Gyermekházasság - kislányok feleségszerepben

Az UNICEF adatai alapján még ma is naponta több mint 35.000 gyermeket kényszerítenek arra, hogy 18 éves kora előtt házasságot kössön valakivel. Valakivel, akit általában a szülők vagy a közösség választ ki neki, és akit talán egyáltalán nem is ismer. Elmélkedjünk el ezen egy kicsit, ugyanis ma, november 20-án van a gyerekek jogainak világnapja.

Döbbenetes, de még napjainkban is létezik a gyermekházasság. Létezik, annak ellenére, hogy a gyermekek jogait 1989. november 20-a óta a Gyermekjogi Egyezmény védi. Létezik, annak ellenére, hogy az egyezményt 196 ország írta alá. Létezik, és az UNICEF felmérései szerint évente nagyjából 12 millió gyermeket – főleg kislányokat – érint.

Sokkoló adatok

Az UNICEF adatai alapján:

• Napjainkban még mindig több mint 600 millió olyan nő él, akit azelőtt adtak férjhez, hogy betöltötte volna a 18. életévét.
• A leginkább érintett térségek: Dél-Ázsia, Afrika, Latin-Amerika és a karibi térség, de a fejlettebb, magas jövedelmű országokban sem ritka a jelenség.
• Bangladesben a házasságban élő lányok 27%-a 12–14 év közötti, és minden kilencedik leánygyermeket a 15. születésnapja előtt férjhez adnak.
• Nagyjából 2 másodpercenként egy újabb kislányból válik menyasszony világszerte.
• Afrika szubszaharai térségében folyamatosan növekszik a gyerekházasságok száma: napjainkban itt minden harmadik ember gyerekként köt házasságot.
• 2030-ig további 150 millió lánygyermeket fenyeget a veszély, hogy 18 éves kora előtt férjhez kényszerítik.

Forrás: Shutterstock

Mi történik a gyermekfeleségekkel?

Gyermekfeleség, már maga a szó is elborzaszt. Egy gyerek, aki már feleség. Aki a játék helyett feleségi teendőket lát el. Érthetetlen! Érthetetlen számomra, mert egy egészen más kultúrába születtem, de ha mondjuk Indiába "dobott volna le a gólya", akkor lehet, hogy 5 évesen – annyi idősen, amekkora most az én gyermekem – már egy jóval idősebb férfi jegyese lettem volna. Aztán a felesége 12-13 évesen... ha nem hamarabb. Vajon mi történt volna velem? De ez csak fikció, nem úgy, mint annak a több ezer lánynak a története, akiket valóban férjhez adnak kislányként.

Mi történik velük? Általában semmi jó. Általában ezek a lányok mind fizikálisan, mind érzelmileg, mind pszichésen sérülnek, hiszen az esetek döntő többségében egy gyereklányt egy felnőtt férfihez adnak hozzá, aki ezután a tulajdonának tekinti a feleségét. Nagy valószínűséggel ezek a lányok bántalmazások egész sorát élik át – házasságon belüli erőszak, szexuális visszaélések és kizsákmányolás -, tenni ellene pedig semmit sem tudnak, hiszen gyerekek még. Így nőnek fel, így szocializálódnak, hogy utána majd a saját lányaiknak is ezt adják tovább. Kiszakadni ebből az ördögi körből igen nehéz, hiszen a gyermekfeleségek döntő többsége intézményes oktatásban sem részesül, pedig a tanulás lehetne az egyetlen kiút ebből a rémálomból. Így azonban, bármiféle tudás nélkül, ezek a nők felnőttként sem tudnak munkát vállalni, megállni a lábukon és dönteni a saját, valamint gyermekeik sorsa felől.

Gyermekházasság, már maga a szó is elborzaszt. Egy gyerek, aki már feleség. Akinek ellopták és megnyomorították az életét, és aki a játék helyett talán már egy babát ringat... nem játékbabát.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek