Tom és Jerry Flintstone család Joseph Barbera Hupikék törpikék
Mi a közös a Foxi Maxiban, Frédi és Béniben, Maci Laciban, Atom Antiban, Turpi Úrfiban, a Hupikék törpikékben, Scooby-Doo-ban és a Tom és Jerry-ben?

A nyakukon hordott galléron és nyakkendőn túl a válasz a szülőkben, azaz Joseph Barbera és William Hanna személyében rejlik. A klasszikus mesefilmek egyik atyja, Joseph Barbera, 13 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el.

A Hanna-Barbera Stúdió

Mindig megmosolyogtat, ha valaki a már említett rajzfilmek hatására dönt úgy, hogy a Hanna Barbara nevet adja a kislányának. Gondoltad volna, hogy mennyi ilyen van a világban? És bár kétségtelenül gyönyörű nevekről van szó, de valljuk be: ebben a formában nem túl sok közük van a férfi rajzfilmes nagymesterekhez.

A világhíres urak még 1957-ben alapították meg a közös stúdiót, aminek nevét pénzfeldobással döntötték el. Vagyis egyetlen érmén múlt, melyikük neve került az első helyre.

Egyébként a stúdió élete 1991 környékén indult hanyatlásnak - és hiába csináltak bármit, a nézettséget nem tudták visszaállítani. Ezután jött a Cartoon Network a maga 24 órás mese műsoraival - ami gyakorlatilag kegyelemdöfés volt a Hanna-Barbera számára. A sok változás ellenére a stúdió a mai napig működik, azonban új mesefilmek már nem készülnek.

Forrás: Wikipedia

A 7 Oscar-díjas cica-egér harc

Tom és Jerry kezdetben még Jasper és Jinx névre hallgatott. A végleges nevek egy animátor fejéből pattantak ki, aki 50 dollárt kapott ezért a remek ötletért. Kevésbé közismert, hogy a közkedvelt mesefilm egyes részeit helyenként cenzúrázták, itt-ott egy-egy részt be is tiltottak belőle. Mindezt amiatt, mert némelyek nem nézték jó szemmel, ha alkoholista, szivarozó, vagy éppen depressziós és öngyilkosságot megkísérlő négylábút látnak a képernyőn. A szerzők mentségére szolgáljon: vér sosem folyt a mesékben.

Egyébként az eredeti angol verzióban több kétértelmű, sikamlós megjegyzés is szerepel,de valamiért ezeket elkerülte a cenzúra fura ura.

Tom és Jerry kapcsán egyébként a rasszizmus vádja is felmerült, mivel a néha fel-feltűnő háziasszony vaskosabb lába fekete volt. Ezt végül több részben is egy vékony, fehér bőrű nő kecses bokájára cserélték.

Forrás: AFPforum/Photo12/Archives du 7e Art/Film Roman Productions/Film Roman Productions

A medve, akit etetni tilos!

Maci Laci először a Foxi Maxi rajzfilmekben debütált. Mivel roppant szimpatikus volt a nézőknek, így a sorozat más szereplőihez hasonlóan saját műsort kapott. Ugyan rendszerint barátságos és leleményes medveként ismerhettük meg, de amikor vendégszereplőként megjelent más mesékben, akkor mindez feledésbe merült. A Scooby-Doo egyik részében például - Hannibal Lecter-maszkban - gonosz tervet szövöget, mindezt név nélkül, megkötözve egy intézet falai között.

Forrás: Wikipedia

A szerethető karaktert Yogi Berra baseball-játékos ihlette, akit akkoriban frappáns beszólásairól ismertek. Amikor elkészült a sorozat, beperelte a készítőket, hogy ellopták a nevét. Mivel elvesztette a pert, ezért megmaradhatott angolul a Yogi Bear név.

A Flintstone család

Közel 60 éves a subidubidúúú, azaz Kovakövi Frédi és Kavicsi Béni, avagy a két kőkorszaki szaki. A sorozat számos elsőséget tudhat magáénak. Az első olyan mese volt:

  • amelyet Amerikában főműsoridőben sugároztak
  • amiben emberi alakok szerepeltek
  • aminek a részei a megszokott 6-7 percnél hosszabbnak bizonyultak

És igen, az első férfi-női ágyjelenet és az első babát váró női alakot is a kőkorszakiaknak köszönhetjük. A nálunk ismert, Romhányi féle szövegkönyv annyira jól sikerült, hogy bizonyos országokban a magyar verziót játszották szinkron nélkül, feliratosan. Állítólag még az amerikai verziót is újraszerkesztették miatta.

Forrás: AFPforum

A kor előrehaladtával Flintstones-ékat a Simpson család taszította le a leghosszabban játszott animációs alkotások dobogójának legfelső fokáról.

Mert a törpök élete nem csak játék és mese!

A Hupikék törpikék eredetileg a Janó és Bibice belga képregényben, mellékszereplőként kezdték a pályafutásukat, majd a Hanna-Barbera párosnak köszönhetően váltak világhírűvé. Állítólag a sorsuk 15 percen múlt.

Az álláskereső Culliford két hirdetést karikázott be az újságban: egy fogorvos asszisztens és egy illusztrátor állást. Ugyan az első mellett döntött, de azt a találkozót - szerencsére - 15 perccel lekéste. Ennek és az illusztrátori munkának köszönhetően születtek meg a törpök.

Forrás: AFPforum

Azt sokan tudják, hogy Aprajafalván csupán egyetlen, Törpilla névre hallgató nőnemű él, de azt már kevesebben, hogy összesen 105 törpöt, és így 105 fehér sapkát tartanak számon, amit egyébként a francia forradalom óta a szabadság szimbólumaként is használnak.

Neked melyik volt a kedvenced?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum/Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.