olimpia olimpiai bajnok úszó élsportoló Herczeg Zsuzsa
Két magyar férfi a kiváló példa arra, hogy még egy olimpiai bajnoki cím után sem áll meg az élet. Mindkettejük hatalmas sikereket mondhat magáénak az úszás sportágban, de más területeken elért eredményeik miatt is világhíresek.

Medencéből a fa tetejére

Sokan nem tudják, hogy a legismertebb Tarzan, Johnny Weismüller, magyar származású. Ám amikor híressé vált, elkezdte átírogatni az önéletrajzait. Előbb müncheninek, majd chicagóinak, pennsylvaniainak mondta magát, sőt, még olyat is állított, hogy Ferenc József császár egyik tengerészének a fia. Az igaz, hogy Szabadfalu, ahol született, ma már nem magyar terület, ráadásul mindössze csak 6 hónapos volt, amikor a családja elhagyta szülőföldjét és az ígéretek földjére, Amerikába költözött. Itt lett aztán naggyá az egykori sváb szülők gyermeke, a kis Hans vagy János - és vált belőle Johnny. Nem csoda, hogy sokan összezavarodtak a származását illetően.

Az úszás terápiaként tűnt fel az életében, mivel a betegeskedő kilencéves gyermeknek ezt a sportot javasolták gyógymódként. Ő volt az első ember, aki - mindössze 18 évesen - egy perc alatt úszta le a 100 métert. 20 évesen olimpiai bajnok lett, a párizsi ötkarikás játékokon három aranyérmet is szerzett úszásban.

Összesen 52 amerikai bajnoki címet mondhatott magáénak, és 67 világrekordot állított fel.

Forrás: Michael A. Dean

Nem véletlen tehát, hogy a Tarzan filmekben víz alatti jelenetek is feltűnnek. Hiszen amikor a producer megtudta, hogy a film főszerepére jelentkező férfi világrekorder úszásban, így szólt: "...hozzunk be egy kis úszást is a képbe!" A hírneve miatt tarthatta meg az eredeti nevét is, amihez nagyon ragaszkodott. Összesen 12 Tarzan filmben játszott, és bár jól ment neki a szekér, később teljesen elszegényedett rossz üzleti döntései és fényűző életmódja miatt. Olyannyira, hogy utolsó éveiben már segédmunkákat végzett. Temetésén azonban megemlékeztek a szebb napokról, és amikor a koporsóját a mélybe engedték, háromszor hangzott fel hangfelvételről a "majomember" legendás kiáltása.

Egy tragédia miatt lett úszóbajnok!

Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnokunk, 13 éves korában fordult az úszás felé, miután az édesapja a Dunába fulladt. Olyan sikerrel űzte a sportágat, hogy 1896-ban kijutott az első újkori olimpiára. Nem volt könnyű dolga, hiszen a Rudas 27-28 fokos vizében kellett edzenie, ami nem ideális felkészülés a 11-13 fokos, hullámzó tengervízben való versenyzésre. Ennek ellenére 100 és 1200 méteren is aranyérmes lett. Igaz, csak azon járt az esze úszás közben, hogy megfagy, és még az is megfordult a fejében, hogy feladja, hiszen a hosszabb táv során szó szerint az életéért küzdött, a többiekkel együtt.

Mivel azonban nem volt hajó a közelben, ami felvegye, úgy döntött, jobban jár, ha arra koncentrál, hogy partot érjen... A versenyzőket ugyanis kis gőzösökön vitték ki a nyílt tengerre, és miután kiugráltak, otthagyták őket, hogy hírül vigyék az indulásukat. Egymás után mentették ki őket a tajtékzó tengerből, amikor visszafordultak értük, Alfréd pedig ekkor kapta a másodikként beérő görög úszótól a Magyar Delfin nevet. "Ez a magyar ifjú egy valóságos delfin!" - mondta a vetélytárs, aki legalább 80 méterrel lemaradva ért be mögötte.

Forrás: Wikipédia

Hajós később elvégezte a Műegyetemet és kiváló építészmérnök lett belőle. Ő volt az egyetlen magyar, aki művészeti és sport kategóriában is tudott olimpiai érmet szerezni. A párizsi olimpia szellemi versenyén építészet kategóriában nyert ezüstérmet, a budapesti Stadion tervével, amit Lauber Dezsővel közösen készített.

Többek között a Margit-szigeten található Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda is az ő keze munkáját dicséri. És még mi minden más! Sokoldalúsága megkérdőjelezhetetlen, hiszen mindemellett volt újságíró, labdarúgó, labdarúgó-játékvezető és a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is. Ezek a sikerek mentették meg attól, hogy zsidóként elhurcolják a második világháborúban. Néhány éve megkapta a legrangosabb hazai építészeti elismerést: posztumusz Ybl-díjban részesült.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Fotó: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.