Nem csak rockereknek és punkoknak: ezt jelentik a bakancsfűzők színei

punk cipőfűző magazin rocker bakancs színek skinhead
Bevallom, én imádok bakancsot hordani télen, két Martens tulajdonosaként mégsem mondhatom el magamról, hogy rocker, punk vagy skinhead lennék. A sötétkék bakancsomhoz sötétkék fűzőt, a szivárványszínű csillogósomhoz pedig rózsaszín szalagfűzőt hordok. Ezeket csupán az esztétika miatt választottam, egyikkel sem kívánok identitásbeli, politikai vagy más társadalmi nézet mellett állást foglalni.

Érdemes azonban egy „igazi" – tehát nem divat bakancsba – óvatosan belefűzni a kéket vagy épp a narancssárgát, csak a félreértések elkerülése végett.

Nézzük hát, mit jelentenek a bakancs cipőfűzőinek színei:

  • Fekete – ezt a rockerek, metálosok viselik
  • Piros, vörös – a punkokat, az anarchizmus pártiakat jelöli
  • Kék – a rendőrellenesség szimbóluma
  • Zöld – a rockerek szokták viselni, de kifejezhető vele a környezetvédelem iránti elkötelezettség is
  • Lila – a goth stílust követők hordják
  • Barna – alapvetően az idősebb rockerek fűzik a bakancsukba, de egy új hullám szerint a tolakodó, kötözködő nyugdíjasok elleni érzést is jelölheti
  • Neon színek – ilyen cipőfűzőket a droghasználók viseltek, de manapság ez ritka, inkább csak divatból fűznek ilyen színeket a bakancsokba
  • Fehér – ez a skinheadeket jelöli. Sokan összetévesztik a rasszizmussal, sőt sokan emiatt tévesen viselik is. Az igazi gyökerekből táplálkozó skinheadek ugyanis épp, hogy antirasszisták. Korábban Angliában például sok színesbőrű, elsősorban jamaicai bevándorló is tagja volt a skinhead szubkultúrának, amit egyébként nagyban befolyásolt az ő kultúrájuk. Amennyiben érdekel a téma, nézd meg ezt az egy órás dokumentumfilmet:
  • Narancssárga – ez a félrecsúszott skinheadek elleni jelkép, tehát gyakorlatilag az antirasszizmus, de ugye te már tudod, hogy a vérbeli skinheadtől távol áll a fajgyűlölet.
  • Sárga – ezt viselhetik anarchisták, de antiszemiták is

Találkozhatsz olyan bakancsviselővel is, aki kétféle cipőfűzőt hord. A piros-fekete kombinációnak is megvan a maga jelentése, attól függően, hogy melyik szín, melyik lábon lévő bakancsba van fűzve. Ám ezek még kevésbé egységesek, mint pár szín. Általánosságban az mondható el róluk, hogy egymást erősítik vagy két nézetet, álláspontot jelölnek.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock.com

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.