emlékezés feláldozás hatalom Machiavelli machiavellizmus Dörök Vanda évforduló
Ma 493 éve hunyt el Niccoló Machiavelli (1469-1527). A XVI. századi Firenzében élt, ahol egy fejedelem szó szerint élet és halál ura volt. Habár családja nemesi ősökkel büszkélkedhetett, annyira szegények voltak, hogy gyakorlatilag utcagyerekként kezdte pályafutását.

Hamar megértette, hogy a vallási vagy erkölcsi jó fogalma nagyon szépen hangzik, csak éppen a templomokon kívül nem lehet hasznát venni. Sőt, nem is észszerű, ha a túlélés a tét.

Karrierje szépen ívelt felfelé, számos előkelőség diplomáciájában megfordult. A legnagyobb hatást a könyörtelen Cesare Borgia (VI. Sándor pápa törvénytelen fia) gyakorolta rá. Borgia cselszövésekkel és kegyetlen politikai gyilkosságokkal ragadta magához a hatalmat, és valószínűleg meg is tartotta volna, ha a balszerencse utol nem éri, és nem veszíti életét egy pitiáner csatában. Machiavelli pedig figyelt és tanult.

Forrás: AFPforum

Amikor az elűzött Mediciek újra hatalomra kerültek, Machiavelli összeesküvés vádjával börtönbe került. Pokoli kínzásokat élt túl: a háta mögött összekötözött csuklójánál fogva a magasba emelték, majd "leejtették". Állítólag hat ilyen elejtés után sem vallott be semmit, ezért elengedték, de száműzték imádott Firenzéjéből. Ezek után írta meg A Fejedelem című művét, ami nagyon durván leegyszerűsítve egy "Hogyan szerezzük és tartsuk meg a hatalmat" témájú könyv.

A legfontosabb tippek:

  • Egy uralkodónak kiváló helyzetfelismerő és alkalmazkodó képességgel kell rendelkeznie. Tudnia kell, hogy mikor legyen sunyi, erőszakos, gyilkos róka, és mikor legyen nemes, bátor oroszlán.
    A bölcs uralkodó ne legyen szótartó, ha ebből kára származik, és megszűntek az okok, amiért ígéretet tett.
  • A fejedelemnek a hatalom megtartása érdekében meg kell tanulnia rossznak lenni.
  • A sérelmeket egyszerre kell elkövetni, mert az emberek így kevésbé érzik őket. A kedvezéseket pedig apránként kell adagolni, hogy jobban éreztessék hatásukat.
  • "Ne alkudozz; igérj vagy adj. Majd később meglátjuk, hogyan tartjuk vagy nem tartjuk meg igéreteidet. Az ellenfél, aki tárgyal, nem elszánt."
  • Az embereknek úgy kell ártani, ha szükség van rá, hogy ne kelljen félni a bosszútól.
  • Inkább féljenek tőled, mint szeressenek - az emberek, ha az érdekük azt diktálja, megfeledkeznek a szeretetről, de a büntetéstől való félelmet nem felejtik el.
  • A fejedelem látszódjon kegyesnek, hűségesnek, emberségesnek, őszintének, vallásosnak, de ha a helyzet úgy kívánja, készülnie kell az ellenkezőjére is.

Nem túl szimpatikus, ugye? Nem is véletlen, hogy a machiavellizmus azt jelenti: céljai eléréséhez minden eszközt megengedhetőnek tart. Azonban Machiavelli nem volt machiavellista. A "cél szentesíti az eszközt" szállóige nincs leírva a könyvben.

Forrás: AFPforum

Nem szabad elfelejtenünk: nem azt mondta, hogy az erkölcsileg elítélendő tettek elfogadhatóak. Csak azt, hogy a nagyobb jó érdekében (Itália egységesítése) a fejedelemnek fel kell áldoznia a jóságát. A politikát és a hétköznapi életet azonban nem szabad összekeverni. A hétköznapi életben egészen más dolog kedvesnek lenni és bízni az emberekben, mint a politikai életben. Neville Chamberlain hitt Adolf Hitlernek, amikor megígérte, hogy a német expanzió nem folytatódik tovább. Machiavelli tudta volna, hogy nem lehet megbízni benne...

Még több cikk Vandától!
Ha idáig eljutottál, már biztos rajongsz Vanda stílusáért, és nem bírod visszafogni magad, hogy ne olvass tőle még többet. Megértjük, és segítünk is neked. Az írói oldalán rengeteg írása vár rád.Forrás: Szabó Gábor

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.