75 éve tartja lázban az embereket a Fekete Dália-gyilkosság

Az 1940-es évek végén szörnyű gyilkosság rázta meg Los Angelest. 1947. január 15-én egy édesanya gyanútlanul tolta a kislányát a babakocsiban egy parkban, amikor a babakocsi valamiben megakadt. Ez a valami pedig nem más volt, mint Elizabeth Short holtteste.

Az anya - valószínűleg a döbbenettől - először azt hitte, hogy egy próbababában akadt meg a kocsi kereke, azonban amikor jobban megfigyelte, rájött, hogy egy félbevágott, megcsonkított holttest fekszik előtte. Amikor erre ráeszmélt, azonnal berohant egy közeli házba, és hívta a hatóságokat.

Az áldozatot a derekánál kettévágták, száját mindkét oldalon a füléig felvágták. Teste tele volt vágásokkal, megcsonkították az egyik mellét, és több helyen is darabokat vágtak ki a testéből. A testet megtisztították, és művi pontossággal pózba állították: a karjait a könyökénél behajlítva a feje fölé helyezték, lábait terpeszbe rakták. A boncolás megállapította, hogy az áldozat az arcát ért ütések és a vérveszteség következtében vesztette életét, a testét már később csonkították meg.

Január 16-án este a hatóságok megállapították, hogy az áldozat a 22 éves Elizabeth Short, aki azért volt benne a rendszerben, mert korábban már letartóztatták, amiért kiskorúként alkoholt fogyasztott.

Forrás: Origo

Számos teória létezik arról, hogy hogyan kapta Elizabeth Short a Fekete Dália nevet. Egyesek szerint a sajtó találta ki, mivel ezzel jól lehetett fokozni a gyilkosság körüli misztikumot, mások viszont azt állították, hogy Short barátai nevezték el így. Ami a legvalószínűbb, hogy a nevet az egy évvel korábban megjelent Kék Dália című film címe ihlette. A kékből pedig azért lett fekete, mivel Short sok fekete ruhát viselt, és a haja is sötét volt.

A nyomozás nehezen indult, mivel a sajtó munkatársai eleinte bejárhattak a helyszínre és a rendőrségre is. Több bizonyítékot tettek tönkre, és sok olyan információ volt, ami hozzájuk jutott el először, ők pedig nem adták tovább a nyomozóknak.

Ami tovább nehezítette az ügy megoldását, hogy rengetegen vallották be a gyilkosságot. Sok különböző információ kering arról, hogy pontosan hányan, de a Los Angeles Times szerint körülbelül ötszázan tettek hamis vallomást. Voltak köztük háziasszonyok, papok, katonák, hajléktalanok, sőt később olyanok is feladták magukat, akik még nem is éltek akkor, amikor a gyilkosság történt.

Néhányan összekötötték Feket Dália esetét a Torzó-gyilkosságokkal. Cleveland városát 1934 és 1938 között egy sorozatgyilkos terrorizálta. 12 áldozatot szedett, akiket groteszk módon feldarabolt. A feltételezés már csak azért sem annyira elrugaszkodott, mivel a clevelandi sorozatgyilkost sem kapták el soha.

Forrás: Origo

A másik gyilkosság, amivel párhuzamba hozható - bár ez hivatalosan sosem történt meg - a vörös rúzs gyilkosság volt. Egy hónappal Short meggyilkolása után egy másik nő meztelen holttestét is megtalálták Los Angelesben. Az áldozat hasonló fizimiskájú volt, mint Short, és az ő sérülései is durvák voltak, a hasára pedig vörös rúzzsal volt ráírva egy üzenet: "F*ck you B. D." (magyarul: Baszd meg, Fekete Dália). Azonban ezt a gyilkossági ügyet sem sikerült megoldani.

A Fekete Dália ügyet végül soha nem sikerült felgöngyölíteni, még csak nem is vádoltak meg senkit hivatalosan a gyilkosság elkövetésével. Talán a rengeteg kérdőjel és teória, talán a sajtó keltette hatalmas visszhang az oka annak, hogy Fekete Dália története a mai napig köztünk van, és tragédiája számos filmben, sorozatban, könyvben és zenében köszön vissza, örökre halhatatlanná téve Elizabeth Short nevét.

Nyitókép: Shutterstock