Josephine Cochrane: a nő, akinek örökké hálásak leszünk a mosogatógép feltalálásáért

magazin mosogatógép Josephine Cochrane kibeszélő feltaláló
Josephine Cochrane egy feltaláló dinasztia leszármazottjaként született 1839. március 8-án az ohiói Ashtabula megyében. Anyai nagyapja, John Fitch találta fel az első szabadalmaztatott gőzhajót az Egyesült Államokban, édesapja pedig építőmérnök volt. Josephine az anyatejjel szívta magába, hogy ha egy problémával szembesül, akkor technológiai megoldást keressen rá és ha ilyen nem létezik, akkor találja fel.

A 19. századi amerikai nőknek nem volt túl sok lehetőségük a karrierre, hisz akkoriban még szavazati joguk sem volt. Josephine 19 évesen, közvetlenül az iskola elvégzése után feleségül ment William A. Cochranhoz, akitől két gyermeke született. A férfi egy kastélyba költöztette családját, ahol Josephine előszeretettel rendezett nagyszabású vacsorákat.

Ezeken a rendezvényeken az 1600-as évekből származó értékes porcelán étkészletet használták, mely Josephine családi öröksége volt. Az asszony azonban nagyon elkeseredett, amikor észrevette, hogy a szolgák mosogatás közben megkarcolják és eltörik a szép edényeket.

Josephine elhatározta, hogy maga fogja elmosogatni a finom porcelánt, ám ez unalmasabb és fárasztóbb feladat volt, mint amilyennek először tűnt. Meg volt győződve arról, hogy léteznie kell olyan mechanikus megoldásnak, amely megkönnyíti a munkát nemcsak saját maga, hanem mások számára is. "Ha senki más nem találja fel a mosogatógépet, akkor én magam fogom megcsinálni" – fogadta meg. Körülbelül ugyanebben az időben Josephine férje, aki alkoholizmussal küzdött, 1883-ban egyik napról a másikra rosszul lett és meghalt, mindössze 1500 dollárt és növekvő adósságot hagyva maga után. A gondolat, hogy Josephine megalkossa a mosogatógépet, már sürgős anyagi szükség lett, így az özvegy belevágott a projektbe.

Az álom megvalósítása során azonban számos akadályba ütközött. A megfelelő segítséget ugyanis nem volt könnyű megtalálni. A férfiak nem hallgattak rá, hisz tudták, hogy nem tud semmit a gépesítésről és mindent a saját elképzeléseik szerint akartak megvalósítani. Általában aztán az lett a vége, hogy Josephine-nek volt igaza, bárhogy is jutott a helyes következtetésre, ez azonban sokba került az asszonynak.

Josephine 1885-ben szilveszterkor nyújtotta be első szabadalmi bejelentését, mint „J.G. Cochran". Egy George Butters nevű fiatal szerelővel kezdett el dolgozni az első prototípuson az otthona mögötti fáskamrában. Habár nem ő találta ki először a mosogatógépet, az övé volt az első, ami víznyomást használt, nem pedig keféket az edények tisztításához, és edénytartókkal is rendelkezett. A korábbi mosógépek megkövetelték, hogy a felhasználó forró vizet öntsön az edényekre, itt viszont erre már nem volt szükség.

Forrás: Wikipedia

A következő kihívás a vevők megtalálása volt. Bár Josephine legszívesebben háziasszonyoknak adta volna el a találmányát, a szerkezet sokba került és sok áramot és vizet fogyasztott, így inkább a szállodákra és az éttermekre koncentrált. Az asszony ekkor már csaknem 50 éves volt és meglepő módon a legnagyobb kihívás az volt a számára, hogy egyedül kellett belépnie a szállodák halljába. Akkoriban ez hatalmas dolognak számított, ugyanis a nők ekkor még nem hagyták el otthonukat férfi kísérő nélkül.

Befektetőket sem volt egyszerű találnia, mivel a legtöbben azt akarták, hogy ő vonuljon háttérbe és adja át a vezető szerepet egy férfinak. Így befektetők nélkül folytatta, döntése pedig őt igazolta. A nagy áttörést a Kolumbiai Világkiállítás jelentette, amikor is nagy nyilvánosságot kapott a mosogatógép. Ezután Josephine még kórházaktól és főiskoláktól is kapott megrendeléseket. A Garis-Cochran nagyméretű modellje két perc alatt 240 edényt tudott elmosni és megszárítani, felszabadítva a személyzetet a mosogatási feladatok alól és ennek eredményeként hatalmas összegeket tudott megtakarítani a vállalkozásoknak.

Josephine 74 évesen halt meg, de vállalkozása tovább szárnyalt. Cégét először a KitchenAid vásárolta meg, majd 1986-ban a KitchenAid-et megvásárolta a Whirlpool Corporation. Bár ma nehéz elképzelni egy modern otthoni konyhát mosogatógép nélkül, Josephine álma csak az 1960-as években valósult meg végre, amikor élete műve végül háztartási készülékké is vált.

Kezdőkép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.