gyilkosság kibeszélő magazin rejtély Fekete Dália
Az 1940-es évek végén szörnyű gyilkosság rázta meg Los Angelest. 1947. január 15-én egy édesanya gyanútlanul tolta a kislányát a babakocsiban egy parkban, amikor a babakocsi valamiben megakadt. Ez a valami pedig nem más volt, mint Elizabeth Short holtteste.

Az anya - valószínűleg a döbbenettől - először azt hitte, hogy egy próbababában akadt meg a kocsi kereke, azonban amikor jobban megfigyelte, rájött, hogy egy félbevágott, megcsonkított holttest fekszik előtte. Amikor erre ráeszmélt, azonnal berohant egy közeli házba, és hívta a hatóságokat.

Az áldozatot a derekánál kettévágták, száját mindkét oldalon a füléig felvágták. Teste tele volt vágásokkal, megcsonkították az egyik mellét, és több helyen is darabokat vágtak ki a testéből.

A testet megtisztították, és művi pontossággal pózba állították: a karjait a könyökénél behajlítva a feje fölé helyezték, lábait terpeszbe rakták. A boncolás megállapította, hogy az áldozat az arcát ért ütések és a vérveszteség következtében vesztette életét, a testét már később csonkították meg.

Január 16-án este a hatóságok megállapították, hogy az áldozat a 22 éves Elizabeth Short, aki azért volt benne a rendszerben, mert korábban már letartóztatták, amiért kiskorúként alkoholt fogyasztott.

Forrás: Origo

Számos teória létezik arról, hogy hogyan kapta Elizabeth Short a Fekete Dália nevet. Egyesek szerint a sajtó találta ki, mivel ezzel jól lehetett fokozni a gyilkosság körüli misztikumot, mások viszont azt állították, hogy Short barátai nevezték el így. Ami a legvalószínűbb, hogy a nevet az egy évvel korábban megjelent Kék Dália című film címe ihlette. A kékből pedig azért lett fekete, mivel Short sok fekete ruhát viselt, és a haja is sötét volt.

A nyomozás nehezen indult, mivel a sajtó munkatársai eleinte bejárhattak a helyszínre és a rendőrségre is. Több bizonyítékot tettek tönkre, és sok olyan információ volt, ami hozzájuk jutott el először, ők pedig nem adták tovább a nyomozóknak.

Ami tovább nehezítette az ügy megoldását, hogy rengetegen vallották be a gyilkosságot. Sok különböző információ kering arról, hogy pontosan hányan, de a Los Angeles Times szerint körülbelül ötszázan tettek hamis vallomást. Voltak köztük háziasszonyok, papok, katonák, hajléktalanok, sőt később olyanok is feladták magukat, akik még nem is éltek akkor, amikor a gyilkosság történt.

Néhányan összekötötték Feket Dália esetét a Torzó-gyilkosságokkal. Cleveland városát 1934 és 1938 között egy sorozatgyilkos terrorizálta. 12 áldozatot szedett, akiket groteszk módon feldarabolt. A feltételezés már csak azért sem annyira elrugaszkodott, mivel a clevelandi sorozatgyilkost sem kapták el soha.

Forrás: Origo

A másik gyilkosság, amivel párhuzamba hozható - bár ez hivatalosan sosem történt meg - a vörös rúzs gyilkosság volt. Egy hónappal Short meggyilkolása után egy másik nő meztelen holttestét is megtalálták Los Angelesben. Az áldozat hasonló fizimiskájú volt, mint Short, és az ő sérülései is durvák voltak, a hasára pedig vörös rúzzsal volt ráírva egy üzenet: "F*ck you B. D." (magyarul: Baszd meg, Fekete Dália). Azonban ezt a gyilkossági ügyet sem sikerült megoldani.

A Fekete Dália ügyet végül soha nem sikerült felgöngyölíteni, még csak nem is vádoltak meg senkit hivatalosan a gyilkosság elkövetésével. Talán a rengeteg kérdőjel és teória, talán a sajtó keltette hatalmas visszhang az oka annak, hogy Fekete Dália története a mai napig köztünk van, és tragédiája számos filmben, sorozatban, könyvben és zenében köszön vissza, örökre halhatatlanná téve Elizabeth Short nevét.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.