Microsoft világ leggazdagabb embere életút szoftverfejlesztő Bill Gates feltaláló
William Henry Gates III. szoftverfejlesztő, feltaláló, üzletember, filantróp. Azért az menő, ha valaki hivatalosan, azaz a Wikipédia szerint is hivatásszerűen jó ember!

Bár nem mindenki tudja, de a "világ egyik leggazdagabb fószerja" titulus mellett, Bill Gates egy sokkal fontosabb címmel is bír: a "világ egyik legjótékonyabb embere" címmel.

Érdekli a biotechnológia, részesedése van egy sörgyárban, valamint egy traktorgyárban is. De az igazi szenvedélye a Microsoft után, a világ megmentése lett! Minden sikeres férfi mögött áll egy támogató nő, ez Bill esetében is igaz. Ugyanis feleségének, Melindának, oroszlánrésze volt ebben.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A pénzét elszórhatná kokóra és kétes erkölcsű kéjhölgyekre, de ehelyett megtestesíti az influencer milliárdosok archetípusát: kicsit geek/kocka, kicsit szemüveges, nagyon gazdag, és a pénzét nagyon jóra használja.

2000-ben hozták létre a Bill és Melinda Gates Alapítványt. Gates korábban is támogatott különféle jótékonysági szervezeteket, iskolákat vagy épp a Harvard Számítástechnikai Tanszékét, de az alapítvány életre keltése után ez a tevékenység nagyobb méreteket öltött.

Eleinte olyasmikre fókuszáltak mint az interneten keresztül elérhető nyilvános könyvtárak létrehozása, de később a házaspár figyelme, a szegény gyerekek támogatása és az orvosi célú kutatások felé fordult. Célul tűzték ki a gyermekhalandóság csökkentését, beindítottak egy lakhatási programot a hajléktalan családok számára, vagy épp vakcinák kifejlesztésére fordítottak tetemes összeget, a malária ellen.

Forrás: AFP/Therese Frare

2006-ban három alappillérre helyezték tevékenységüket: globális egészségügy, globális fejlődés, illetve az Egyesült Államok munkanélküliségének csökkentése. Warren Buffett, egy másik nagylelkű befektető nagykutya, 20 éves távlatban 30 milliárd dollárral támogatta őket.

Őt nem kellett győzködni, de a dinamitduó más vagyonos családokat is jótékonykodásra buzdít. Mert amíg Amerikában ez kvázi a demokrácia része, máshol nincs ekkora kultúrája. Egy pekingi egyetemmel szövetkezve, speciális kurzusokon taníttatja az adakozni kész kínai gazdagokat az adományozás művészetére. Azért ez elég rock'n roll!

Az alapítvány projektjei az évek során folyamatosan bővültek: a fenntartható mezőgazdasági fejlődés, a természeti katasztrófák elleni gyors reagálás vagy épp az éhínség témájával - elsősorban a fejlődő világ országaira koncentrálva.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Épp nemrég látott napvilágot a hír, hogy egy 2013-as pályázatuk eredményeként, tesztfázisba ért egy újgenerációs, önsíkosító óvszer, amitől azt remélik, hogy gördülékenyebb felhelyezést és élvezetesebb használatot eredményez. Ami pedig azért lenne jó, mert a nagyobb vásárlási kedv hozzájárul az AIDS elleni harchoz. Kreatív megközelítés, nem?

Bill Gates csak 2012-ig 28 milliárd dollárt költött jótékonyságra. Leírnám forintban, de értelmezni sem tudnánk. Bő 10 éve felhagyott a Microsoftos napi munkáival, hogy minél több időt tudjon a világ jobb hellyé tételével foglalatoskodni. Lám, van valami, ami még egy ekkora birodalom koordinálásánál is fontosabb!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.