Greta Garbo: Kövéren és ferde fogakkal nem kellett a filmiparnak!

mozi színésznő életút Abonyi Ági film Greta Garbo születésnap
"Ahol éltünk, minden ház és lakás ugyanúgy nézett ki: pont olyan csúnyák voltak, mint bármi más, ami körülvett minket" - mondta egy interjúban Greta Garbo a gyerekkoráról. Ma 114 éve, hogy megszületett Stockholm szegénynegyedében.

14 évesen, az apja halálakor már pontosan tudta, hogy hogyan fog kitörni a számára taszító közegből. Gyermekkori barátainak visszaemlékezése szerint színésznő akart lenni, mert az elegáns és előkelő.

Forrás: AFPforum

Vitatott, hogy a Garbo művésznevet felfedezője, Mauritz Stiller, vagy kamaszkori nagy szerelme, Mimi Pollak adta-e neki. Az viszont tény, hogy Stiller tette híressé, amikor 1924-ben megtalálta a Gösta Berlin szerepére. Bár alig beszélt angolul, 1925-ben már le is szerződtették a hollywoodi Metro Goldwyn Mayernél.

Ekkor az amerikai közízléshez igazították a külsejét: mintegy 15 kilót kellett leadnia, kiegyenesítették a fogait, és ekkor született meg ikonikus szemöldöke is.

Ahhoz, hogy valaki jó némafilm szereplő legyen, nagyon erős kisugárzásra volt szükség. Garbo teljes lénye egyfajta tragikus, füstös melankóliát közvetített a vásznon, ami magával ragadta a nézőket. Első amerikai filmje azonnali sikert aratott, a közönség és kritikusok is odavoltak érte. Erős, tragikus hősnőket alakított, annyira, hogy egészen az 1939-ben forgatott Ninocskáig nem nevetett a vásznon. Kétszer is eljátszotta Anna Kareninát, egyszer néma- és egyszer hangosfilmen. Bár a nézők imádták, egy 1941-es filmes kudarc után végleg visszavonult a forgatásoktól.

Anna Karenine Forrás: AFPforum

Mindvégig megőrizte a privát szféráját. Nagyon kevés hollywoodi eseményen vett részt, még az Oscar-díj átadókra sem ment el, akkor sem, ha jelölték, sőt, 1955-ben az életműdíját sem vette át. Ritkán adott interjút vagy autogramot, ezzel is növelve a körülötte kialakult "misztikus titokzatosságot". Ezért kapta a korabeli sajtótól a "svéd szfinx" nevet.

Habár utólag felmerült, hogy leszbikus lehetett, ez nem túl valószínű. Sokkal inkább hitt a szabad szerelemben, nemtől függetlenül. Több férfihoz is fűzte romantikus viszony. Színésztársai, John Gilbert és Cecil Beaton még a kezét is megkérték, de kosarat kaptak. Greta soha nem ment férjhez, és soha nem született gyermeke.

Gilbertről, akit sokan élete szerelmének tartanak, egy ízben ezt nyilatkozta: "Szerettem őt, de lefagytam. Attól tartottam, hogy majd megmondja, hogy mit csináljak, hogy főnökösködne felettem. Mindig én akartam a főnök lenni."

Forrás: AFPforum

1941-ben ismerkedett meg George Schlee-vel, egy orosz születésű milliárdossal, akivel a férfi 1964-ben bekövetkezett haláláig igen "szoros barátságot" ápoltak. Ez a vígjátékba illő viszony egészen sajátos szabályok között zajlott. Mivel ugyanabban a házban vásároltak lakást, így a lépcsőház közös volt. Schlee felesége, Valentina, azonban nem igazán örült a kapcsolatuknak, így kidolgoztak egy rendszert, hogy a két nő soha ne fusson össze a folyosón.George pedig beosztotta az idejét közöttük...

A tehetsége még Hitlert is levette a lábáról. A második világháború folyamán Németországban betiltották az amerikai filmeket, de A kaméliás hölgy kivétel volt. Szerencsére a vezér nem tudta, Garbo hogy érez iránta... A színésznő egy barátjának arról mesélt, hogy amennyiben bejutna Hitlerhez, rábeszélné, hogy fejezze be a háborút.

Ha pedig nem járna sikerrel szép szóval, akkor a táskájában becsempészett pisztollyal agyonlőné. Nem volt gyáva nő - állítólag aktívan kémkedett a briteknek a háború folyamán. Kiderítette, kik a náci szimpatizánsok a svéd felsőbb körökben, valamint üzeneteket csempészett a brit titkosszolgálat és a svéd király között.

Forrás: AFPforum

Sikerei ellenére a vásznon megjelenített melankóliája a való életben is mindvégig elkísérte. "Az egyik pillanatban végtelenül boldog vagyok, a következőben úgy érzem, semmi sem maradt számomra az életben" - mondta. Hatvan éves korában már nem félt kimondani: "Azt hiszem, súlyos depresszióban szenvedek."

Szerencsére a barátai mindig mellette álltak, egészen az 1990-ben bekövetkezett haláláig. Anyagi gondjai sem voltak, remekül gazdálkodott a pénzével. Visszavonulása után festményeket és műkincseket gyűjtött, halálakor a gyűjtemény értéke több millió dolláros nagyságrendű volt. Egész életében diétázott, minden nap sétált, és amíg tudott, sportolt is. Hatalmas akaraterejének köszönhetően 1984-ben legyőzte a mellrákot. Végül tüdőgyulladás és veseelégtelenség vitte el.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.