Afrodiziákumnak tartották a gladiátorok izzadságát: korabeli szexszimbólumok voltak

Számtalan legenda kering a gladiátorokról, és számtalan filmet szenteltek az ókori Róma magasan képzett harcosainak, koruk hírességeinek. Nem kevesebb, mint 650 éven keresztül szórakoztatták a tömegeket.

Azonban a gladiátorokkal kapcsolatban sok a félreértés, ezért most összeszedtünk pár érdekességet az ókori Róma legnépszerűbb és leghírhedtebb szórakozási formájáról:

A gladiátorok nem csak a halálig harcoltak

Bár a hollywoodi filmek általában úgy ábrázolják a gladiátorok összecsapásait, mint egy véres-brutális harcot, ami csak akkor érhet véget, ha valamelyik harcos holtan esik össze, a legtöbb összecsapás azonban szigorú szabályok szerint zajlott. A harcosok általában egy-egy ellen felállásban küzdöttek, és arra is odafigyeltek, hogy hasonló méretű és tapasztalatú férfiakat rakjanak össze. Játékvezetők figyelték az eseményeket, és azonnal leállították a harcot, ha az egyik gladiátor súlyosan megsérült. Azonban arra is volt példa, hogy ha nagyon elhúzódott egy csata, és patthelyzet alakult ki, mindkét versenyző a harcosok becsületével távozhatott.

Forrás: Shutterstock

A gladiátorok kiképzése és etetése egyébként igencsak drága volt, ezért támogatóik nem akarták, hogy szükségtelen halált haljanak, így elsősorban a sebzés volt a harcok célja, nem a gyilkosság. Ennek ellenére a gladiátorok nem éltek sokáig, leginkább csak a húszas éveik közepéig, és átlagosan minden ötödik vagy tizedik harc halállal ért véget.

A hüvelykujj felmutatása egészen mást jelent

Biztosan mindenki emlékszik a 2000-ben bemutatott Gladiátor című film ikonikus lefelé mutató hüvelykujjas jelenetére. Bár ott a gladiátor kivégzését jelentette, az ókori rómában valószínűleg inkább kegyelmet jelentett. Ezzel szemben a felfelé mutató hüvelykujj már valószínűleg a gladiátor megölését jelentette. Ha ez volt a helyzet, a másik gladiátor általában egyenesen a szívébe szúrt, esetenként a vállai közé vágott.

Csak ritkán küzdöttek állatok ellen

Csak a késő római korban kezdtek népszerűvé válni az állatok elleni küzdelmek, amikor az emberek elkezdtek ráunni a Colosseum műsorára. Hogy ismét "szórakoztatóvá" váljon a műsor, a gladiátorok vadmacskákkal küzdöttek meg, és egyes feljegyzések szerint arra is volt példa, hogy krokodilokkal harcoltak.

Forrás: Shutterstock

Nem minden gladiátor volt rabszolga

Bár eleinte valóban a rabszolgák közül kerültek ki a gladiátorok, ahogy egyre népszerűbbek lettek a gladiátorjátékok, egyre több szabad ember jelentkezett, mivel vonzotta őket a hírnév és a pénz. Voltak köztük kétségbeesett férfiak, harcban jártas katonák, de lovagok és szenátorok is.

Hírességek, sőt szexszimbólumok voltak

A gladiátorok hatalmas hírnevet szereztek. Portrék készültek róluk, amelyeket nyilvános helyeken helyeztek el, a gyerekek pedig agyagból készült, a gladiátorokat ábrázoló babákkal játszottak.

A nők pedig rajongtak a harcosokért, állítólag a legelszántabbak gladiátorvérbe mártot hajtűket és egyéb ékszereket hordtak, mások pedig gladiátor izzadságot - akkoriban afrodiziákumnak vélték - kevertek a testápoló termékeikbe.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek