Olaszország üzlet Gucci család kibeszélő Patricia Gucci magazin divat blogbejegyzés
Ha a világmárkák közül csak egyetlenegyet kellene kiemelni, a legtöbb ember biztos, hogy a Guccit mondaná.

A világmárkává növő divatcég története nem mindennapi, de ez nem is csoda, hiszen már maga a Gucci família is igazán különleges.

Az ikonná vált drámai történetét Patricia Gucci Aldo Gucci egyetlen lánya vetette papírra. Patricia törvénytelen gyermeknek számított, ezért sokáig titkolták a létezését. Ám felnőttként a fiatal nő úgy döntött, lerántja a leplet a titkos és homály fedte családi történetről. Ezért tollat ragadott és 2016-ban kiadott könyvében elmeséli a szülei viharos, ám annál szenvedélyesebb, sírig tartó kapcsolatát - és persze beavatja az olvasót abba is, hogy hogyan került a Gucci a divatvilág élére.

Minden családban vannak el nem mesélt, valaki számára kellemetlen családi történetek, amikről egyszer csak valaki lerántja a leplet. Particia könyve éppen ilyen sokáig eltitkolt életrajzi történeteket mesél el, amiket olvasva mi is azt érezhetjük, hogy részesei vagyunk a cselekménynek.

Ezeket a sorokat olvasa Aldo Gucci, nem csak a márka megteremtőjeként sejlik fel előttünk, hanem úgy, mint egy szentimentális szerelmes, aki bármire képes a tőle évtizedekkel fiatalabb szíve hölgyéért.

Mivel rövid időn belül a fiatal lány állapotos lett, az igazi szerelem gyermeknek, Patricianak egy idegen országban kellett megszületnie. Ezért is van az, hogy az írónő olasz szülei ellenére ma is britnek vallja magát. Patricia a könyvben elárulja, hogy a történet megírása sokkal szorosabbá tette az édesanyjával való kapcsolatát, hiszen ilyen őszinteséggel talán még soha sem ült le egymás mellé anya és lánya. Aldo titkos szerelme végre megosztotta lányával azt a történetet, ami annyi könnycseppet és boldogságot okozott számára.

A könyv arra is kitért, hogy a márka létrehozója Guccio Giovanbattista Giacinto Dario Maria Gucci, egyszerűbben csak Guccio Gucci volt. Sokan nem is feltételeznék de a Gucci család egyáltalán nem rendelkezett nemesi felmenőkkel, de még státusszimbólumokkal sem. Ám Guccio úgy döntött, hogy ő lesz a Gucci, aki majd létrehozza ezt. Középkori nemesi származással ruházta fel a felmenőit és egy firenzei szíjgyártóságra alapozva, saját termékeivel elvarázsolta az akkori újgazdag elit társadalmat.

Forrás: Michel Delsol/Getty Images/Michel Delsol/Michel Delsol

A nagy Gucci történet egészen pontosan akkor indult el, amikor Patricia Gucci nagyapja, Guccio Gucci Londonban inasként szolgált. Ezekben az években rengeteg gazdag amerikai érkezett Londonba, az inasnak pedig nem volt más feladata, mint szétválogatni az érkezők poggyászait. Guccio ekkor találkozott először azokkal a gyönyörűbbnél gyönyörűbb, kézzel készített, egyedi díszítésű szövetekel, melyeket a család nevének kezdőbetűivel esetleg címerük finoman kimunkált dombornyomásával is elláttak.

Guccio összesen négy évet töltött inasként majd amikor visszatért Olaszországba 1921-ben Firenzében megnyithatta első Gucci üzletét. Az első években csak poggyászok javításával foglalkozott, ám olyan strapabíró bőröndöket adott ki a kezei közül, amik hamar meghozták neki a sikert. Mivel a nagypapa az egész családot bevonta az üzletbe, halála után fia, Patricia édesapja Aldo Gucci úgy döntött, hogy tovább viszi a apja hagyatékát.

Aldo nem csak tovább vitte az üzletet, de a bőröndjavító vállalkozásból világmárkát teremtett. Bátor és merész lépései rövid időn belül Amerikába juttatták az olasz fiút. Itt az 1950-es évek elején megnyitotta az első üzletét New York Ötödik sugárútján.

Aldo soha nem titkolta, hogy imádta a hedonista, nagyvilági életet. Hatalmas nőcsábász hírében állt. Igaz, hogy házasságra kényszerült, mert teherbe ejtett egy brit udvarhölgyet, akitől fiai születtek, de Patricia édesanyja, Bruna Palombo érkezése mindent felülírt. Bruna tizennyolc éves volt, amikor állást az egyik Gucci üzletben, szépségének nem tudott ellenállni a tulajdonos, majd hamar kiderült, hogy Aldo érzelmei viszonzásra találtak. A férfi számára mindig ő és lánya jelentette a menedéket.

A nagy bukás,és családi botrány, mint a legtöbb virágzó üzletben itt is elkerülhetetlen volt. Ezt már Patrciának végig kellett néznie. Aldot annyira sarokba szorították rosszakarói a saját fiai és unokaöccse, hogy kénytelen volt eladni a világmárkát. Ez annyira lesújtotta őt, hogy belehalt a bánatba.

Akik élnek halnak a divatért, és kíváncsiak minden apró részletre a Gucci családdal és márkával kapcsolatban, azoknak Patricia Gucci írása kötelező olvasmány.

Makra Lídia

Nyitókép: Getty Images

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.