Én, ha nem a negyediken laktam volna - ahova 100 lépcsőfok vezetett, és lift persze nem volt - akkor az ott töltött egy hónap alatt, tutira minimum 5 kiló pluszt felszedtem volna. A lengyeleknél egyébként rengeteg konyha remekei megtalálhatóak, egészen a bolgártól az indiaiig, de most szorítkozzunk az ország jellegzetes ételeire!
Kezdjük talán a legismertebb lengyel tésztafélével, a pierogival! Ez a derelye szerű finomság általában hússal vagy káposztával van töltve, de a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt.
Őszintén bevallom, hogy ez az egyetlen lengyel kaja, amit én nem szeretek, de mentségemre szóljon, hogy a tortellini, a gnocchi és a ravioli sem jön be.
Ott van viszont a bigos! Ez egy olyan egytálétel, ami leginkábba mi székely káposztánkra hasonlít, csak a savanyú káposzta mellett van benne fejes káposzta is. Na, ez nagyon bejött nekem - főleg, hogy pont akkor ettem, amikor már igencsak honvágyam volt.
A zurek a lengyelek legkedveltebb gyógymódja macskajajra. Ez nem más, mint egy rozsliszttel savanyított leves, melyben húsok, fehér kolbász és főtt tojás van. Ez a kedvencem, valami mennyei az íze! Alig várom, hogy újra visszatérhessek Lengyelországba, az ízlelőbimbóim táncot fognak lejteni örömükben!
A másik nagyon jellemző másnapos étel a céklaleves.Lengyel barátaink alapból is sok céklát fogyasztanak, hát miért pont levest ne készítenének belőle? Na, de nem úgy van ám az, hogy csak a céklalé, aztán csókolom! Tesznek bele hússal töltött kis gombóckákat - ezt csak a cékla miatt bocsátottam meg nekik, mert a gombóckák nagyon hasonlítanak a pierogira.
A salik közül nem emelnék ki egyet sem, mert egyszerűen annyi kombináció létezik, hogy valami elképesztő. Számomra a zurek mellett ez volt a másik hatalmas pozitív csalódás: meggyőződésem, hogy a lengyelek verhetetlenek salátában!
Szerintem a meglepő és innovatív párosításokban rejlik a titkuk. Például egy sárgadinnye, avokádó, gránátalma, juhtúró kombóról te gondolnád, hogy milyen eszméletlenül finom?
A lengyel édességekről minden bizonnyal a Krowka és a Wawel jut először eszedbe, ám desszertjeik jóval túlmutatnak a fincsi karamella rudacskákon és a csokin. Rengetegféle süteményt próbáltam, de amik a legjobban bejöttek, azok a palacsinták.
Ezekből is a Manekin franchise-ban kaphatod a legjobbakat - ha Lengyelországba mész, mindenképpen nézz utána, hogy az adott városban van-e, és ha igen, nehogy kihagyd!
A lengyelek elsősorban a vodkájuról híresek, ami nemcsak finom, de marha olcsó is. Vodka alatt ne csak a sima vodkát értsd, hanem annak minden válfaját!
Az én kedvencem a Zubrowka, ami bölényfüves vodka, és ezen belül is a tölgyfakéreg és gyógynövény ízesítésű - sokkal finomabb ám, mint amilyennek hangzik! De a kocsmákban lehet kapni mindenféle szörppel és sziruppal ízesített vodkát is - ezek nekem túl édesek. Viszont tisztán is piszok jók - Picasso szerint is a 20. század három legjobb dolga közül az egyik a lengyel vodka!
A másik nagyon király alkohol Lengyelországban a sör. Ebből is van egy halom ízesített verzió, ami bevallom nekem nagyon bejött. De akik a markánsabb ízeket kedvelik, azok se csüggedjenek, mert ugyan a lengyeleknél is a világos lágersörök dominálnak, de itt is fellelhető a sűrű fekete sörtípus: a balti porter.
Ha a fentiek alapján nem döntöttél úgy, hogy most azonnal felcsapod az internetet, keresel egy lengyel utat és befizetsz rá, több lehetőséged is van, hogy lengyel ételeket és italokat próbálj ki.
Lehet, hogy legközelebb egy lengyel gastro cikk érkezik? ;)
Nyitókép: iStockphoto
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.