket érdemes megfogadni.

Bruce Lee 1940. november 27-én látta meg a napvilágot a Kaliforniai San Franciscóban, hongkongi bevándorló szülők gyermekeként. Mivel a kínai horoszkóp szerint a Sárkány évében és Sárkány órájában született, ráragadt a "Sárkány" elnevezés. Születése után nem sokkal visszatértek Hongkongba, Bruce ott nőtt fel 4 testvérével. A második világháború viszontagságaiból neki is kijutott, ugyanis a család lakásával szemben volt a japán megszállók főhadiszállása.

Édesapja operaénekes és színész volt, ezért Bruce gyermekkorában sokszor elkísérte édesapját a forgatásokra, és végül kipróbálhatta magát gyerekszínészként. Első igazi szerepét 6 évesen kapta, 17 éves koráig több, mint 50 kantoni nyelvű filmben szerepelt. Többnyire a rebellis, bajkeverő utcagyerek karakterét formálta meg, aki állandóan verekedésekbe keveredett.

Ami azt illeti, egyre hitelesebben alakíthatott ifjú utcai harcosokat, hiszen egyre inkább érdeklődött a harcművészetek iránt. Édesapja el is vitte néhány edzésre, és a kis Bruce nemsokára Yip Man tanítványa lett, akihez csak a nagyon tehetségesek és kiváltságosok járhattak.

Visszatérés Amerikába

Bruce tinédzserkorában kifejezetten zűrös volt. Rendszeresen utcai balhékba keveredett, és számtalan ellenfelét győzte le az akkorra már kifejlett harcművészeti tudásának köszönhetően. Szülei végül besokalltak és visszaküldték Seattle-be, így a középiskolát már ott fejezte be. Ezt követően beiratkozott a Washingtoni Egyetem filozófia szakára, itt ismerte meg későbbi feleségét, Lindát, akitől két gyermeke született.

Fia, a szintén tragikus sorsú harcművész-színész Brandon, valamint lány,a Shannon, aki a mai napig híven ápolja édesapja és bátyja emlékét.

Brandon Lee A holló című filmben Forrás: InterCom

Bruce Lee kezdetben kung-fu és táncoktatással kereste a kenyerét, majd megnyitotta első iskoláját is. Ám az élete közben más fordulatot vett: a hatvanas évek vége felé kipróbálhatta magát Hollywoodban. Több filmben és sorozatban is játszott, többnyire harcművészeket vagy harcművész-oktatókat alakított, de nem ért el átütő sikert az ottani közönségnél. Igazi főszerepre vágyott, ám akkoriban a rendezők és producerek úgy gondolták, egy ázsiai főhőssel nem tudnak sikerfilmeket vagy sorozatokat eladni.

Ezért lánya születése után Bruce úgy döntött, családjával együtt hazaköltözik Hongkongba és ott valósítja meg álmait. Nem csoda, hogy kifejezetten váratlanul érte egyszer, mikor felkereste a Golden Harvest hongkongi filmstúdió producere egy remek szerepajánlattal - ez volt az 1971-es Nagyfőnök című film. Ez szerencsére meghozta a számára a kivánt sikert, innentől pedig már nem volt megállás, az egész világ megismerte.

Életfilozófiája és bölcsességei

Bruce Lee nemcsak kiváló harcművész és színész volt, igazi polihisztorként élt. Szinte minden érdekelte, kiváltképp a matematika, pszichológia és filozófia. Élettapasztalatait, bölcs gondolatait le is jegyezte, melyek közül most megosztom veletek a kedvenceimet.

Ha súlyos problémával küzdesz:

"Ne azt kívánd, hogy minden könnyen menjen. Hanem azt, hogy legyen elég erőd a nehézségek legyőzéséhez."

„A bánat a legkiválóbb nevelő. Egy könnycseppen keresztül messzebbre látsz, mint a legmodernebb távcsővel."

"Ha valamit lehetetlennek tartasz, keresd meg hozzá a lehetőséget."

Társas kapcsolatok:

"A hibákat mindig meg lehet bocsátani, ha valakinek van bátorsága beismerni őket."

„Nem azért vagyok a világban, hogy megfeleljek az elvárásaidnak, és te sem azért vagy, hogy megfelelj az enyémeknek."

„Ne azon gondolkozz, kinek van igaza, ki tévedett, vagy, hogy ki jobb a másiknál!"

„Az az igazi élet, amit másokért élünk."

„A hencegés az ostobák dicsősége."

"Ha bírálnak téged, akkor valamit jól csinálsz. Hiszen csak azt támadják, akinél a labda van."

Önismeret:

„A bölcs ember többet tanul egy ostoba kérdésből, mint az ostoba egy bölcs válaszból."

„A kiválóság kulcsa az egyszerűség."

„A félelem a bizonytalanságból fakad. Akkor győzhetjük le, ha jobban megismerjük önmagunkat."

"Légy olyan, mint a víz: kemény és lágy, de tudni kell, mikor kemény és mikor lágy."

„A harcművészet végső soron önismeret. Egy rúgás vagy ütés nem az ellenfeled küldi a pokolra, hanem az egódat, a félelmeidet és a saját belső gátjaidat."

Végül egy útravaló jókívánság:

"Légy boldog, de soha ne elégedett."

Csepregi Erzsébet

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.