

Nem szeretnék pálcát törni senki felett ezzel az írással, főképpen azért, mert az iménti szituációnál én magam is gondolkodóba estem. Melyik oldalra is kerül a szalvéta? Bevallom, hirtelen magam sem tudtam lányos zavaromban, csak néhány másodperc múltán ébredtem rá, hogy a szalvétának a villák alatt/mellett a helye, azaz a bal oldalon.
Azt már gyerekként megtanultuk, hogy a tányér jobb oldalán található a kés és a kanál, míg balra a villa, ám mi a helyzet, ha nem csupán két fogásból áll az étkezés?
Terítési kisokos
A három-, négy-, sokfogásos étkezéseknél néha fejtörést okoz, hogy a tányérok körüli evőeszközök mire is valók. Egy kanál, két kanál, egy villa, két villa, sok villa, kétágú, háromágú, nagy, kicsi, vajkés, halkés, húskés...

Lássuk is a leginkább lényeges tudnivalókat, nehogy kínos bakiparádé legyen a karácsonyi terítésünk.
- A legfontosabb szabály, hogy mindig azon az oldalon helyezzük el az evőeszközöket, amelyik kezükkel a vendégek használni fogják őket és olyan sorrendben, kívülről befelé haladva, ahogyan a fogások követik majd egymást.
- Csak annyi evőeszközt tegyünk az asztalra, ahány fogást fel fogunk szolgálni. Tehát, ha nem kínálunk halat, akkor a halkést és halvillát ne biggyesszük a tányér mellé.
- A terítésnél tehát a tányér két oldalára közvetlenül a főfogáshoz használatos nagyobb kést és villát tesszük. Ezt követi a halkés és halvilla – ha szükséges. A halkés általában speciális alakú, életlen pengéjű, lapátszerű evőeszköz.
- Amennyiben előételt is felszolgálunk, az ehhez tartozó evőeszközök lesznek a sorban a következőek, tehát az előételes villa – sok esetben háromágú – és a kisebb méretű kés.
- A kések után következnek a kanalak, amelyek jobb oldalon, a kések után kapnak helyet. Ez lehet leveseskanál, de amennyiben az előételt is kanállal kell fogyasztani, azt is ide tegyük.
- A szalvéta a tányér baljára való, a villák alá vagy mellé, de az anyagszalvétákat a tányérba is belehelyezhetjük.
- A desszerthez használt evőeszközöket – apró villa vagy kanál – a tányér fölé ildomos rakni, úgy, hogy a kanál nyele jobbra, a villáé balra mutasson. Ha csak villát adunk az édességhez, úgy annak nyele szintén jobbra nézzen.
- A teríték bal felső sarába egy úgynevezett zsemletányért is elhelyezhetünk, amelyre mondjuk az előételhez kínált péksüteményt tehetjük majd. Ezen a kistányéron egy vajkés is pihenhet, ha úgy ítéljük meg, hogy szükség lehet rá.
- A poharakat jobbra, a tányér és az evőeszközök fölé szokás tenni, méghozzá úgy, hogy a vizespohár a főfogáshoz szánt kés hegyével legyen egy vonalban. Ehhez képest helyezzük el a többi poharat jobbra vagy balra, attól függően, hogy melyik fogáshoz milyen italt kínálunk.
Remélem, nem hagytam ki semmit és így már magabiztosan vághat neki mindenki a karácsonyi asztal megterítésének.
Te ismerted a terítés pontos szabályait?
Nyitókép: Shutterstock
Mondd el Te mit gondolsz!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!