történelem A három testőr villanykörte Edison valóság Hófehérke és a hét törpe
Sok olyan történet van, aminek eredete a múlt homályába veszett, és napjainkban már egész más formában ismerjük őket, mint ahogy valójában történtek. A most következő három sztori is ilyen - eddig ezeknek valószínűleg te is kicsit elferdített változatát ismerted.

A három testőr a királlyal aludt egy ágyban

Ki ne ismerné A három testőr történetét és a főszereplők, Athos, Porthos és Aramis jelmondatát: "Egy mindenkiért, mindenki egyért!" De a valóságban nem úgy festettek ám, mint a mozivásznak jóképű színészei. Akkoriban ugyanis minden királyi testőrnek fehérre volt festve az arca. Ha ez új információ volt számotokra, akkor bizonyára azon is meglepődtök, ha megsúgom: ezek a hősnek beállított emberek valójában hírhedt gazfickók voltak, akik azonban a király védelme alatt álltak. A fehér maszkon kívül pedig arról is meg lehetett őket ismerni, hogy sem szemöldökük, sem szakálluk nem volt, és a vállukig érő göndör fürtökön kívül sehol máshol nem boríthatta szőr a testüket.

Forrás: Wikipedia

Na jó, bizonyára ez utóbbi alapján nehéz lett volna beazonosítanod őket, hacsak nem kerülsz velük közelebbi, intim kapcsolatba. Úgy, mint a király, aki őket használta ágymelegítőnek.

Amúgy innen ered a "meleg" kifejezés. Vagyis eredetileg semmi köze sem volt a szexuális irányultsághoz. Csupán csak arról volt szó, hogy mivel nem volt még korszerű fűtés ekkoriban, így jól jött a testőr az ágyban - akik történetesen férfiak voltak, ahogy a király is. Innen pedig csak egy kis lépés kell, hogy eljussunk a kifejezés mai jelentéséig.

A Hófehérke és a hét törpe története is valós történelmi háttérrel bír

Mivel a XVIII. században még nem volt büntetendő a gyermekmunka, így sok emberpalánta dolgozott rendkívül nehéz körülmények között dolomitbányákban. Ráadásul nem kaptak megfelelő mennyiségű és minőségű élelmet sem, ezért aztán kistermetűek is maradtak, hiszen nem tudtak rendesen fejlődni. Egy jóságos grófnő megsajnálta őket, és néhány törvény eltörlésével változtatott az életmódjukon. És voilá! Megszületett a Hófehérke mese.

Forrás: Wikipedia

Nem is Edison találta fel a villanykörtét!

A világhírű Edison azonban korántsem volt olyan jóságos, mint a grófnő. Hiába él ez a köztudatban, nem ő találta fel a villanykörtét. Ravasz és könyörtelen ember volt, aki nem riadt vissza semmitől sem, ha pénzről és hírnévről volt szó.

Így történt, hogy amikor Heinrich Göbel el akarta neki adni a villanykörte ötletét, ő visszautasította a férfi ajánlatát, azzal az indokkal, hogy nem találta azt használható találmánynak. Göbel halála után azonban nevetséges áron megvásárolta az ötletet az özvegytől.

Forrás: Wikipedia

Ráadásul a villanyvilágítást valójában már a szabadalom előtt 40 évvel feltalálta Warren de la Rue, aki áramot vezetett keresztül egy olyan elektroncsövön, melybe platinatekercset tett. De Edison nem csupán a villanyégővel "manipulált", hanem az elektromosság fejlődését is évtizedekig hátráltatta.

Tudniillik, kétféle elektromosság, azaz átviteli módszer létezik: egyenáram és váltóáram. Edison az egyenáram mellett tette le a voksát akkor, amikor Nikola Tesla feltalálta a váltóáramot - és piacra kívánta dobni. Azért, hogy ezt megakadályozza, rettegést akart kelteni az emberekben, és azzal kampányolt, hogy elektrosokkal megölt egy elefántot. No komment.

A lovagkor sokkal nagyobb szívás volt, mint gondoltam! http://www.she.hu/kultur-mi/20170526-lovagkor-kozepkor-nok-mult-es-jovo-hazassag-szuzesseg-halal.htmlA görög mitológia Barátok köztje: nyári csillagképek http://www.she.hu/kultur-mi/20170616-gorog-mitologia-csillagok-csillagaszat-altair-deneb-vega.html

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.