kézmosás védekezés koronavírus Lovay Fruzsi higénia Semmelweis fertőzés
Pár héttel ezelőtti sztori. Felszálltam a buszra, és igyekeztem úgy megtalálni a helyem, hogy közben nem tapogatok össze semmit. Ugyan ekkor még nem voltak olyan komoly szigorítások a koronavírus miatt, de azt már sejteni lehetett, hogy némi elővigyázatossággal sokat tehetünk egymásért és magunkért.

Néhány megálló után felszállt egy pasas. A cigijéből még egy utolsót slukkolt, a csikket már a buszról dobta ki a földre. Az ajtó ezután bezárult, a füstöt már az utasok közé fújta ki, majd végigfogdosta az összes kapaszkodót, és leült egy helyre. Zsebkendő helyett a kezével törölgette az orrát, majd a kezét a nadrágjába kente. Tüsszentett, szipogott, undorító volt az egész.

Éreztem, hogy az arcom akaratlanul is fintorgó formát ölt, és már attól is rosszul éreztem magam, hogy közös levegőt kell szívnunk. Közben pedig azt is éreztem, ahogy egyre inkább megy fel bennem a pumpa, és rohadt idegesek leszek. Hogy miért?

Azért, mert elméletileg a kezünk tisztán tartása/fertőtlenítése dolgot Semmelweis már felfedezte egyszer. De valahogy még mindig akadnak olyanok, akiknek még csak nem is dereng, hogy mi a lényeg. Nem baj, segítek.

Szóval, élt egyszer Semmelweis Ignác, aki megfigyelte, hogy azon az osztályon, ahol orvostanhallgatók is részt vesznek a szülések lebonyolításában, sokkal többen haltak meg gyermekágyi lázban, mint ott, ahol csak bábaképzős növendékek voltak jelen. Amikor megtudta, hogy egy kollégája - és egyben barátja - boncolás okozta vérmérgezés miatt halt meg, felismerte: a két betegség egy és ugyanaz. Mivel a bábákkal ellentétben az orvostanhallgatók végeztek boncolásokat, a kórokozók a kezükön átjutottak a szülő nők szervezetébe.

A baktériumokat annak idején még nem ismerte az orvostudomány, de Semmelweis rájött, hogy a klóros vízzel történő kézmosás eltünteti az orvosok kezéről a hullaszagot - és mint azt ma már tudjuk, a baktériumokat is. A dolog tehát úgy is működött, hogy még nem is ismerte a pontos okát. És itt most szeretnék egy pillanatra kitekinteni és összekapcsolni az eseményeket a mostaniakkal.

Forrás: Wikipedia

Semmelweis felfedezése a 19. század közepén történt. Azóta rengeteg idő eltelt, de valakinek még mindig nem vésődött be az agyába, hogy ha tüsszent, akkor tegyen valamit a szája és a keze KÖZÉ. Ne hordozza a kezén lévő vírust/baktériumot, és ne tapogasson össze mindent. Mitől olyan marha bonyolult ez?

És az a vicc az egészben, hogy anno Semmelweisre sem akartak hallgatni - ő az életével fizetett azért, hogy az akkori orvosok megértsék a lényeget. Szerette volna ugyanis, hogy a kollégái a szülészeti osztályokra való belépés előtt, majd a betegvizsgálatok között is alkalmazzák a klórmész oldatos kézmosást.

De ők nem voltak hajlandók elfogadni a kézfertőtlenítés gondolatát, és harcoltak az eljárás ellen. Senki nem akarta elismerni, hogy ők maguk okozták a betegeik halálát, inkább Semmelweist támadták - hiszen hárítani mindig könnyebb. Persze ő nem bírta elviselni a tudatot, hogy ismeri a halálesetek okát, de nem tehet semmit. Ebbe belebetegedett lelkileg, és egy idegszanatóriumban kötött ki. Két héttel később pedig életét vesztette - de máig sem teljesen világos, hogy miért.

A boncmester vérmérgezést állapított meg, amit simán okozhattak azok a sérülések, amiket - elméletileg - a szanatóriumban szerzett. Bizonyos források szerint az ápolók bántalmazták őt az agresszív viselkedése miatt. Tehát a végeredmény: inkább meghalt, de átadta a tudást, amivel könnyebbé tette az életünket.

És akkor most állítsunk párhuzamot a múlt és a jelen között! Ennyi év távlatából már igazán megugorhatnánk azt a szintet, hogy nemcsak kezet mosunk, hanem otthon is maradunk a fenekünkön, ha kell. Igazán felfoghatnánk, hogy nem babra megy a játék, és minden egyes önző, nemtörődöm húzásunkkal saját magunkkal cseszünk ki.

Egyszer már egy orvos feláldozta magát a fejlődésünk oltárán, mi pedig azon kívül, hogy locsoljuk a kézfertőtlenítőt, szarunk az egészre. Nem gondolunk tovább, nem kapcsoljuk össze az önkéntes karanténnal, nem akarunk felelősséget vállalni, nem próbáljuk lerövidíteni a nehéz hónapok számát. Tisztelet a kivételnek, és könyörgöm, ne azok lázadjanak majd fel, akikre nem vonatkoznak a sorok! Sokkal inkább azt kérem, hogy aki magára ismer, legalább saját magának ismerje be, hogy ha eddig helytelenül viselkedett!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.