Lugosi Béla: 5 házasság, több száz rajongói levél és drogfüggőség!

házasság Lugosi Béla életút drogfüggőség B. Barbi évforduló
Lugosi Béla neve egybeforrt Drakuláéval. Ő volt az, aki először színpadon, majd filmvásznon is sikerre vitte az arisztokrata vámpírt. Munkásságáért a Hollywoodi Hírességek Sétányán csillagot is kapott.

5 házasság, több száz rajongói levél, drogfüggőség - színészi tehetsége mellett ezekkel és foci imádatával is sokszor az újságok címlapjára került.

A vámpírok atyja 137 évvel ezelőtt Blaskó Béla Ferenc Dezső néven látta meg a napvilágot. A szülőhelye - az erdélyi Lugos - ihlette, világszerte ismert Lugosi Béla nevet csak évekkel később vette fel. Nemesi gyökerekkel bíró erdélyi grófnak adta ki magát, azonban ez sosem nyert bizonyosságot. Születési anyakönyvi kivonatán édesapja foglalkozásához sütőmunkás (pék) volt feltüntetve. Ezt valaki később áthúzta és bankigazgatóra javította.

Forrás: Wikipeida

12 évesen elszökött otthonról, hogy színész lehessen. Először vándor színházaknál, majd a debreceni és a szegedi társulatban is játszott. Budapesten a Nemzeti Színház tagjává választották. Azt, hogy tanulta-e a színészetet, vagy autodidakta módon sajátította el, szintén homály fedi.

Amerikába emigrált. Ugyan a nyelvet nem igazán beszélte, mégis játszott színpadon; kezdetben a színházi szerepeit fonetikusan tanulta. Erős akcentussal ugyan, de már beszélt angolul, amikor elvállalta a gonosz vérszívó, Drakula szerepét. Ez meghozta számára a várva várt sikert: a darabot több száz alkalommal játszották. Állítólag fellépései alkalmával sosem viselt álarcot, és mindig egyedül sminkelt.

A színházi darab sikere után a megfilmesítés következett, de ebben nem Lugosinak szánták a főszerepet. A színészóriás gyakorlatilag könyörgött a filmstúdiónak, hogy továbbra is ő lehessen a híres vámpír. Végül egy szerencsétlen véletlennek köszönhetően - a kiválasztott vetélytársa meghalt - szinte aprópénzért, de 1931-ben megkapta Drakula szerepét. Közel 50 évesen, ebben a filmben nyújtott alakítása tette halhatatlanná. A vámpír mítosz megteremtője hadi propaganda filmekben is szerepelt, véradásra szólította fel az embereket.

Forrás: Wikipedia

A Drakula sikere után nem volt megállás, számos hasonló horror szerepet kínáltak neki - ezzel mintegy be is skatulyázva egész életére. Felajánlották számára a Frankenstein film főszerepét is, de ő ezt akkor visszautasította. Ennek okaként a vastag maszkot és a kevés szöveggel járó szerepet jelölte meg. Frankenstein és az őt alakító Boris Karloff szépen lassan letaszította a népszerűségi trónról. Bár riválisok voltak, mégis barátságot ápoltak. Néhány filmben játszottak is együtt.

Házasság ide vagy oda, nagy nőcsábász hírében állt. Egész személyiségéből sugárzott a szexualitás, szinte hipnotizálta a nőket. Kora szexbálványaként nők százaitól kapott szerelmes leveleket. Állítólag amikor besétált egy szobába, a helyiség minden szegletéből magához vonzotta a nőket
"- Hisz a vámpírokban? - Igen, hármat feleségül is vettem" - nyilatkozta egy interjúban.

Élete során ötször nősült meg. A legrövidebb házassága 4 hónapig tartott egy gazdag, amerikai özveggyel. A negyedik felesége 30, az ötödik pedig közel 40 évvel volt fiatalabb nála. Élete utolsó hónapjában a horrorfilmek sztárja újabb válást tervezett, de halála miatt erre már nem kerülhetett sor.

Forrás: Wikipedia

Súlyos drogfüggővé vált, ami már fizikailag is meglátszott rajta. Az elsők közé tartozott, aki nyíltan vállalta, hogy függőségben szenved. Végül önszántából bevonult egy állami kórházba, ahol 3 hónap alatt "meggyógyították".

A legenda szerint "A függöny legördül" című forgatókönyvvel a kezében, szerény körülmények között halt meg. A Drakula jelmezében temették el - bár ez sem tisztázott, hogy saját vagy családja akarata volt-e mindez. Ami pedig a temetést illeti, egyesek szerint utolsó két exfelesége fizette a temetését, míg mások szerint Frank Sinatra finanszírozta azt.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.