Sátáni szimbólum vagy a tökéletesség jelképe? – Mindent a pentagramról

magazin pentagram sátánizmus kibeszélő pentagramma ötágú csillag boszorkány szimbólum Sátán
A pentagram vagy pentagramma lényegében egy szabályos ötszög átlói alkotta ötágú csillag. Története egészen az ókorig nyúlik vissza, legkorábbi említése i.e. 3000-ből származik Mezopotámiából.

Mit jelent a pentagram valójában?

A suméreknél a sarok, lyuk, verem szó megfelelőjeként használták, a babilóniaiak esetén az öt irányt – elől, hátul, jobbra, balra, fent – jelképezte.

A pentagram szögeinek összege 180 fok, épp annyi, mint egy háromszög szögeinek az összege. Sőt, az aranymetszés, vagyis a természetben és a művészetekben is megjelenő, szimmetria és aszimmetria közötti egyensúlyt teremtő arány is több helyen fellelhető benne. Pitagorasz-féle csillagként is szokták nevezni, az ión filozófus és matematikus tanítványai, a püthagoreusok ezzel a jellel ismerték fel egymást, gyakran a homlokukra is rajzolták.

A középkorban az öt őselemet jelölték vele: víz, tűz, levegő, föld, szent dolgok (más források szerint az ötödik elem maga a világűrt kitöltő éter)

Az asztrológiában a pentagram öt csúcsa az öt főbolygót is szimbolizálja: Jupiter, Merkúr, Mars, Szaturnusz, Vénusz.

Forrás: Shutterstock

A számmisztikában a teljesség, a beteljesedés, a boldogság, a család jelképe: 5 ága a női princípium - száma 2 - és a férfi princípium - száma 3 - egységét jelképezve.

A pentagramma az öt érzék jelképe is: látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás.

Az ötágú csillag csúcsával felfelé való ábrázolása spirituális körökben a szellemi világot testesíti meg, sok esetben védelmező szimbólumnak is tartják, főként, ha a pentagram egy körben helyezkedik el. Így sok boszorkány, wicca is használta, viselte.

Pentagram a sötét okkultizmusban

Látszik tehát, hogy mielőtt Anton Szandor LaVey, a Sátán Egyházának alapítója felhasználta volna, a pentagram nem kötődött szorosan a gonoszhoz, bár a mágiában jóval korábban is használták. A csúcsával lefelé mutató pentagramma ugyan megjelenik például a XIX. századi irodalomban - ekkor az ötágú csillagba rajzolt kecske fej, és a köré írt héber Leviatán szó már a Sátán jelképeként szolgál -, de még nem válik a modernkori, mondhatni popkultúra részévé. Ezt LaVey éri el, aki kissé módosítva, Baphome pecsétjeként kezdi el egyháza jelképeként használni.

Nyitókép: Shutterstock.com

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.